Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο Juncker για χορήγηση 2,3 δισ. στην Ελλάδα, μέσω κονδυλίων της ΕΕ - Αύξηση εντόκων, μόνο με ενισχυμένη εποπτεία

Σχέδιο Juncker για χορήγηση 2,3 δισ. στην Ελλάδα, μέσω κονδυλίων της ΕΕ - Αύξηση εντόκων, μόνο με ενισχυμένη εποπτεία
Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο προϋποθέτει τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ, αφού εκείνη αποφασίζει για την αύξηση ή μη της ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων
Μεταρρυθμιστικό σχέδιο, προκειμένου να αρθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων της Ελλάδας, καταρτίζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του πρακτορείου ΜΝΙ.
Ταυτόχρονα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker είναι έτοιμος να ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση ποσού έως 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των διαρθρωτικών ταμείων.
Αναλυτικά:
1) Ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, αφήνει να εννοηθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εγκρίνει τη χορήγηση 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ως ευρωπαϊκό κονδύλι.
Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, φέρεται να δήλωσε ο Juncker.
2) Η Ελλάδα καταρτίζει μεταρρυθμιστικό σχέδιο, η έγκριση του οποίου θα μπορούσε να άρει το όριο στην έκδοση εντόκων γραμματίων.
Το εν λόγω μεταρρυθμιστικό σχέδιο προϋποθέτει τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ, αφού εκείνη αποφασίζει για την αύξηση ή μη της ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα εξαρτηθεί από το εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, συμφωνήσει με τους δανειστές για την ενίσχυση της εποπτείας του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές της Ελλάδας.
Αυτό που πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί είναι πως η ΕΚΤ έχει ήδη απορρίψει από τις 11 Φεβρουαρίου το ελληνικό αίτημα για αύξηση έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Πρόκειται για μια απόφαση αμετάκλητη της ΕΚΤ, αφού απαγορεύεται από το καταστατικό της.
Τυχόν αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα θα συνιστά state aid (κρατική βοήθεια, χρηματοδότηση κυβέρνησης), κάτι που απαγορεύεται ρητά από το καταστικό της ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker, περί χορήγησης στην Ελλάδα, ευρωπαϊκών κονδυλίων έως 2,3 δισ. ευρώ, συνιστά μια πολιτική απόφαση, η οποία εάν εγκριθεί θα παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται.

Το πακέτο Juncker ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν. Χουντή με τον V. Dombrovskis
Τεχνική «φόρμουλα» για να ξεκλειδώσει άμεσα το πόσο των 2,3 δισ. ευρώ από το πακέτο Juncker θα αναζητήσουν αύριο Τρίτη 17/3 κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, οι αναπληρωτές υπουργοί για ευρωπαϊκά θέματα Νίκος Χουντής και για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Πρόκειται για κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας με τον J. C. Juncker.
Τα κονδύλια αυτά θα διοχετευθούν για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας καθώς και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στα θετικά σημεία του πακέτου συνυπολογίζεται η απόφαση τα κονδύλια να διοχετευθούν χωρίς να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής πλευράς και να μην υπόκεινται στην αρχή του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών μελών.
Στη συνάντηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες αναμένεται να κλειδώσουν τα κλιμάκια Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών τα οποία θα αναλάβουν υπό την εποπτεία της Ρ. Αντωνοπούλου να διοχετεύσουν το κονδύλι των 2,3 δισ. μέσα από πρόγραμμα απασχόλησης, επιμόρφωσης και κατάρτισης των νέων και άνεργων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης