Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Συνάντηση Juncker, Erdogan και Tusk για το προσφυγικό - Στόχος μας η σωτηρία της Συμφωνίας Τουρκίας -ΕΕ

G20: Συνάντηση Juncker, Erdogan και Tusk για το προσφυγικό - Στόχος μας η σωτηρία της Συμφωνίας Τουρκίας -ΕΕ
Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ομοφωνία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε
Με τους ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη να βρίσκονται ήδη στην πόλη Hangzhou της Κίνας οι συναντήσεις στο παρασκήνιο της Συνόδου πληθαίνουν.
Μια από αυτές η συνάντηση Jouncker, Erdogan και Tusk τράβηξε το ενδιαφέρον καθώς οι τρείς άνδρες συζήτησαν για την ακανθώδη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και κατ επέκταση το θέμα της βίζας των τούρκων πολιτών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdogan, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker
εξέφρασαν το κοινό ενδιαφέρον τους για την επίτευξη της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, που κινδυνεύει με ναυάγιο.
Φέρονται να δήλωσαν μάλιστα, ότι « παρά τα όσα ακούγονται, δεν υπάρχει κανένα σημείο ρήξης όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες».
Επισημαίνεται ότι το βασικό αγκάθι που έχει απομείνει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, από την πλευρά της Άγκυρας, για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
Μετά τις πρόσφατες επαφές στην Άγκυρα του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Cavusoglu και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Omer Cilik, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Celik, δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα κατέληξε σε μια «ισχυρή ομοφωνία» ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν πιο στενά μετά την κρίση στις σχέσεις τους με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία.
Ο Celik εξέφρασε ωστόσο και πάλι την έντονη απογοήτευση της Άγκυρας για την αρχική αντίδραση των Βρυξελλών στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στους δημοσιογράφους:
«Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ομοφωνία να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης