Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστροφή στην κερδοφορία για τα ΕΛΠΕ - Στα 5 εκ. ευρώ τα κέρδη το 2014

tags :
Επιστροφή στην κερδοφορία για τα ΕΛΠΕ - Στα 5 εκ. ευρώ τα κέρδη το 2014
Όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου βελτίωσαν τις επιδόσεις τους
Στην κερδοφορία επέστρεψαν το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΑ), καθώς η ελληνική εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 5 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, για το σύνολο του 2014, τα ΕΛΠΑ κατέγραψαν κέρδη, ύψους 5 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 117 εκ. ευρώ το 2013.
Παράλληλα, το Δ’ Τρίμηνο 2014, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δημοσίευσε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών για Δ’ τρίμηνο, διαμορφώνοντας έτσι τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA 2014 σε €417 εκατ. (2013: €178 εκατ.) και οδηγώντας σε θετικά Συγκρίσιμα Καθαρά Αποτελέσματα.
Όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, με ορισμένους κλάδους να επιτυγχάνουν ρεκόρ συνεισφοράς.
Στα αποτελέσματα του κλάδου διύλισης συνετέλεσαν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης κατά το δεύτερο εξάμηνο και οι καλύτερες επιδόσεις των διυλιστηρίων του Ομίλου, μετά και τα έργα βελτίωσης στο διυλιστήριο Ελευσίνας στις αρχές του 2014.
Τα παραπάνω ενισχύθηκαν περαιτέρω από τις προσπάθειες ελέγχου των εξόδων και την αύξηση των εξαγωγών, που ανήλθαν στο 50% των συνολικών πωλήσεων.
Αύξηση σημείωσε και η συνεισφορά του κλάδου Εμπορίας: στην Ελλάδα, οι επιτυχημένες προσπάθειες αναδιοργάνωσης των τελευταίων δύο ετών οδήγησαν τη λειτουργική κερδοφορία σε υψηλό τετραετίας ενώ και οι θυγατρικές εξωτερικού κατέγραψαν την υψηλότερη συνεισφορά όλων των εποχών, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον στις τοπικές αγορές τους.
Ο κλάδος Πετροχημικών βελτίωσε επίσης τις επιδόσεις του, επιτυγχάνοντας ιστορικό υψηλό κερδοφορίας.
Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από την πτώση των τιμών αργού πετρελαίου, με αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων. Λόγω των υψηλών αποθεμάτων ασφαλείας που τηρούν τα διυλιστήρια, η συνολική ζημία λόγω πτώσης τιμών ανήλθε στα €484 εκατ., μετατρέποντας τα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα 2014 σε δημοσιευμένα, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, Καθαρά Αποτελέσματα -€365 εκατ.
Θετικές ήταν και οι ταμειακές ροές του Ομίλου καθώς, τα τελευταία τρίμηνα, η αυξημένη κερδοφορία σε συνδυασμό με τις ομαλοποιημένες πλέον επενδύσεις, οδήγησαν σε μείωση του δανεισμού.
Η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου εμφανίζεται ισχυροποιημένη, μετά από τις εκδόσεις διεθνών ομολόγων και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών, παρά τις συνεχιζόμενες εξωτερικές προκλήσεις.
Οι στρατηγικοί στόχοι, τόσο αναφορικά με τη διάρκεια (χρόνος λήξης) όσο και με τις πηγές χρηματοδότησης (ευρωομόλογα έναντι τραπεζικών δανείων) επετεύχθησαν και, επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά έξοδα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μείωση.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στις αγορές, η διαχείριση των κινδύνων ρευστότητας και η ομαλή τροφοδοσία των βασικών μας αγορών παραμένουν κύριες προτεραιότητες οδηγώντας, έτσι, στη διατήρηση σχετικά αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων, με αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στο χρηματοοικονομικό κόστος.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν στο επίπεδο των €136εκατ. και αφορούν, κυρίως, πάγιες εργασίες συντήρησης, επενδύσεις για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου σε θέματα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, εργασίες βελτίωσης του διυλιστηρίου Ελευσίνας καθώς και μικρότερα αναπτυξιακά έργα.

Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα
Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €171 εκατ. (Δ. Τρίμ 2013: €45 εκατ.) κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του κλάδου Διύλισης. Το διυλιστήριο Ελευσίνας βελτίωσε σημαντικά τη συνεισφορά του καθώς κατέγραψε υψηλό δείκτη απασχόλησης (utilisation rate) και υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου. Επιπλέον, βελτιωμένη ήταν η κερδοφορία για τους κλάδους Εμπορίας και Πετροχημικών.
Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών αργού και προϊόντων προκάλεσε ζημιές ύψους €375 εκατ. στο Δ’ Τρίμ. λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, οδηγώντας τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA στα -€206 εκατ. (Δ’ Τρίμ. 2013: -€11 εκατ.) ενώ τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα -€227 εκατ. (Δ’ Τρίμ. 2013: -€98 εκατ.).
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, λόγω βελτιωμένων επιδόσεων και ομαλοποίησης των επενδυτικών δαπανών. Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €1,1 δισ., μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 40% (Δ’ Τρίμ. 2013: 43%). Κατά τη διάρκεια του Δ’ Τριμήνου, ο Όμιλος ανανέωσε πιστωτικές γραμμές με Ελληνικές τράπεζες, ύψους €1,5 δισ. περίπου, με σημαντική βελτίωση των εμπορικών όρων, της διάρκειας και του κόστους. Επιπλέον, εντός των πρώτων εβδομάδων του 2015, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ προχώρησε σε σύναψη ανακυκλούμενου ομολογιακού δανείου τριετούς διάρκειας, ύψους €200 εκατ., που αυξάνει περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα.
Αναφορικά με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR, οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να αποτελεί το τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των ρυθμιστικών διαδικασιών.

Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κατέθεσαν στις 6 Φεβρουαρίου 2015 προσφορές για τις υπό παραχώρηση περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές εργασίες στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, όπου τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ηγούνται κοινοπραξίας με την Ιταλική Edison και την Ιρλανδική Petroceltic.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης