Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Επιδεινώνονται οι σχέσεις Ελλάδας - πιστωτών – Αυξάνονται οι πιέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας

CNBC: Επιδεινώνονται οι σχέσεις Ελλάδας - πιστωτών – Αυξάνονται οι πιέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας
Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, τονίζει ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam
Αυξάνονται οι πιέσεις για την επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, καθώς οι διαπραγματεύσεις επιμηκύνονται χρονικά και με τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αντί να βελτιώνονται, να επιδεινώνονται, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Οι εντάσεις σχετικά με μια συμφωνία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια, αυξήθηκαν την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker κατηγόρησε τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι διαστρεβλώνει όσα οι πιστωτές έχουν προτείνει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη χώρα.
Αυτή η εικόνα, σημειώνεται, είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπήρχε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις σχέσεις μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν και του έλληνα πρωθυπουργού να φαίνεται να έχουν κλονιστεί πολύ γρήγορα μετά την διαφαινόμενη φιλική συνάντηση την περασμένη Τετάρτη.
Μετά τη συνάντηση με τον Juncker, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος», όμως την Παρασκευή το απόγευμα, με την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, επιτέθηκε στους ευρωπαίους πιστωτές, αποκαλώντας τις προτάσεις τους «παράλογες», αλλά και για «παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις».
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι του προκάλεσε «δυσάρεστη έκπληξη» η προσφορά Juncker.
Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στη συνεδρίαση της G7 την Κυριακή, ο Juncker ανέφερε ότι έμεινε δυσαρεστημένος από την ομιλία Τσίπρα, σημειώνοντας ότι παρουσίασε την πρόταση των θεσμών ως εκβιαστική, προσθέτοντας ότι δεν αυτό το μήνυμα που δόθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και ότι παρουσίασε την πρόταση σαν να ήταν αποκλειστικά του προέδρου της Κομισιόν, κάτι που «γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ισχύει».
Παράλληλα, τόνισε ότι περιμένει την εναλλακτική πρόταση της Αθήνας, για να προσθέσει ότι «δεν έχω προσωπικό θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα, αντιθέτως, ήταν και είναι φίλος μου.
»Όμως, η φιλία για να διατηρηθεί, πρέπει να τηρούνται κάποιοι ελάχιστοι κανόνες».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα και ύστερα από μήνες συνομιλιών, δεν είναι να απορεί κανείς που τα νεύρα έχουν οξυνθεί.
Το αν η Αθήνα και οι πιστωτές της μπορούν να καθυστερούν στο να εξεύρουν μια λύση είναι θέμα συζήτησης, επισημαίνεται και προστίθεται ότι αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής εταιρείας OANDA, Craig Erlam, πρέπει να υπάρξουν υπαναχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
«Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, μολονότι ίσως περισσότερο από την Ελλάδα ως χώρα δανείστρια, διότι διαφορετικά φοβάμαι ότι θα μπορούσαμε να τους δούμε να περπατούν προς την καταστροφή», σημειώνει σε σημερινό σημείωμά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης