Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δώρο στα σπάταλα νοικοκυριά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας - Η τιμωρία όσων καταναλώνουν κάτω από 300 KWh

Δώρο στα σπάταλα νοικοκυριά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας - Η τιμωρία όσων καταναλώνουν κάτω από 300 KWh
Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά Άρθρα

Τα σπάταλα νοικοκυριά στην ενέργεια δηλαδή τρία στα δέκα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των υψηλών επιδοτήσεων των τιμολογίων ρεύματος ενώ θα αποκλειστούν επτά στα δέκα νοικοκυριά παρότι καταναλώνουν το μήνα μόλις 300 KWh.
Το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ έχει ως βασικό άξονα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας δίνοντας υψηλότερη επιδότηση ανά MWh στα νοικοκυριά με μεγάλες  καταναλώσεις ενώ θα πρέπει να επιβραβεύσει όσους δεν θα αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας ή να την μειώνουν.
Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ενέργειας τα νέα τιμολόγια του Οκτωβρίου τα οποία εκτιμάται  ότι θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά  που είχαν ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο. 

Το ΥΠΕΝ νοιάζεται για τους λίγους   

Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προτείνουν να  …βάλουν λεφτά στις τσέπες των εύπορων νοικοκυριών και να τα τιμωρήσουν τα μικρομεσαία νοικοκυριά που τα βγάζουν δύσκολα πέρα με την ακρίβεια.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν πιο δίκαιο η πολιτεία να επιβραβεύσει τα νοικοκυρά που κάνουν οικονομία δίνοντας την υψηλή επιδότηση μέχρι τις 300 KWh και όσο αυξάνεται η κατανάλωση να μειώνεται η επιδότηση.  
Ωστόσο οι εισηγήσεις είναι να «τιμωρηθούν» όσοι σκέφτονται να ανάψουν τη λάμπα στο σπίτι τους  ενώ τα νοικοκυριά με 1000 και 1500 Kwh το μήνα αναμένεται να λάβουν τη …μερίδα του λέοντος από την επιδότηση του Οκτωβρίου. 

Το νέο «Power Pass» με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης 

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σκέπτεται να φτιάξει ένα «Power Pass» με βάση τις καταναλώσεις το οποίο θα δίνει πολλά στους λίγους και τίποτα στους πολλούς. Άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία του Power Pass του Ιουλίου έδωσε σε λίγους 599 ευρώ ανά νοικοκυριό που είχε κάψει πάνω από 6.000 Kwh από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 ενώ η πλειονότητα  των νοικοκυριών έλαβε 18 ευρώ διότι είχαν χαμηλές καταναλώσεις. Τα «600» πήγαν σε 50.000 νοικοκυριά όταν ο αριθμός των αιτήσεων είχε ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια.   

Τα νοικοκυριά ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος  του ηλεκτρικού συστήματος. Τον Ιούλιο η κατανάλωση ανήλθε σε 3.245.000 MWh εκ των οποίων οι 2.140.000 MWh έγιναν μέσα από την πελατειακή βάση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα το 75% των νοικοκυριών της επιχείρησης  καταναλώνει 300 KWh το μήνα.Δηλαδή το ΥΠΕΝ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιδιώξει να μειωθεί η συνολική  κατανάλωση του Οκτωβρίου κάτω από τα 3.802.000 MWh που ήταν τον αντίστοιχο μήνα   του 2021. Ωστόσο  τον Οκτώβριο του 2021 η ζήτηση σε ενέργεια είχε αυξηθεί κατά 4,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η ζήτηση της υψηλής τάσης είχε ενισχυθεί κατά 2,1% το ίδιο διάστημα.

Η κυβέρνηση θέλει να πριμοδοτήσει  το 25%

Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στα νοικοκυριά που είναι ο μεγαλύτερος  καταναλωτής ενέργειας, Τον περασμένο  Ιούλιο  τα νοικοκυριά που κάνουν οικονομία  κατανάλωσαν 1.565.000  Mwh που αντιπροσωπεύουν το 75% ενώ το υπόλοιπο 25%  κατανάλωσε 555.000 MWh.     

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης