Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αυστηρή απάντηση του Tim Cook (δ.σ. Apple) στην Κομισιόν για το πρωτοφανές πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ

tags :
Η αυστηρή απάντηση του Tim Cook (δ.σ. Apple) στην Κομισιόν για το πρωτοφανές πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ
Cook: «Στην πράξη [η Κομισιόν] αντικαθιστά την ιρλανδική φορολογική νομοθεσία με την άποψή της περί αυτού που θα έπρεπε να περιλαμβάνει η ιρλανδική νομοθεσία»
Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ήρθε η πρώτη - έμμεση - απάντηση που έστειλε σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 στις Βρυξέλλες ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, μετά την ανακοίνωση πρωτοφανούς προστίμου 13 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του πλανήτη, με τη μορφή «επιστροφής παράνομων επιδοτήσεων» που φέρεται να έλαβε από την Ιρλανδία μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξαιρετικά επιθετική και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Ο Tim Cook συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή προς την ευρωπαϊκή κοινότητα της Apple, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή απόφαση... πέρα από την προφανή στόχευση της Apple, η βαθύτερη και περισσότερο βλαπτική συνέπεια αυτής της απόφασης θα είναι μια αρνητική επίδραση στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι, οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν εδράζονται σε πραγματικά γεγονότα ή νόμους», προσθέτοντας ότι η Apple δεν ζήτησε ειδικές χάρες ή/και συμφωνίες από την Ιρλανδία.
Έτσι, «φτάνουμε στην ασυνήθιστη θέση να μας δίδεται η εντολή να καταβάλλουμε αναδρομικά πρόσθετους φόρους σε μια κυβέρνηση [Ιρλανδία] η οποία μας βεβαιώνει ότι δεν της οφείλουμε τίποτα περισσότερο από τους φόρους που της έχουμε ήδη καταβάλλει».
Ειδικό ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του Tim Cook, ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σοβαρές, ευρύτερες συνέπειες: «Στην πράξη [η Κομισιόν] αντικαθιστά την ιρλανδική φορολογική νομοθεσία με την άποψή της περί αυτού που θα έπρεπε να περιλαμβάνει η ιρλανδική νομοθεσία».
Τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Apple σχεδιάζουν να εφεσιβάλλουν και τελικά να ανατρέψουν δικαστικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης