Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Βέβαιος ο Juncker ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Βρετανία για να παραμείνει στην Ε.Ε.

FT: Βέβαιος ο Juncker ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Βρετανία για να παραμείνει στην Ε.Ε.
«Η γνώση της κατάστασης μου επιτρέπει να λέω κάτι τέτοιο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τη βεβαιότητα ότι οι Βρυξέλες θα καταφέρουν στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου του 2016 να πετύχουν μία συμφωνία με τη Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Η επιθυμία της Βρετανίας να προχωρήσει σε μία «νέα συμφωνία» με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μοιάζει όλο και πιο πιθανό να πετύχει, αφότου ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, επέδειξε ευελιξία στα σχέδιά του να περιορίσει τα προνοιακά επιδόματα προς τους μετανάστες εργαζόμενους, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.
«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα πετύχουμε μία συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μία λύση, μία μόνιμη λύση το Φεβρουάριο», είπε ο κ. Juncker σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016.
Όταν ερωτήθηκε πως μπορεί να εμφανίζεται τόσο σίγουρος σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας, ο κ. Juncker είπε:
«Τι μου επιτρέπει να σκεφτώ ότι μία συμφωνία, μία λύση μπορεί να είναι λειτουργική ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο;
Η γνώση της κατάστασης μου επιτρέπει να λέω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Μία τέτοια συμφωνία θα άνοιγε το δρόμο για ένα δημοψήφισμα με θέμα τη συνέχιση της συμμετοχής ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., που θα διεξαχθεί πιθανόν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι του 2016.
Ο αποκλεισμός των νέων μεταναστών εργατών από την πρόσβαση στα προνοιακά επιδόματα της Βρετανίας παραμένει το πιο δύσκολο εμπόδιο για την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Παρόλ’ αυτά, ο κ. Cameron έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι πλέον δεν προσπαθεί να καταστρατηγήσει τις αρχές της Ε.Ε. κατά των διακρίσεων με ένα «πάγωμα» των μέτρων για μία τετραετία, αφήνοντας τους βρετανούς αξιωματούχους να αναζητούν τρόπους για να θέσουν πιο αυστηρούς όρους πρόσβασης στα προνοιακά επιδόματα εντός του πλαισίου όμως των ευρωπαϊκών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης