Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με κέρδη έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το πετρέλαιο

Με κέρδη έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το πετρέλαιο
Με ήπια κέρδη έκλεισε σήμερα 14/4 το πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
«Στο πράσινο» έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το πετρέλαιο, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας για την παραγωγή «μαύρου χρυσού» το 2023.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο Brent παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 86,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WΤΙ παράδοσης Μαΐου, σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,4% κλείνοντας στα 82,52 δολάρια το βαρέλι.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, Brent και WTI έκλεισαν με άνοδο 1,4% και 2,2% αντίστοιχα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τις τελευταίες αιφνίδιες παραγωγές στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+.
Στο τακτικό μηνιαίο δελτίο του ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι με τις τελευταίες περικοπές εγκυμονεί ο κίνδυνος να διογκωθεί το έλλειμμα στην προσφορά που αναμένεται κατά το β΄ εξάμηνο του 2023, κάτι που θα επηρεάσει τόσο τους καταναλωτές όσο και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Οι χώρες που εκπροσωπούνται στον ΙΕΑ υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των προμηθειών θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές και κάνει πιθανή την απειλή μιας ύφεσης. Από τη μεριά του ο ΟΠΕΚ+ για την αστάθεια της αγοράς και τον πληθωρισμό ο οποίος επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, επιρρίπτει ευθύνες στη νομισματική πολιτική της Δύσης.
«Τα ισοζύγια στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να “σφίξουν” το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την πιθανότητα να προκύψει σημαντικό έλλειμμα στην προσφορά», αναφέρεται στο δελτίο του Οργανισμού.
«Οι τελευταίες περικοπές ενέχουν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν αυτές τις πιέσεις, ωθώντας τόσο τις τιμές του αργού όσο και των προϊόντων υψηλότερα. Οι καταναλωτές που επί του παρόντος ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές».

Ο ΟΠΕΚ+ χαρακτήρισε την απόφασή του για τις αιφνιδιαστικές περικοπές ως «προληπτικό μέτρο», ενώ στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους αναφορικά με τη ζήτηση πετρελαίου το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των αποθεμάτων αλλά και των οικονομικών προκλήσεων.
Από τη μεριά του, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, επικαλούμενος την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. bpd εκτός ΟΠΕΚ+, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, έναντι μείωσης κατά 1,4 εκατ. bpd από τις χώρες της ομάδας.
Η αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επηρέασε την απόφαση του ΟΠΕΚ+, όπως προσθέτει ο ΙΕΑ στο δελτίο του, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο τα αποθέματα της βιομηχανίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 στα 2,83 δισ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης