Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με «προδιαγραφές» της Bosch το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

Με «προδιαγραφές» της Bosch το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
Το τελικό πακέτο χρηματοδότησης θα πάει κυρίως στην γερμανική βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών ενώ η «PITSOS» που δούλευε ως θυγατρική της γερμανικής Bosch διεκόπη η παραγωγή της στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Τουρκία

Μετά τα Γαλλικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra έρχεται προκήρυξη με προδιαγραφές για γερμανικά ψυγεία και καταψύκτες εστιάζοντας κυρίως σε προϊόντα Bosch.
Το νέο κυβερνητικό σχέδιο για αντικατάσταση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης προδιαγραφών αντικατάστασης αντίστοιχων προϊόντων που θα παρουσιάζουν χαμηλές καταναλώσεις ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι όπως και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάνουν κινήσεις για να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το πακέτο χρηματοδότησης που προετοιμάζεται για περισσότερους από τρείς μήνες στο παρασκήνιο.

Οι καταναλώσεις των συσκευών στο επίκεντρο

Η γερμανική βιομηχανία θέλει με την προκήρυξη να αποκλείσει συσκευές που δεν διαθέτουν πιστοποιημένες προδιαγραφές ψυγείων με ετήσιες καταναλώσεις που θα είναι χαμηλότερες από 200 Kwh.
Η καθυστέρηση του προγράμματος οφείλεται και σε σημαντικό βαθμό και στην πηγή χρηματοδότησης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι από το ΕΣΠΑ 2021 -2027.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντικατάσταση ενός ενεργοβόρου ψυγείου όπως καταψύκτη αλλά και air condition μπορεί να ενταχθεί στο Εξοικονομώ κατ’οίκον» καθώς η βασική αρχή υλοποίησης είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Πάντως το τελικό πακέτο χρηματοδότησης θα πάει κυρίως στην γερμανική βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών ενώ η «PITSOS» που δούλευε ως θυγατρική της γερμανικής Bosch διεκόπη η παραγωγή της στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Η πρωτοβουλία της εταιρείας PYRAMIS του κ Νίκου Μπακατσέλου να συνεχίζει την παραγωγή της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους δεν είναι έτοιμη να ανοίξει γραμμή παραγωγής ψυγείων.

Το πρώτο βήμα της εταιρείας είναι η παραγωγή εστιών για κουζίνες και σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η δυνατότητα παραγωγής ψυγείων.
Έτσι όλο το πρόγραμμα θα περάσει μέσα από τους εισαγωγές ηλεκτρικών συσκευών για να καταλήξει σε βιομηχανικές μονάδες εκτός των ελληνικών συνόρων.
Ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι και η τουρκική εταιρεία BEKO η οποία είναι σε θέση να «πιάσει» τις προδιαγραφές της προκήρυξης.
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή αποκάλυψε ότι στο σχέδιο χρηματοδότησης θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά που θα χρηματοδοτηθούν για την αντικατάσταση ψυγείου και air – condition.

Η αξία της αγοράς μόνο για τα ψυγεία αναμένεται να διαμορφωθεί σε 160 εκατ. ευρώ ενώ είναι άγνωστο μέχρι σήμερα το ύψος της χρηματοδότησης.

Η αξία ενός ψυγείου με ετήσιες καταναλώσεις κάτω από 200 kwh κοστίζουν από 800 έως 1000 ευρώ.
Οι παίκτες στη λιανική πώληση είναι σε επιφυλακή καθώς το πρόγραμμα αναμένεται να φέρει επιπλέον ζήτηση και χιλιάδες καταναλωτές στα καταστήματά τους.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι πρόγραμμα είναι στη σωστή κατεύθυνση διότι η αλλαγή των ενεργοβόρων συσκευών θα μειώσουν αισθητά τις ετήσιες συνολικές καταναλώσεις σε ένα νοικοκυριό και θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης