Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μανωλόπουλος (ΕΟΦ): Αδικαιολόγητη η ανησυχία από την απόσυρση του εμβολίου της ΑstraZeneca - Η Ελλάδα είχε πάψει να το χρησιμοποιεί

Μανωλόπουλος (ΕΟΦ): Αδικαιολόγητη η ανησυχία από την απόσυρση του εμβολίου της ΑstraZeneca - Η Ελλάδα είχε πάψει να το χρησιμοποιεί
Το εμβόλιο είχε λάβει άδεια για χρήση στους 18 και άνω, και η χορήγησή του γινόταν σε δύο δόσεις με διαφορά τριών μηνών
Η AstraZeneca άρχισε την απόσυρση διεθνώς του εμβολίου της για τον κορονοϊό λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν νέες παραλλαγές του ιού.
Η σχετική ανακοίνωση λαμβάνει χώρα μετά την εθελούσια απόσυρση του «marketing authorisation» στην ΕΕ από την εταιρεία τον Μάρτιο, που είναι η έγκριση για διάθεση ενός φαρμάκου στις χώρες- μέλη. Στις 7 Μαΐου ο ΕΜΑ ενημέρωσε πως το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια για χρήση.
Στην ανακοίνωσή της η AstraZeneca είπε πως η απόφαση ελήφθη επειδή πλέον υπάρχει ποικιλία νεότερων διαθέσιμων εμβολίων, που έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να στοχεύουν παραλλαγές της Covid-19, οδηγώντας σε πτώση της ζήτησης για το εμβόλιό της, που δεν παράγεται ή προμηθεύεται πλέον. «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν το πρώτο έτος χρήσης και μόνο και πάνω από 3 δισ. δόσεις διαθέτηκαν παγκοσμίως» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι προσπάθειές μας αναγνωρίστηκαν από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και εκλαμβάνονται ευρέως ως κρίσιμο κομμάτι του τερματισμού τς παγκόσμιας πανδημίας. Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι προς τα εμπρός για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή στην πανδημία Covid-19».
Αρκετές χώρες έχουν ήδη σταματήσει τη διάθεσή του, λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας νεότερων εμβολίων.
Η AstraZeneca είχε αλλάξει το όνομα του εμβολίου της για την Covid-19 σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε λάβει άδεια για χρήση στους 18 και άνω, και η χορήγησή του γινόταν σε δύο δόσεις με διαφορά τριών μηνών. Επίσης χρησιμοποιήθηκε από κάποιες χώρες ως αναμνηστική δόση.
Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό από την οικογένεια των αδενοϊών που τροποποιήθηκε έτσι ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης του SARS-CoV-2. Το ίδιο το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό.
Αν και είχε κριθεί ως ασφαλές και αποτελεσματικό, περιελάμβανε τον κίνδυνο μιας σπάνιας παρενέργειας, γνωστής ως TTS (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία). Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το σύνδρομο αυτό παρατηρούνταν σε δύο με τρία άτομα ανά 100.000 άτομα που εμβολιάζονταν με το εμβόλιο Vaxzevria. Η εταιρεία είχε παραδεχτεί την παρενέργεια σε δικαστικά έγγραφα μετά από αγωγή σε βάρος της σχετικά με το εμβόλιο, που είχε αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι δικηγόροι των οικογενειών των εναγόντων λένε πως το εμβόλιο είχε μια παρενέργεια που είχε καταστροφική επίδραση σε έναν μικρό αριθμό οικογενειών.
Η καθηγήτρια Κάθριν Μπένετ, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας στο Deakin University στην Αυστραλία, είπε πως το εμβόλιο είχε παίξει σημαντικότατο ρόλο στην παγκόσμια μάχη κατά του ιού, ειδικά τον πρώτο καιρό που τα εμβόλια ήταν περιορισμένα. «Έχει σώσει εκατομμύρια ζωές...ωστόσο στόχευε τις αρχικές παραλλαγές. Έχουμε πλέον μεταβεί σε μια αλυσίδα εμβολίων όπου έχουμε προϊόντα διαθέσιμα που κυνηγούν τις παραλλαγές οι οποίες εμφανίζονται...υπάρχει επίσης αλλαγή στο calculus κινδύνου επίσης, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί είναι πολύ πιο προστατευμένοι και, αν και φυσικά η Covid προκαλεί θανάτους, είμαστε συνολικά λιγότερο ευάλωτοι στην ασθένεια».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης