Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στην Nvidia και Fed – Στο -0,27% ο S&P 500, o Nasdaq -0,18%

Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στην Nvidia και Fed – Στο -0,27% ο S&P 500, o Nasdaq -0,18%
Νευρικό το αμερικανικό χρηματιστήριο…
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 22 Μαΐου, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο σε μία από τις ναυαρχίδες του τεχνολογικού κλάδου, την κατασκευάστρια ημιαγωγών Nvidia, αλλά και στα πρακτικά της Fed, που δεν απέκλεισαν νέες επιτοκιακές αυξήσεις στο μέλλον...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσαν πτώση -0,51% στις 39.671 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,27% στις 5.307 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,18% στις 16.801 μον.
σα_3.JPG
Στο ταμπλό, η Target υποχώρησε 8% λόγω των ασθενέστερων του αναμενομένου εσόδων, με τον λιανοπωλητή να εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για την υγεία του Αμερικανού καταναλωτή.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Nvidia, που εκτινάχθηκε χάρη στην άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, που εν πολλοίς πυροδοτήθηκε με την ελεύθερη διάθεση στο κοινό του ChatGPT, σημείωσε πτώση 0,46% εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου.
Σημειώνεται πως η κατασκευάστρια τσιπ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή +400% και +240% στα έσοδα σε ετήσια βάση.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κατασκευαστή chip «έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο μακροημερολόγιο» σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Henry Allen.
Όπως μάλιστα σημείωσε την επομένη της τελευταίας έκθεσης της Nvidia τον Φεβρουάριο, ο S&P 500 εκτινάχθηκε περισσότερο από 2%.

Στα μάκρο, στα πρακτικά της Fed από τη συνάντηση των Αμερικανών policymakers κατά τη συνεδρίαση της 30/4-1/5, κατά τη διάρκεια της οποίας η FOMC διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50%, ανεφέρεται πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είχαν δείξει σημαντικές αυξήσεις στις συνιστώσες του πληθωρισμού των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός για τις βασικές υπηρεσίες εκτός της στέγασης, είχε αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών σημείωσαν άνοδο στο πρώτο τρίμηνο σε αρκετούς μήνες.
«Οι συμμετέχοντες (μέλης της FOMC) παρέμειναν ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού.
Εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός συνέχισε να βλάπτει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ειδικά εκείνων που είναι λιγότερο ικανά να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών όπως η διατροφή, η στέγαση και οι μεταφορές», αναμένοντας ωστόσο να επανέλθει στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Μάλιστα, «ορισμένοι» δεν απέκλεισαν ακόμη και αύξηση επιτοκίων!»

Παράλληλα, χαμηλότερα για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών.
Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 1,9% σε σχέση με τον Μάρτιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,14 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Τον Μάρτιο είχαν υποχωρήσει 3,7% από τα υψηλά έτους στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τον Φεβρουάριο.
Η πτώση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 407.600, δολάρια, 5,7% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ο αριθμός των κατοικιών που είναι διαθέσιμες προς πώληση διαμορφώθηκε στο 1,21 εκατ. Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα απαιτούνταν 3,5 μήνες για να πουληθούν όλες οι κατοικίες στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης