Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι μερίδιο ευθύνης φέρει ο Draghi για την οικονομική κατάρρευση της Ιταλίας;

Politico: Τι μερίδιο ευθύνης φέρει ο Draghi για την οικονομική κατάρρευση της Ιταλίας;
Το όνομά του ακούστηκε το τελευταίο διάστημα για τη θέση του πρωθυπουργού ή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, ό ίδιος ωστόσο φέρεται να αρνήθηκε οποιαδήποτε πολιτική θέση
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, όταν ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είχε ως σκοπό να σώσει την ευρωζώνη και ιδιαίτερα την ταραγμένη ιταλική οικονομία.
Τώρα κινδυνεύει να μείνει γνωστός ως ο άνθρωπος που την βοήθησε να πέσει στον γκρεμό.

Το politico αναφέρεται στην πορεία του 70 χρονου Ιταλού οικονομολόγου υπογραμμίζοντας ότι ο Draghi κατέχοντας μία από τις ισχυρότερες θέσεις του χρηματοπιστωτικού κόσμου, χάραξε την πορεία του μέσω της νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Παράλληλα είναι κι ένας από τους συντάκτες της επιστολής του 2011 προς την ιταλική κυβέρνηση, ο οποίος καθόρισε μια σειρά επώδυνων μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσαν στην επαναφορά της χώρας στην πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη.
Όμως, καθώς η Ιταλία σκοντάφτει για άλλη μια φορά, οι επικριτές της πολιτικής του Draghi που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θέσεων θεωρούν ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο Ιταλός οικονομολόγος είναι η ρίζα της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σήμερα στη χώρα.
Μήνες μετά τις εκλογές στη χώρα η πολιτική κατάσταση παραμένει ασταθής, με δύο λαϊκίστικα κόμματα να σχηματίζουν τελικά την πρώτη ευρωσκεπτική λαϊκιστική κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Giulio Sapelli, οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Μιλάνου, ο οποίος γνώρισε το Draghi από τότε που ήταν γενικός διευθυντής του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών στη δεκαετία του 1990 χαρακτηρίζει «τη συνταγή του για την Ιταλία καταστροφική».
Για το Sapelli, τα μέτρα λιτότητας που προώθησε ο Draghi -κατά τη στιγμή που η ιταλική οικονομία βρισκόταν σε σοβαρό πρόβλημα- επιδείνωσαν την οικονομική κρίση και διευκόλυναν την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας.
«Η προσέγγισή του έχει οδηγήσει σε πτώση της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Sapelli, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε ως πιθανός πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης. «Οι πολιτικές του έθεσαν το έδαφος για την επιτυχία αυτών των δυνάμεων».

Η μυστική επιστολή προς την κυβέρνηση Berlusconi

Γεννημένος στη Ρώμη, ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, είναι γνωστός σε όσους βρίσκονται κοντά του ως σκληρός άνθρωπος, ένας κορυφαίος οικονομολόγος με ευρύ πνευματικό πεδίο. Ορφανός από την εφηβεία του ο Draghi έφθασε στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης ως «ένας απόλυτα ώριμος ενήλικας», σύμφωνα με τους φίλους του.
Το 1976, έγινε ο πρώτος Ιταλός που απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο διάσημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, υπό την εποπτεία του οικονομολόγου Franco Modigliani, κατόχου βραβείου Νόμπελ. Ακολούθως, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών πριν από την είσοδό του στη Goldman Sachs, όπου ήταν διευθύνων σύμβουλος, πριν διοριστεί διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας το 2005.
Λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ ο Draghi έστειλε μια επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση, στην οποία απαριθμούσε τις μεταρρυθμίσεις που πίστευε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας - και ενδεχομένως ολόκληρης της ευρωζώνης.
Την επιστολή συνυπέγραφε και ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet τον Αύγουστο του 2011 στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ, όταν η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Γερμανίας - ένα βασικό μέτρο της εμπιστοσύνης των επενδυτών - εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Η επιστολή είχε την ένδειξη «εμπιστευτικό», αλλά σύντομα διέρρευσε στον Τύπο, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πολιτικής κρίσης που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Πρωθυπουργού Berlusconi στα τέλη εκείνου του χρόνου.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν ο Draghi και ο Trichet μεταφέρθηκαν έγιναν γρήγορα νόμοι, ξεκινώντας με μια αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον τεχνοκράτη διάδοχο του Berlusconi, Mario Monti.
Από τότε έως σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ευρωπαϊκή και ιταλική οικονομική σκηνή με το όνομά του να φιγουράρει το τελευταίο διάστημα στη λίστα του πιθανού πρωθυπουργού ή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία.
Ο ίδιος ωστόσο φέρεται να αρνήθηκε οποιαδήποτε πολιτική θέση. Πηγές μέσα από την ΕΚΤ δήλωσαν χαρακτηριστικά. «Δεν το σκέφτηκε καν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης