Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΒRD - EIB ανταγωνίζονται από θέση ισχύος τις ελληνικές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΒRD - EIB ανταγωνίζονται από θέση ισχύος τις ελληνικές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μειώνεται η τραπεζική ύλη - Οι εγχώριες τράπεζες αντιμέτωπες με το φάσμα των χαμηλών επιτοκίων των δύο υπερεθνικών τραπεζών

Σχετικά Άρθρα
Εύλογες ανησυχίες εκφράζουν τραπεζικά στελέχη σχετικά με το μεγάλο μερίδιο που θα κατέχουν οι υπερεθνικές τράπεζες ( ΕBRD, EIB ) στα δάνεια ύψους 12,8 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ( RRF).
Όπως θα δούμε, οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των ξένων εμπορικών τραπεζών.

Οι τελευταίες έχουν προτιμήσει να μην έχουν έκθεση στον δανεισμό στην Ελλάδα αφήνοντας τις χορηγήσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, Eurobank, Εθνική, Alpha, Πειραιώς, στα δάνεια του Ταμείου θα κινηθούν έχοντας τον απευθείας ανταγωνισμό υπερεθνικών τραπεζών οι οποίες μπορούν να δανείσουν κεφάλαια με χαμηλότερα επιτόκια και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μειώνεται η τραπεζική ύλη για τις ελληνικές τράπεζες

Συγκεκριμένα, οι δυο τράπεζες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πρόκειται να χορηγήσουν 5 δισ. ευρώ με χαμηλότερα επιτόκια και για μια διάρκεια που θα φθάνει τα 12 έτη.
Εκ των πραγμάτων, η τραπεζική ύλη, που απομένει για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μικρότερη, ιδιαίτερα όταν ο στόχος τους ταυτόχρονα είναι ο δανεισμός προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις ( μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών ).

Δεν πρόκειται να έλθουν ξένες εμπορικές τράπεζες

Πάντως, οι Έλληνες τραπεζίτες διαθέτουν μια βεβαιότητα ότι, εκτός από τις δυο υπερεθνικές τράπεζες - οι οποίες επιβλήθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκείμενου να υπάρχει ευρωπαϊκή εποπτεία στα κεφάλαια του RRF- οι ξένες εμπορικές τράπεζες δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αντίθετα, με τα όσα είχε περιλάβει και σε παρουσίαση της, η Αlpha bank ότι ,δηλαδή οι ξένες εμπορικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν ένα μερίδιο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, με βάση την ανάλυση, η Alpha bank εκτιμούσε ότι, οι ελληνικές τράπεζες θα διαχειριστούν το 69% των συνολικών κεφαλαίων του RRF, ενώ το υπόλοιπο 31% θα καρπωθούν οι ομολογιακές εκδόσεις, οι διεθνείς τράπεζες και υπερεθνικές τράπεζες που θα έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο.
Εδώ και χρόνια, όμως, οι αλλοδαπές εμπορικές τράπεζες δεν διαθέτουν δανειακή έκθεση στην Ελλάδα.
Έχουν περιορίσει τον ρόλο τους σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ( αναδοχές, ομόλογα κα) προς τις πολύ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκουν να αποσπάσουν χορηγήσεις από τις ελληνικές Τράπεζες.
Πρόσφατο, άλλωστε παράδειγμα, της αποχώρησης είναι η HSBC, η διοίκηση της οποίας αποφάσισε την έξοδο από την ελληνική λιανική αγορά- αν και τα δάνεια της απευθύνονταν σε μια πελατεία μεσαίων και υψηλότερων εισοδημάτων από τα οποία προκύπτουν ελάχιστες επισφάλειες.
Κάτι ανάλογο με την HSBC έπραξε και η Citigroup, η οποία ασχολείται στην Ελλάδα, με τον δανεισμό μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές, αλλά και με τις αναδοχές αυξήσεων κεφαλαίων, ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης