Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμυντική συνεργασία Δανίας και Σουηδίας στη Βαλτική

Αμυντική συνεργασία Δανίας και Σουηδίας στη Βαλτική
Το μνημόνιο συνεργασίας «θα στηρίζει και θα παραμείνει στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των σκανδιναβικών χωρών, NORDEFCO»
Η Δανία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον κοινό εφοδιασμό με στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και τη συνεργασία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, με τους υπουργούς Άμυνας της Δανίας και της Σουηδίας Troels Lund Poulsen και Pål Jonson αντίστοιχα να υπογράφουν κιόλας την Τρίτη Μνημόνιο Συμφωνίας.
Η στενότερη συνεργασία σε θέματα άμυνας συμφωνήθηκε μέσω μιας δήλωσης προθέσεων κατά τη διάρκεια επίσημης κρατικής επίσκεψης στη Στοκχόλμη την Τρίτη.
Το μνημόνιο συνεργασίας «θα στηρίζει και θα παραμείνει στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των σκανδιναβικών χωρών, NORDEFCO και θα υποστηρίζεται από τακτικές διμερείς διαβουλεύσεις», αναφέρεται στο έγγραφο.
Με τη συμφωνία αυτή, η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη «διερευνούν» κοινές προμήθειες στρατιωτικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται και από τους δύο στρατούς, όπως τα οχήματα μάχης πεζικού CV90.
«Συγκεκριμένα, η Δανία και η Σουηδία θα συντονίζουν την αγορά εξοπλισμού όταν είναι δυνατόν. Η συνεργασία μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει την αγορά πρόσθετων οχημάτων μάχης πεζικού (IKK) του μοντέλου CV90, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας σε δελτίο Τύπου.
Το 2023, η Σουηδία και η Δανία συμφώνησαν να δωρίσουν οχήματα CV90 στην Ουκρανία, με τους δύο στρατούς να πρέπει τώρα να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα.
«Τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία έχουν δωρίσει Stridsfordon 90 (CV90) στην Ουκρανία και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Δανό υπουργό Άμυνας, η συνεργασία αυτή είναι ακόμη πιο φυσική τώρα που η Σουηδία έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί συγκεκριμένα να συνεργαστούν για την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής.
Η Σουηδία και η Δανία θα επεκτείνουν τη συνεργασία για την εναέρια αστυνόμευση στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας βάσει συμφωνιών για την πρόσβαση στον εναέριο χώρο και τις βάσεις προς όφελος των συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στο δανέζικο νησί Bornholm και στο στρατηγικής σημασίας σουηδικό νησί Gotland.
Επιπλέον, καθώς η Σουηδία εξετάζει επί του παρόντος την αποστολή ενός τάγματος στη Λετονία, το έγγραφο προτείνει να συνεισφέρουν και οι δύο χώρες ένα τάγμα ή μια ομάδα μάχης στην υπό καναδική ηγεσία παρουσία στο Ādaži της Λετονίας, σε εκ περιτροπής βάση, μόλις το σουηδικό κοινοβούλιο ψηφίσει επί του θέματος.
«Με αυτόν τον τρόπο, η Δανία και η Σουηδία θα μπορούν να συνεργάζονται εκ περιτροπής ξεκινώντας από το δανέζικο στρατόπεδο Valdemar στο Ādaži», έγραψε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας σε δελτίο Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης