Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Nέες εκδόσεις ομολόγων 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ από Ιkos, MOH, ΔΕΗ και Prodea

Nέες εκδόσεις ομολόγων 1,3  με 1,5 δισ. ευρώ από Ιkos,  MOH,  ΔΕΗ και Prodea

Σε επτά μήνες αντλούνται 6,1 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και ομόλογα

Σχετικά Άρθρα

Σ ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεστάρισμα της ελληνικής αγοράς θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι ξένοι επενδυτές - και Έλληνες κατά ένα μέρος ) -αμέσως μετά την σημερινή κάλυψη της αυξήσης κεφαλαίου της Αlpha bank, ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Το νέο τεστάρισμα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι η έκδοση τριών νέων ομολόγων ( Eurobonds ) και ενός εταιρικού ομολόγου, συνολικού ύψους 1,3-1,5 δισ. ευρώ από τις εταιρείες Sani – Oak Tree (Ikos ), Motor Oil, ΔΕΗ και Prodea. Με εξαίρεση την Prodea, που απευθύνεται στην ελληνική αγορά ομολόγων, οι τρεις πρώτες ομολογιακές εκδόσεις είναι ευρώ- ομόλογα. Συνολικά, από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και τις αγορές ομολόγων θα έχουν αντληθεί 6,1 δισ. ευρώ ή το 9 - 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τα 4,6 δισ του εξαμήνου

Από τα τέλη Απριλίου, μέχρι σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, από διεθνείς επενδυτές και την ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων έχουν αντληθεί συνολικά κεφάλαια 3,38 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω αύξησης κεφαλαίου, άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, και έκδοσης ομολόγου Αdditional Tier 1 600 εκατ. ευρώ, η Eurobank 500 εκατ ευρώ με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και η Costamare 100 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Εαν συνυπολογιστούν και τα ομόλογα της Μυτιληναίος- ΔΕΗ – Alpha bank ( 500, 725 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ) η ελληνική οικονομία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 4,6 δισ. ευρώ μέσα σ ένα εξάμηνο. Και εξ αυτών των κεφαλαίων, η συμβολή των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη δεδομένου ότι στην Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχαν ελληνικά κεφάλαια 207 εκατ. ευρώ, στην Costamare 71 εκατ. ευρώ, ενω σε Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, οι Έλληνες επενδυτές είχαν επίσης μικρότερη συμβολή. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία χρηματοδοτείται καθώς σ ένα διάστημα επτά μηνών έχουν εισρεύσει συνολικά κεφάλαια 6,1 δις. ευρώ Το νέο τεστάρισμα, λοιπόν, της ελληνικής αγοράς είναι σημαντικό εγχείρημα δεδομένου ότι, στις αγορές ομολόγων συμμετέχουν σοβαρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τα οποία χρηματοδοτούν κατά τεκμήριο επιχειρήσεις που διαθέτουν ιστορικό πιστοληπτικής ικανότητας στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η διεθνής τάση και ζήτηση για τα πράσινα ομόλογα ( Eurobonds) είναι δεδομένη έχει φθάσει στο απώτατο σημείο.

Οι νέες εκδόσεις

Ikos ( Sani – Oak Tree ) - Εurobond 250 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ομόλογο ( Eurobond ), ύψους 250 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να εκδώσει το σχήμα Oak Tree – Sani ( Ikos ) στα ξενοδοχεία δηλαδή το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oak Tree και η Οικογένεια Α. Ανδρεάδη οι οποίοι έχουν συστήσει το σχήμα Ikos και έχουν επενδύσει με ανακαινίσεις ή κατασκευές νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα ( Χαλκιδική, Κέρκυρα κα ). Στο σχήμα συμμετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια της Goldman sachs.

Μotor Oil – πράσινο Eurobond 250 εκατ. ευρώ

Η Motor Oil, εδω και καιρό, σχεδιάζει πράσινο ομόλογο Eurobond, ύψους 250 εκατ.ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το επιτόκιο, όπως ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews εκτιμάται μεταξύ 2,20-2,25%.

ΔΕΗ - Eurobond 350-400 εκατ. ευρώ

Μετά την επιτυχή της επιστροφή στις αγορές, η ΔΕΗ προετοιμάζει νέο ευρω- ομόλογο, ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, δυο μήνες πριν προχωρήσει στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και αφού έχει ενισχύσει την ρευστότητα της με τις τιτλοποιήσεις. Το επιτόκιο εκτιμάται μεταξύ 3-3,1%. Ένα μέρος του νέου δανείου θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού και τα υπόλοιπα χρήματα για τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και ΑΠΕ.

Prodea – ομόλογο 300-400 εκατ. ευρώ.

Την έκδοση ομολόγου, ύψους 300 -400 εκατ. ευρώ για την ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων σχεδιάζει η Prodea έχοντας ως σύμβουλο την Goldman Sachs. Yπενθυμίζεται, ότι ο βασικός μέτοχος Castlelake (98,15%) θα εισπράξει φέτος από μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 160,9 εκατ. ευρώ και πέρυσι εισέπραξε 154 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης