Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με κέρδη άνω του 6% έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο – Ξεπέρασε τα 85 δολ. το Brent

Με κέρδη άνω του 6% έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο – Ξεπέρασε τα 85 δολ. το Brent
Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα οι τιμές πετρελαίου, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης του ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) για μείωση της παραγωγής το 2023.
Στο πλαίσιο αυτό, το πετρέλαιο Brent παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 85,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WΤΙ παράδοσης Μαΐου, σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,1% κλείνοντας στα 80,70 δολάρια το βαρέλι.
Η στασιμότητα των τιμών υποδεικνύει ότι οι αγορές συνέρχονται από το αρχικό σοκ των περικοπών παραγωγής που ανακοίνωσαν τα κράτη μέλη του OPEC+, αλλά οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν «αν η ζήτηση παραμένει υψηλή καθώς προχωράμε προς το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτό είναι ένα τεράστιο αν», δήλωσε ο Troy Vincent, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην DTN.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, Brent και WTI έκλεισαν με σημαντική άνοδο, 6,6% και 6,7% αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι λόγω του Πάσχα των Καθολικών, οι συναλλαγές της εβδομάδας ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη και όχι αύριο Παρασκευή.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής Σαουδική Αραβία και Ρωσία, ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά συνολικά 1,15 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση μέχρι και το τέλος του έτους, πυροδοτώντας εικασίες για το ενδεχόμενο οι τιμές να αυξηθούν και πάλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε στρεβλώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καθώς οι τιμές για WTI και Brent αυξήθηκαν ενώ το ρωσικό πετρέλαιο Urals παραμένει κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω του ανώτατου ορίου που επέβαλε η G7. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι «η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επηρεάζει έντονα την αγορά πετρελαίου», για να δικαιολογήσει την απόφαση για μείωση της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης