Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εισηγμένες που αποτιμούνται σε τιμές διαμερίσματος – Ποιες είναι υπόγεια και ποιες πολυτελέστατες βίλες

Εισηγμένες που αποτιμούνται σε τιμές διαμερίσματος – Ποιες είναι υπόγεια και ποιες πολυτελέστατες βίλες
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εισηγμένες δεν αδικούνται στο ταμπλό, ωστόσο υπάρχουν και μερικές που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη
Όσο ένα διαμέρισμα αποτιμούνται σήμερα εισηγμένες στο ΧΑ και η διάλυση των αποτιμήσεων στις περιφερειακές εταιρείες δεν έχει τελειωμό.
Βέβαια, η τιμή δεν είναι μοναδικό κριτήριο για την αγορά… ενός σπιτιού, αφού αυτό μπορεί να είναι από υπόγεια γκαρσονιέρα στις περισσότερες περιπτώσεις και να φτάνει σε ένα πολυτελέστατο ρετιρέ σε μερικές.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι πωλήσεις στα λεγόμενα «μικρομεσαία» καθώς οι επενδυτές επιθυμούν να απεγκλωβιστούν και είτε με τα χρήματα που θα πάρουν να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις είτε να αγοράσουν μετοχές με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.
Και βέβαια υπάρχουν αυτές οι εταιρείες όπου δικαιολογημένα πουλάνε κάποιοι επενδυτές και πιθανότατα να είναι ακριβές οι αποτιμήσεις έστω και αν αυτές είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, είναι όμως και εκείνες οι εταιρείες που πιθανότατα διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες ακόμα και από το σενάριο λύσης και εκκαθάρισης.
Είναι δηλαδή εταιρείες αυτή τη στιγμή στο ταμπλό του ΧΑ που προσφέρονται σε τιμές υπογείου, ενώ αξίζουν τουλάχιστον για τιμή διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας.
Παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν ελάχιστοι τοποθετούνται, καθώς εδώ και καιρό απουσιάζουν οι επενδυτές και όσοι δραστηριοποιούνται κοιτάζουν μόνο αποτιμήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Με βάση των πίνακα του ΧΑ την μικρότερη αποτίμηση έχει η Compucon με μόλις 8 χιλ. ευρώ, που ωστόσο βρίσκεται στην κατηγορία υπό διαγραφή και με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Ακολουθούν οι Eurobrokers με αποτίμηση 60 χιλ. ευρώ έχει αρνητική καθαρή θέση και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 16 εκατ. ευρώ.
Η Τζιρακιάν με αποτίμηση 76 χιλ. ευρώ έχει οριακά αρνητική καθαρή θέση και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 28 εκατ. ευρώ.
Βελτίωσε στο εξάμηνο της πωλήσεις και μείωσε σημαντικά τις ζημιές ενώ υπέγραψε και αναχρηματοδότηση δανείων με τις πιστώτριες τράπεζες.
Η Χατζηκρανιώτη με αποτίμηση 121 χιλ. ευρώ δεν έχει αρνητική καθαρή θέση.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στο 1,19 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 9,3 εκατ. ευρώ.
Έχει ωστόσο εξαιρετικά χαμηλές πωλήσεις και ζημιές που προσεγγίζουν το 50% των πωλήσεων.
Axon και Euromedica έχουν περίπου την ίδια αποτίμηση με την Χατζηκρανιώτη αλλά έχουν μεγάλες ζημιές πολύ υψηλή αρνητική καθαρή θέση και χρωστάνε πάρα πολλά σε τράπεζες και τρίτους.
Η Εκδόσεις Λιβάνη έχει αρνητική καθαρή θέση, έχει οικονομικά προβλήματα και αποτίμηση 170 χιλ. ευρώ.
Η Μινέρβα αποτιμάται στις 279 χιλ. ευρώ και στο εξάμηνο αύξησε πωλήσεις στα 6,2 εκατ. ευρώ και περιόρισε τις ζημιές στις 621 χιλ. ευρώ.
Έχει ίδια κεφάλαια 4,86 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 18,6 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση εκτιμά πως η βελτίωση των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο.
Ίσως είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση από τις εταιρείες που αποτιμώνται τόσο χαμηλά που δικαιούται καλύτερης αποτίμησης.
Ακόμη και 100% να ενισχυθεί η μετοχή η αποτίμηση δεν θα ξεπεράσει τις 600 χιλ. ευρώ.
Η Άλφα Γκρίσιν έχει αποτίμηση κάτω από 500 χιλ. ευρώ αλλά έχει και αρνητική καθαρή θέση ύψους 10 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 37,8 εκατ. ευρώ.
Η Μπουτάρης διαπραγματεύεται στις 478 χιλ. ευρώ έχοντας αρνητική καθαρή θέση κατά 3,2 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 46,6 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δανεισμός έχει γίνει βραχυπρόθεσμος αφού θυγατρική δεν τήρησε τους συμβατικούς όρους στην αποπληρωμή των δανείων.
Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ενώ έχει σημαντικές οφειλές και προς το δημόσιο.
Με αποτίμηση κάτω από 1 εκατ. ευρώ διαπραγματεύονται Παΐρης, Υάλκο, Dionic και ΚΡΕΚΑ χωρίς να μπορεί κάποιος να πει ότι αδικούνται με βάση τα στοιχεία εξαμήνου.
Σε αποτιμήσεις πολυτελέστατης βίλας σε ακριβή περιοχή ήτοι 1,5 εκατ. ευρώ υπάρχουν αρκετές φθηνές εταιρείες όπως Moda Bagno και Droukfarben που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αστείες οι αποτιμήσεις αν συγκριθούν για παράδειγμα με εταιρείες που έχουν έλλειψη κεφαλαίων άνω των 50 εκατ. ευρώ και αποτιμούνται υψηλότερα.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης