Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Αύξηση 0,9% για το brent, στα 119,41 δολάρια το βαρέλι - Προβλέψεις για έκρηξη τιμών έως τα 175 δολάρια

Πετρέλαιο: Αύξηση 0,9% για το brent, στα 119,41 δολάρια το βαρέλι - Προβλέψεις για έκρηξη τιμών έως τα 175 δολάρια
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 91 cents ή 0,8% και έκλεισε στα 119,41 δολ. το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Με άνοδο έκλεισε τελικά το πετρέλαιο, που ενδοσυνεδριακά άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τα ελλείμματα στην προσφορά λόγω του ευρωπαϊκού embargo στο πετρέλαιο της Ρωσίας και τον σοβαρό κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, λόγω της σταδιαακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο χαλαρώνει και πάλι τα δρακόντεια μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού, έχει δώσει νέα ώθηση στις τιμές, την στιγμή που η προσφορά παραμένει περιορισμένη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η αγορά αναμένεται να συνεχίσει να έχει έλλειμμα της τάξης των 500.000 βαρελιών την ημέρα το δεύτερο μισό του έτους, εκτιμούν οι Martijn Rats και Amy Sergeant, αναλυτές της Morgan Stanley.
Η αμερικανική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές το τρίτο τρίμηνο για το Brent στα 140 δολ. το βαρέλι και για το αμερικανικό αργό στα 137 δολ.
Ακόμη χειρότερα, ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, είπε ότι οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο» καθώς οι κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μετά τον πόλεμο έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς που προκάλεσαν η χρόνια υποεπένδυση και προέβλεψε ότι η αγορά τα φτάσει σε «παραβολικές καταστάσεις» το επόμενο εξάμηνο που θα εκτοξεύσουν τις τιμές σε  επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί, ίσως κοντά στα 150 -175 δολάρια το βαρέλι. 
Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλότερων επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον πλανήτη ξεκινούν τη σύσφιξη της πολιτικής τους για να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα μάλιστα μείωσε την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% και προειδοποίησε για μια δεκαετία στασιμοπληθωρισμού. 
Στο πλαίσιο αυτό το brent ενισχύθηκε 1,06 δολάρια ή 0,9% και έκλεισε στα 120,57 δολ. το βαρέλι.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 91 cents ή 0,8% και έκλεισε στα 119,41 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης