Βαρύ πρόστιμο στην Petrobras από ΗΠΑ και Βραζιλία, για σκάνδαλο διαφθοράς

Βαρύ πρόστιμο στην Petrobras από ΗΠΑ και Βραζιλία, για σκάνδαλο διαφθοράς
Βαριά «καμπάνα» στην Petrobras
Πρόστιμο ύψους 853 εκατ. δολαρίων επέβαλαν στην Petrobras οι αρχές της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κλείνοντας έτσι μία πολυετή έρευνα για τις πρακτικές της κολοσσιαίας εταιρείας.
Το 80% του προστίμου θα εισπραχθεί από τη Βραζιλία, επισημαίνεται.
Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, το σκάνδαλο μεγατόνων αφορούσε κατά συρροή πληρωμή «μιζών» από τη βραζιλιανική εταιρεία.
Οι δωροδοκίες έλαβαν χώρα μεταξύ 2004 και 2012, με το εκτιμώμενο ποσό να φθάνει τα 2 δισεκ. δολάρια, το ήμισυ του οποίου κατέληξε σε πολιτικούς και κόμματα.
Υπενθυμίζεται πως, την 1η Ιουνίου 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής Petróleo Brasileiro (Petrobras), Pedro Parente, υπέβαλε την παραίτησή του, στον απόηχο των μαζικών απεργιών στη Βραζιλία, που ανάγκασαν την τοπική κυβέρνηση να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.
Η απεργία ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών και εξαπλώθηκε και στους εργαζομένους της Petrobras.
Επισημαίνεται ότι η Petrobras παρουσίασε ζημίες ύψους 446 εκατ. ρεάλ (136 εκατ. δολάρια) για το σύνολο του 2017 η Petróleo Brasileiro (Petrobras), εξαιτίας της επιβάρυνσης που προέκυψε από το πρόστιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το πολύ «αμαρτωλό» παρελθόν της.
Τα κέρδη θα είχαν ανέλθει σε 7,1 δισεκ. ρεάλ, σε περίπτωση που δεν είχε επιβληθεί το πρόστιμο.
Η Petrobras κατέβαλε ποσό ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να κλείσει η δικαστική διαμάχη που είχε με επενδυτές στις Η.Π.Α., αναφορικά με εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS