Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Πατάει γκάζι για ολοκλήρωση επενδύσεων – Πάνω από 45 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο 4ο τρίμηνο 2023

Cenergy: Πατάει γκάζι για ολοκλήρωση επενδύσεων – Πάνω από 45 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο 4ο τρίμηνο 2023
Το μικτό περιθώριο ενισχύθηκε στο 16,2% από 12% στο τρίτο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Με φουλ τις μηχανές για να ολοκληρώσει μέχρι τα μέσα του 2024 τις επενδύσεις σε καλώδια και σωλήνες δουλεύει η Cenergy, αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ κάθε τρίμηνο και δουλειές συνεχίζουν να έρχονται.
Εδώ και μήνες τα εργοστάσια βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητας.
Αμέσως μετά και σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί και το θέμα της βελτίωσης της διασποράς.
Ο όμιλος δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και παράλληλα επαναπροσδιόρισε την εκτίμηση για τα EBITDA του 2023 τα οποία θα κινηθούν στο πάνω μέρος της αρχικής εκτίμησης.
Έτσι από 180-200 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, τώρα η διοίκηση έδωσε εκτίμηση για 190-200 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου, όταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν 2,5 δις. ευρώ και στο τέλος του 2022 στα 2 δισ. ευρώ.
Δηλαδή παράλληλα με την εκτέλεση των έργων προσθέτει 500 εκατ. ευρώ έργα ανά τρίμηνο.
Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων συνεχίζεται βάσει προγράμματος, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα των σωλήνων χάλυβα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.
Στο τρίτο τρίμηνο ο τζίρος υποχώρησε 4%, αλλά στο εννεάμηνο έχει αύξηση 12%.
Παρά όμως την υποχώρηση στο τρίμηνο το μικτό κέρδος αυξήθηκε 29% και προφανώς επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε σε παλαιότερες τηλεδιασκέψεις η διοίκηση, ότι δηλαδή είναι πλέον σε θέση, έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό όνομα, να διαλέγει δουλειές και τελικά να αναλαμβάνει αυτές που έχουν καλύτερο περιθώριο.
Το μικτό περιθώριο ενισχύθηκε στο 16,2% από 12% στο τρίτο τρίμηνο και τα EBITDA αυξήθηκαν 38% και στα 58,8 εκατ. ευρώ από 43,1 εκατ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 145 εκατ. ευρώ από 97,7 εκατ. ευρώ.
Με βάση την νέα εκτίμηση της διοίκησης στο τέταρτο τρίμηνο αναμένονται EBITDA τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πάντως πως η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων αποτυπώθηκε στην τελική γραμμή, αφού τα χρηματοοικονομικά έξοδα μόνο στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 20,9 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο στα 54,8 εκατ. ευρώ από 23,5 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 47,1 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. ευρώ.
Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στον τομέα καλωδίων σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, δεν επέτρεψαν τη μείωση του καθαρού δανεισμού σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2023, σημειώνει η διοίκηση. Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 527 εκατ. ευρώ.
Σήμερα (17/11) αναμένεται η ενημέρωση των αναλυτών, με τους αναλυτές να περιμένουν λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης