Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ε.Ε. εξετάζει πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας

WSJ: Η Ε.Ε. εξετάζει πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας
Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά στο κράτος δικαίου, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί
Το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal, να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοσίευμα θέλει την Ε.Ε. να αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο στα μέτρα που η τουρκική κυβέρνηση εφάρμοσε στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, καθώς την ίδια ώρα η Ε.Ε. στηρίζεται στην τουρκική συμβολή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και στο Συριακό.
Σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, η Federica Mogherini εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τα σχέδια της Άγκυρας να επαναφέρει τη θανατική ποινή, για το κλείσιμο εφημερίδων και για τις συλλήψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, πρόκειται για «εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις, που αποδυναμώνουν την ισχύ του νόμου, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, ενώ εκθέτουν και την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία».
Αύριο, Τετάρτη, η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει έκθεση σχετικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέρει η WSJ.
Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης που έχει δει η WSJ, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά στο κράτος δικαίου, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα - βασικά κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ - έχει επιδεινωθεί συγκριτικά με το 2015.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα (14/11), σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στη WSJ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης