Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο συμβιβασμός είναι πολύ κοντά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί, χρεοκοπία και εξευτελιστική συμφωνία

Ο συμβιβασμός είναι πολύ κοντά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί, χρεοκοπία και εξευτελιστική συμφωνία
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η συμφωνία έρχεται και απορρίπτουν τα σενάρια της ρήξης
Η Ελλάδα βιώνει ένα θρίλερ τρόμου.
Σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες καταθέτει την αντιπρόταση της με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επέλθει συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται εν μέσω της ανησυχίας του Juncker για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές αν δεν ξεκινήσει η Δευτέρα 15 Ιουνίου χωρίς μια συμφωνία με την Ελλάδα ή μήνυμα συμφωνίας.
Επίσης οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στην σκιά της απόρριψης από το ΔΝΤ της πρότασης Juncker να χρησιμοποιηθούν ισοδύναμα για να μην μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις περαιτέρω.
Τα ισοδύναμα ήταν η μείωση κατά 400 εκατ των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από το ΔΝΤ.
Η κατάσταση είναι πολύ οριακή.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, δεν θα προκηρυχθούν εκλογές και η χώρα θα επανέλθει στον ενάρετο δρόμο.
Με βάση κορυφαία πολιτική πηγή εδώ στην Ελλάδα αλλά και πηγές στην Κομισιόν τα τελευταία δεδομένα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 1%.
Η ίδια πηγή επιμένει "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί μια χρεοκοπία, δεν μπορεί να διαχειριστεί κλειστές τράπεζες και όρια στα ATMs, o ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί την ντροπιαστική συμφωνία που θα έρθει μετά για τους λόγους αυτούς θα συμφωνήσει και θα δώσει την μεγάλη μάχη για να βελτιώσει τους όρους οικονομικής διαβίσωςη των ελλήνων εντός ευρώ"
Με βάση τελευταίες πληροφορίες
«Η Ελλάδα ποντάρει σε συμφωνία το αργότερο την Τρίτη 16 Ιουνίου καθώς είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου αν και όλα θα εξαρτηθούν από την ελαστικότητα της νέας ελληνικής αντιπρότασης.
Επίσης είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι καταθέτες την Παρασκευή 12 Ιουνίου απέσυραν μόλις 185 εκατ από τις τράπεζες παρ΄ ότι ο κίνδυνος capital controls έχει αυξηθεί δραματικά.
Συνολικά βέβαια από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τις 12 Ιουνίου του 2015 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί 37 δισεκ. ενώ το διάστημα Ιανουαρίου του 2010 έως 12 Ιουνίου του 2015 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί 110 δισεκ. ευρώ.

Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι

Σενάριο συμφωνίας 18 Ιουνίου στο Eurogroup - Αποτελεί βασικό σενάριο

Στο σενάριο της συμφωνίας τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής καταγράφονται σήμερα 14 Ιουνίου.
Ελλάδα και δανειστές, συμφωνούν και η συμφωνία που επιτυγχάνεται επικυρώνεται στις 18 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup με παράταση 9 μηνών έως τον Μάρτιο του 2016.
Ταυτόχρονα ο ESM εγκρίνει κονδύλιο 1,53 δισεκ. ώστε η Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου να πληρώσει το ΔΝΤ.
Ο ESM θα πληρώσει και τα 2 ομόλογα της ΕΚΤ 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου ύψους 6,76 δισεκ. ευρώ.

Σενάριο παράτασης 10 ημερών έως τις 25 Ιουνίου

Το σενάριο παράτασης των διαπραγματεύσεων έως τις 25 Ιουνίου θα εξεταστεί αν Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο και απομένουν ζητήματα που θα βελτιστοποιήσουν την συμφωνία.
Το σενάριο αυτό που έχει εξεταστεί, δεν το δέχεται η ΕΚΤ που προειδοποιεί ότι στις 24 Ιουνίου θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals όχι  35-40% αλλά έως 60% σε ορισμένες κατηγορίες.

Σενάριο σκόπιμης χρεοκοπίας και μετά αποδοχής μιας εξευτελιστικής συμφωνίας

Θύλακες στην Γερμανική κυβέρνηση ιδιαίτερα σκληροπυρηνικοί αλλά και άλλοι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ μιας λύσης σοκ.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο τακτικό Eurogroup στις 18 Ιουνίου, η ΕΚΤ στις 24 Ιουνίου αυξάνει τα haircuts στα collaterals στις ελληνικές τράπεζες έως 60%, εξέλιξη που αυτομάτως οδηγεί τις τράπεζες σε capital controls στις 25 Ιουνίου.
Με κλειστές και υπολειτουργούσες τράπεζες η  Ελλάδα δεν αποπληρώνει το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς default
Το πιστωτικό γεγονός οδηγεί όλους τους οίκους αξιολόγησης Moody’s Fitch και Standard and Poor’s να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία σε default.
Εν συνεχεία η ΕΕ φέρνει στην Ελλάδα να υπογράψει μια εξευτελιστική συμφωνία διασυρμού που αν δεν την υπογράψει θα κινηθούν οι διαδικασίες εξόδου.
Στην Ελλάδα υπό ένα τέτοιο σενάριο σοκ θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βεβαιότητας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Τι θα συμβεί;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία.
Να συμβιβαστεί και μέσα από ένα καθεστώς προστασίας άπαξ και θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει το ρου της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.
Αν κυριαρχήσουν ιδέες ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και η ασθένεια θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη.
Ο Τσίπρας έχει δείξει ότι πιστεύει σε συμφωνία και συμβιβασμό.
Απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα για να το αποδείξει.

Υποσημείωση

Ως bankingnews.gr σταθερά έχουμε υποστηρίξει το σενάριο της συμφωνίας, το μόνο λογικό σενάριο για το καλό της πατρίδας μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης