Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πολιτικά "χτυπήματα" της Βραζιλίας - Τί γράφει στο blog του ο Mark Mobius‏

tags :
Τα πολιτικά
Αν ο Temer αποπεμθεί από το αξίωμά του,  θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή τους
Μόλις η οικονομία της Βραζιλίας φαινόταν να παρουσιάζει μια ανάκαμψη, ένα νέο πολιτικό σκάνδαλο προκάλεσε ισχυρή αντίδραση στην αγορά, στέλνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας στα Τάρταρα.
Ο Πρόεδρος Michel Temer, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την καταδίκη της πρώην προέδρου Dilma Rouseff λόγω σκανδάλου διαφθοράς, τώρα έχει ταλανίζεται σε ένα δικό του σκάνδαλο διαφθοράς.
Αν ο Temer δεν βρεθεί ένοχος, οι επόμενες εκλογές της Βραζιλίας θα πραγματοποιηθούν το 2018, οπότε θα παραμείνει στη θέση του για δύο ακόμη χρόνια Αν βρεθεί ένοχος, πιθανότατα θα απομακρυνθεί από το αξίωμα, όπως η Rouseff.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Temer έχει προχωρήσει σε αρκετές μεταρρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου αυτό το τελευταίο σκάνδαλο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει τις μεταρρυθίσεις, ακόμα και εάν τελικά απομακρυνθεί από το αξίωμα ο Temer.
Αν ο Temer αποπεμθεί από το αξίωμά του, πιστεύω ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις ενάντια στη διαφθορά είναι σε εξέλιξη και αυτό είναι γενικά θετικό για τη Βραζιλία.
Ακόμα κι αν ο ίδιος ο Temer μπορεί να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που εποπτεύει τώρα, πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν, δεδομένου ότι έχουν ήδη μια δική τους δυναμική.
Υπάρχει η συνειδητοποίηση από την πολιτική σκηνή της Βραζιλίας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, αλλά χρειάζεται συχνά χρόνος.
Εκτιμώ ότι υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες στις βραζιλιάνικες μετοχές. Οι πιο ενδιαφέροντες κλάδοι οι τράπεζες και το λιανικό εμπόριο.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στη Βραζιλία, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Το νόμισμά έχει ανακάμψει από τα χαμηλά στις 18 Μαΐου όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Temer.
Το πιο σημαντικό είναι η σταθερή μείωση του πληθωρισμού.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Βραζιλίας ανήλθε στα 3,77% στα μέσα Μαΐου, το χαμηλότερο επίπεδο σε 10 χρόνια.
Κατά τη γνώμη μου, μια επιθετική μείωση των επιτοκίων θα ήταν πολύ καλό για την οικονομία.
 Νομίζω ότι είναι καιρός η Βραζιλία να έχει ένα λογικό περιβάλλον επιτοκίου, ιδίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν στη συνέχεια να λάβουν χρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια.
Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια γενική ώθηση στην οικονομία.
Βεβαίως, θα παρακολουθούμε την κατάσταση στη Βραζιλία για να καθορίσουμε τι είδους επίδραση έχει αυτή η τελευταία επιβάρυνση στην οικονομία της χώρας.
Κατά τη γνώμη μου, η αποτυχία είναι προσωρινή. Είδαμε άλλες αγορές να ανακάμπτουν δυναμικά μετά από πολιτικά σκάνδαλα στο παρελθόν.
Η συνεχιζόμενη, μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς και της οικονομίας της Βραζιλίας εξακολουθεί να μου φαίνεται ανεμπόδιστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης