Καναδάς: Το σκάνδαλο πλήττει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης Trudeau

Καναδάς: Το σκάνδαλο πλήττει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης Trudeau
Το σκάνδαλο πλήττει τη δημοτικότητα της καναδικής κυβέρνησης 
Μειωμένα ποσοστά παρουσιάζει η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Justin Trudeau, ελέω του σκανδάλου της εταιρείας Lavalin που οδήγησε στην παραίτηση αξιωματούχων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ipsos-Reid που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Global News, οι Φιλελεύθεροι πλέον βρίσκονται πίσω από τους αντιπάλους του στην πρόθεση ψήφου εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου 2019, ενώ μέχρι τώρα διατηρούσαν ισχνό προβάδισμα.
Το ποσοστό υποχώρησε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, στο 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αντίθετα αύξησαν το δικό τους ποσοστό κατά δύο μονάδες, στο 36%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε αριθμό βουλευτών ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά στη δημοσκόπηση της Campaign Research, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 37%-32% έναντι του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια στιγμή, το 67% των Καναδών ενδιαφέρονται για το σκάνδαλο, ενώ, σχετικά με την ερώτηση «έκανε κάτι λάθος ο πρωθυπουργός» στην υπόθεση, το 41% απατά θετικά -το 12% διαφωνεί.

Polls

Πολιτική κρίση στη χώρα

Την παραίτησή του υπέβαλε ξαφνικά ο πιο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau, προκειμένου να «υπερασπιστεί τον εαυτό του» ενώπιον των «κατηγοριών» σε βάρος του, τις οποίες απορρίπτει, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που έχει χαρακτηριστεί πολιτική βόμβα, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που αναγγέλλονται αμφίρροπες.
Ο Gerald Butts, δεξί χέρι και άνθρωπος των ειδικών αποστολών του κ. Trudeau, για πολλούς ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη θέση του προσωπικού γραμματέα του πρωθυπουργού του Καναδά και ταυτόχρονα διέψευσε κατηγορηματικά πως παρενέβη προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή στη δικαιοσύνη της εταιρείας Lavalin, που έχει εμπλακεί σ' ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη.
Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση πυροδότησαν τη χειρότερη πολιτική κρίση στον Καναδά από την έλευση του Justin Trudeau στην εξουσία και συνεχίζουν να πλήττουν τους Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Globe & Mail, το γραφείο του πρωθυπουργού είχε απαιτήσει από την Jody Wilson-Raybould, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, να επέμβει στην υπόθεση ώστε εισαγγελείς να κλείσουν φιλικό διακανονισμό με την Lavalin, καναδική εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών, προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι' αυτήν δικαστική διαδικασία.
Κατά την εφημερίδα του Τορόντο, η οποία προχώρησε στις αποκαλύψεις για την υπόθεση πριν από δύο εβδομάδες, η Wilson-Raybould «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου, υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων, σε έναν μίνι-ανασχηματισμό. Και την περασμένη Τρίτη, βρόντηξε την πόρτα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού.
«Διαψεύδω κατηγορηματικά τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες εγώ προσωπικά ή οποιοδήποτε άλλο μέλος αυτής της κυβέρνησης αποπειράθηκε να επηρεάσει την Jody Wilson-Raybould.
Σεβόμαστε τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζει η/ο υπουργός Δικαιοσύνης», τόνισε ο Gerald Butts στην επιστολή της παραίτησής του, που διανεμήθηκε στον Τύπο.
Κατά τον ίδιο, η υπόθεση εκτρέπει την προσοχή από το «έργο ζωτικής σημασίας» που επιτελεί ο κ. Τrudeau «εξ ονόματος όλων των Καναδών» και κατά συνέπεια ήταν προς το συμφέρον του πρωθυπουργικού γραφείου ο ίδιος να κάνει στην άκρη.
«Η φήμη μου είναι δική μου ευθύνη.
Σ' εμένα επαφίεται να την υπερασπιστώ», εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Butts, ο οποίος κατ' αυτόν υπηρέτησε τη χώρα του επιδεικνύοντας «ακεραιότητα, ορθοφροσύνη και αφοσίωση».
«Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες του και για τη διαρκή φιλία του», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μέσω Twitter.
Ο Gerald Butts, 47 ετών, γνωρίζει τον Καναδό πρωθυπουργό εδώ και πάνω από 25 χρόνια, από την εποχή που οι δυο τους φοιτούσαν στο McGill University του Μόντρεαλ. Προσωπικότητα που δημιουργεί αντιπάθειες, αποκαλείτο από ορισμένους PMGB (αρκτικόλεξο της ειρωνικής έκφρασης «ο πρωθυπουργός Gerald Butts»), λόγω της τεράστιας επιρροής του στον κ. Τrudeau.
Επισημαίνεται πως η GRC, η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία) απήγγειλε επίσημα το 2015 κατηγορίες εναντίον της μητρικής Lavalin, καθώς και θυγατρικών της στο εξωτερικό, για «διαφθορά ξένων δημοσίων λειτουργών» και «απάτη» στη Λιβύη την εποχή που βρισκόταν στην εξουσία ο Muammar Gaddafi.
Διώξεις ασκήθηκαν επίσης σε βάρος πρώην στελεχών της διεύθυνσής της, σε χωριστές έρευνες.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Μόντρεαλ, χαρακτηρίζεται κολοσσός των κατασκευών, διατηρεί παρουσία σε όλες τις ηπείρους και απασχολεί 50.000 εργαζομένους, εξ αυτών 9.000 στον Καναδά.
Η Lavalin φέρεται να κατέβαλε δωροδοκίες ύψους 48 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε Λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του Gaddafi.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS