Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά δεν αποτελούν και καλή επενδυτική επιλογή

tags :
JP Morgan: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά δεν αποτελούν και καλή επενδυτική επιλογή
Τα κέρδη και τα μερίσματα έχουν υποχωρήσει σημαντικά - Στις επιλογές της JP Morgan περιλαμβάνονται οι Danske Bank, Lloyds και Erste Ban
Δεν αγοράζουμε ευρωπαϊκές τράπεζες τώρα, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan.
Ειδικότερα, στο κείμενό της η JP Morgan καταγράφει τα εξής:
«Δεν βλέπουμε μία κρίση ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ιδιωτική αγορά, πολύ χαμηλότερα και από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα των spreads αν χρειαστεί, όπως έγινε σαφές και κατά τη διάρκεια των κρίσεων με τα ενυπόθηκα δάνεια και το χρέος στην ευρωζώνη.
Οπότε, τώρα αγοράζουμε ευρωπαϊκές τράπεζες;
Όχι, καθώς παραμένουμε προσεκτικοί, αφού τα κέρδη και τα μερίσματα έχουν υποχωρήσει σημαντικά», σημειώνει ο τραπεζικός αναλυτής της JP Morgan, Kian Abouhossein.
Ένα μεγάλο μέρος της μεταβλητότητας που πλήττει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες αποδίδεται στους φόβους ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα να καλύψουν τις αποπληρωμές χρεογράφων τους, με τους προβολείς στραμμένους στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και τη δυνατότητά της να αποπληρώσει τα ομόλογα Cocos που λήγουν τον Απρίλιο του 2016.
«Οι αμερικανικές τράπεζες είναι πιο ελκυστικές από τις ευρωπαϊκές, καθώς χωρίς τον κίνδυνο των Cocos, τα οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένα στις ΗΠΑ, έχει καλύτερη δομή κεφαλαίων», επισημαίνει ο Abouhossein.
«Πιστεύω ότι η απειλή αρνητικών επιτοκίων έχει πραγματικά στοιχειώσει τις αγορές, αλλά πιστεύω επίσης ότι ο κίνδυνος μίας σταθερά χαμηλής τιμής για το πετρέλαιο είναι κάτι διαφορετικό που ενέχει σημαντικές αβεβαιότητες.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις τις οποίες δεν έχουμε δει ακόμη», σημειώνει ο επικεφαλής έρευνας και τραπεζικής ανάλυσης στην Daniel Stewart, Simon Willis.
Τα αρνητικά επιτόκια πιθανότατα θα διαβρώσουν περαιτέρω κατά 5%-10% τα τραπεζικά κέρδη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στη Morgan Stanley, Huw Van Steenis, ο οποίος τονίζει ότι μία μείωση των επιτοκίων κατά 0,1%-0,2% θα μπορούσε να έχει «εκθετικό» αντίκτυπο στα κέρδη.
Η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι τράπεζες που είναι προσανατολισμένες προς τη διαχείριση περιουσίας, όπως η UBS και η Credit Suisse, αναμένεται ότι θα ωφεληθούν από την πολιτική της ΕΚΤ.
Στις επιλογές της JP Morgan περιλαμβάνονται η Danske Bank και η Lloyds, καθώς και η αυστριακή Erste Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης