Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tα μεγάλα projects στο real estate λόγω τουρισμού, Airbnb και το ράλι τιμών στα ακίνητα

Tα μεγάλα projects στο real estate λόγω τουρισμού, Airbnb και το ράλι τιμών στα ακίνητα
Ντελίριο για τα επαγγελματικά ακίνητα
Κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι για μια ακόμη χρονιά το real estate, λόγω τουρισμού και airbnb.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές από το 2020 αλλά και η μικρή πτώση της ανεργίας, αποτελούν τα εχέγγυα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος  για την αγορά ακινήτων και το 2020.
Ήδη μέσα στη νέα χρονιά αναμένεται να ανεταθεί το μπαράζ των νέων επενδύσεων που ξεκίνησε την τελευταία διετία στη χώρα μας και αφορά κυρίως εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και επαγγελματικά ακίνητα.
Είναι ενδεικτικό ότι νέα εμπορικά κέντρα άνω των 400.000 τετραγωνικών μέτρων θα έρθουν να προστεθούν στην χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες.
Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην χώρα μας είναι αυτό στο Ελληνικό, συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ περίπου.
Εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ δρομολογείται στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, από την ΓΑΙΟΣΕ.
Tο έργο της κατασκευής του νέου εμπορικού κέντρο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από τον προαστιακό του Πειραιά και σύμφωνα με τα σχέδια θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης, πολυχώρος αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα ενώ ο ανάδοχος (ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο funds) αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 50 ετών.
Στην κατασκευή ενός σύνθετου project με την στα πρώην κτήματα Καμπά, προσανατολίζεται η διοίκηση της Reds.
Tο ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 220 εκατ. ευρώ.
Το νέο εμπορικό κέντρο θα προσφέρει οικοδομήσιμη επιφάνεια 89.000 τ.μ., εκ των οποίων 79.700 τ.μ. αφορούν τα νέα κτίρια και 9.300 τ.μ. αφορούν τα υφιστάμενα κτίσματα.
Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, στόχος της REDS είναι το νέο κέντρο να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό και τουριστικό προορισμό της χώρας, με επισκεψιμότητα 12 εκατ. καταναλωτών ετησίως.
Ένα νέο εμπορικό κέντρο ετοιμάζεται και στην Λυκόβρυση, συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, από τον όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου, που ελέγχει και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall.
Πρόκειται για το έργο της εταιρείας PANITA LTD του ομίλου Κωσταντίνου το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου στη Μεταμόρφωση Αττικής αλλά και την ανάπλαση του παλαιού και εν μέρει διατηρητέου βιομηχανικού κέντρου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ επί της οδού Πειραιώς στον Ελαιώνα Αττικής, δύο επενδύσεις που πήραν το πράσινο φως από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Το εμπορικό κέντρο του ομογενούς επιχειρηματία από την Βενεζουέλα, κ. Παν. Κωνσταντίνου, είναι ύψους 93,4 εκατ. και προβλέπει την ανάπτυξη ενός πολυχώρου μικτών χρήσεων, συνολικής ανωδομής της τάξεως των 50.000 τ.μ.
Η συνολική έκταση είναι 85 στρέμματα στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πολυχώρου μικτών χρήσεων, συνολικής ανωδομής της τάξεως των 50.000 τ.μ.
Το έργο θα περιλαμβάνει Εμπορικά Καταστήματα, Κινηματογράφους, Αθλητικά Κέντρα, Γραφεία, Αναψυκτήρια, Παιδική Χαρά, Super Market, Χώρους Στάθμευσης.
Με την λειτουργία του εμπορικού κέντρου προβλέπεται να δημιουργηθούν 722 νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά την Βιοχάλκο που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα με ακίνητη περιουσία πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού και αναψυχής, σε έκταση συνολικής επιφάνειας 70 στρεμμάτων στην Οδό Πειραιώς.
Η επένδυση είναι συνολικού ύψους 117 εκατ ευρώ και αφορά τη δημιουργία μουσείου και ινστιτούτου τεχνολογικής έρευνας.
Το project περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, κτίριο γραφείων αλλά και εμπορικά καταστήματα.
Να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος με όψη προς την οδό Πειραιώς έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέα.

Τρέχουν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις

Mε ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα καθώς ήδη στα σκαριά βρίσκεται η προσθήκη νέων μονάδων μέσα στο προσεχείς μήνες.
Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την μετατροπή από κτίριο γραφείων σε τετραστερο ξενοδοχείο, του ακινήτου επί των οδών Πειραιώς 10 και Zήνωνος.
Η επένδυση είναι 4,15 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία CTY Group Επενδυτική ΑE.
Στον όμιλο Fattal Hotels LTD, ισραηλινών συμφερόντων πέρασε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο Εσπέρια στο κέντρο της Αθήνας.
Το ακίνητο, επί των Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, συνολικού εμβαδού 12.235,52 τ.μ., μισθώθηκε για χρονικό διάστημα 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός όμιλος υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, στη διαγωνιστική διαδικασία, με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 95,8 χιλ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο επενδυτής θα προχωρήσει σε εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των χώρων του ακινήτου, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει και το επόμενο Mοxy στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ομόνοια, επί της οδού Σταδίου 2, από την Dimand. 
Το ακίνητο στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί συνιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών.
Η Dimand πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό και μίσθωσε το κτίριο για τα επόμενα 50 χρόνια (25+25), αντί ενός μηνιαίου τιμήματος της τάξης των 58 χιλ. ευρώ περίπου, υπομισθώνοντάς το εν συνεχεία στη Marriot.
Mέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και το πεντάστερο ξενοδοχείο της CocoMat Athens BC με 90 δωμάτια κάτω από την Ακρόπολη, ενώ μλεσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και η ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχείου Τιτάνια, στο κέντρο της Αθήνας, από τον βρετανικό επενδυτικό όμιλο «London And Regional Properties».
Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες από την Λάμψα για τη λειτουργία το έτος 2020 του ξενοδοχείου King’sPalace δυναμικότητας 383 κλινών στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο Σύνταγμα.
Τη διαχείριση της μονάδας θα αναλάβει η MGallery του γαλλικού ομίλου AccorHotels.

Ντελίριο για τα επαγγελματικά ακίνητα

«Γκάζι» στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων πατούν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς η ζήτηση για συνεχίζεται και το 2020, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική άνοδος τόσο από πλευράς αγοραστικής αξίας, όσο και των μισθωμάτων. 
Σύμφωνα με τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και αγοραστών όπου οι αποδόσεις είναι ανώτερες από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. 
Στο πλαίσιο αυτό οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ προχώρησαν σε αύξησεις του μετοχικού τους κεφαλαίου και σε μπαράζ απόκτησης ακινήτων, ενισχύοντας θεαματικά την αξία του χαρτοφυλακίου τους.
Όπως η Trastor, η οποία τον περασμένο Αύγουστο ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 22,7 εκατ. ευρώ.
Tα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, στοχεύοντας σε υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα με μεγάλες αποδόσεις
Ήδη μέσα στο τελευταίο δίμηνο η Trastor προχώρησε στην αγορά αρκετών ακινήτων, με τελευταία δύο εμπορικά καταστήματα στη Γλυφάδα, έναντι 7 εκατ. ευρώ. Είχε πρηγηθεί η απόκτηση αυτοτελούς κτιρίου μεικτής χρήσης επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 1.784 τ.μ. με τίμημα 1.750.000 ευρώ και ενός ακόμη αυτοτελούς κτιρίου γραφείων στα Βριλήσσια Αττικής στη συμβολή της Αττικής Οδού με την οδό Προποντίδος έναντι τιμήματος 5.750.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Trastor, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019 υλοποίησε 4 νέες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα. Έτσι, την 30.06.2019, το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας περιελάμβανε 46 ακίνητα με αξία αποτίμησης 134 εκ. ευρώ.
Επιπλέον η εταιρεία στο παραπάνω διάστημα ολοκλήρωσε την εξαγορά τεσσάρων εταιρειών ιδιοκτητριών τεσσάρων εμπορικών ακινήτων. Πρόκειται για επένδυση σε μετοχές εταιρειών με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων η οποία, αποτιμημένη σε κόστος κτήσης, ανερχόταν σε 16,3 εκ. ευρώ. Η αξία αποτίμησης των τεσσάρων εμπορικών ακινήτων των εταιρειών αυτών την 30.06.2019 ανερχόταν σε 29,6 εκ. ευρώ.
Στην πώληση 4 ακινήτων έναντι 93 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που διαχειρίζεται η Dromeus Capital Group ανακοίνωσε η Prodea Investments.
Ειδικότερα, η PRODEA Investments προχώρησε στην πώληση των τεσσάρων ακινήτων, μετά από διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναδείχτηκαν ως προτιμητέος συμβαλλόμενος εταιρείες που διαχειρίζεται η Dromeus Capital Group:
Αυτοτελές κτήριο γραφείων, επί της Λεωφ. Μεσογείων, αυτοτελές κτήριο γραφείων, επί της Λεωφ. Πειραιώς στο Μοσχάτομ οριζόντιες ιδιοκτησίες - γραφειακοί χώροι στην Αθήνα και κατάστημα, όροφοι γραφείων και parking/αποθηκευτικοί χώροι στην Λεωφόρο Κηφισίας.
Tην απόφαση για έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι του ποσού των 45 εκατ. ευρώ, έλαβε προ ημερών η «INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π.», ενώ
Τέλος η BriQ ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέων ακινήτων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης