Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές - Ενδο-συνεδριακό ρεκόρ για τον DAX, κραχ 15,6% στην ASML

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές - Ενδο-συνεδριακό ρεκόρ για τον DAX, κραχ 15,6% στην ASML
Θετικά λειτούργησε η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας
(upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 15/10 οι ευρωπαϊκές αγορές στον απήχο των νέων ρεκόρ στη Wall Street (14/10), καθώς το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και τη «βουτιά» στην ASML.
Συγκεκριμένα, η μετοχή της ASML στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έκλεισε με απώλειες 15,6%, καθώς ο ολλανδικός κολοσσός των chip αναθώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τα έσοδα του 2025 (στα 30-35 δισ.ευρώ).
Η ASML ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα και καθαρά κέρδη για το γ' τρίμηνο του 2024, στα 7,5 δισ. και 2,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, οριακά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Εντύπωση προκάλεσε όμως ότι η εταιρεία δημοσιοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα λίγες ημέρες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Επίσης, οι παραγγελίες το γ' τρίμηνο 2024 ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για επίδοση κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Σε αντίθετο κλίμα, θετικά λειτούργησε η βελτίωση -για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες- της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας, χάρη στην προοπτική ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 13,1 τον Οκτώβριο από 3,6 τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στο 10. Από την άλλη, ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επιδεινώθηκε απροσδόκητα.
Οι παράγοντες που ενισχύουν την αισιοδοξία περιλαμβάνουν «την προσδοκία σταθερών ρυθμών πληθωρισμού και την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach. «Θετικά μηνύματα προέρχονται επίσης από τις εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας».

Τούτου λεχθέντος, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε ενδο-συνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 19.634 μονάδες, κλείνοντας όμως με απώλειες 0,11% στις 19.486,19 μονάδες.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% στις 520,18 μονάδες.


Μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο

Μεγάλη πτώση άνω του 4% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να πλήξει στρατιωτικούς και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους του Ιράν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου brent υποχωρούσαν κατά 4,8% στα 73,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά ή 5% στα 70,1 δολάρια ανά βαρέλι.

Το κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

Καταγραφή_355.JPG

Τριγμοί σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη, ο Hang Seng -2,4%

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν την Τρίτη οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού, μετά τα κέρδη στη Wall Street που είδαν τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones και τον S&P 500
να ενισχύονται σε νέα ρεκόρ.
Σε υψηλά τριμήνου ενισχύθηκε ο Nikkei 225 στο Τόκιο, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Κίνας.
Ο Shanghai Composite Index σημείωσε πτώση 1,3%.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,4%.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε 1%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 1%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,8%.
Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης τα εμπορικά στοιχεία από τη Νότια Κορέα, τα οποία έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 6,7 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, από 3,7 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.

Απογοήτευσε το εμπόριο της Κίνας

Η Κίνα ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για το εμπόριο του Σεπτεμβρίου μετά το κλείσιμο των αγορών τη Δευτέρα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 0,3%, σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο μπορεί να αντλήσει επιπλέον 6 τρισεκατομμύρια γουάν (850 δισεκατομμύρια δολάρια) από κρατικά ομόλογα σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης