Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δημοσκόπηση Prorata: Αριστερά και Macron θα ήθελαν για κυβέρνηση οι Έλληνες, αν ψήφιζαν στη Γαλλία

Δημοσκόπηση Prorata: Αριστερά και Macron θα ήθελαν για κυβέρνηση οι Έλληνες, αν ψήφιζαν στη Γαλλία
Στην τρίτη θέση θα βρισκόταν η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen
Σχετικά Άρθρα
Το 35% των Ελλήνων θα ψήφιζε τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ένα επίσης 35% θα προτιμούσε το κόμμα (Ensemble) του προέδρου Emmanuel Macron, στις πρόσφατες εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Prorata.
Σε αυτό το υποθετικό σενάριο των γαλλικών εθνικών εκλογών με… Έλληνες ψηφοφόρους, στην τρίτη θέση θα βρισκόταν η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen.
Αναλύοντας τους πολιτικούς χώρους στους οποίους ανήκουν εκείνοι που τοποθετήθηκαν για το ποια γαλλική πολιτική δύναμη προτιμούν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτιμούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (84%), ΚΚΕ (75%) και του ΠΑΣΟΚ (39%).
Από την έρευνα απορρέει επίσης πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί τις γαλλικές εκλογές πιο σημαντικές κατά 56%, σε αντίθεση με το μόλις 5% εκείνων που προκρίνουν τις βρετανικές εκλογές ως σημαντικότερες. Ωστόσο, για σχεδόν τους 4 στους 10, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν το ίδιο πολιτικό βάρος.
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους Έλληνες ερωτηθέντες για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, είναι ανακούφιση (24%), θυμός (12%), αδιαφορία (12%) και ελπίδα (11%). Σύμφωνα με τα ευρήματα όμως της έρευνας το αίσθημα του θυμού είναι αυτό που εντοπίζεται κυρίως στους δεξιούς ψηφοφόρους.
«Είναι σαφές ότι η αριστερά νιώθει αισθήματα ανακούφισης, ελπίδας και αισιοδοξίας. Στα ίδια συναισθήματα το άλλο άκρο, η ακροδεξιά έχει πολύ μικρά ποσοστά» λέει ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δμόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
«Επικρατεί η ανακούφιση, αλλά είναι ένα συναίσθημα που δεν έχει συνέχεια» εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής και Ιστορικής Κοινωνιολογίας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστας Ελευθερίου.
«Ελπίδα και ικανοποίηση, είναι πιο χαμηλά και σε αυτά είναι διαμοιρασμένοι αριστεροί και κεντροαριστεροί», λέει ο κ. Ελευθερίου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «οι δεξιοί νιώθουν θυμό διότι θέλανε μεγαλύτερα ποσοστά για την ακροδεξιά» κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Σπουρδαλάκης.

1_25.webp

2_19.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης