Τεχνική τραπεζική αντίδραση έως +5% λόγω Ηρακλή ώθησε το ΧΑ +2,59% στις 883 μον. - Τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται στις 900 μον.

Τεχνική τραπεζική αντίδραση έως +5% λόγω Ηρακλή ώθησε το ΧΑ +2,59% στις 883 μον. - Τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται στις 900 μον.
Με οδηγό τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 883 μονάδες στα υψηλά της ημέρας - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ + 5,89%
(upd18) Τεχνικής υφής αντίδραση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 883 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη έως +5,5% στις τράπεζες, μετά την κατάθεση από την κυβέρνηση του σχεδίου Ηρακλής για τα NPEs με θετική την γνώμη της ΕΚΤ συστήνοντας όμως τακτική αξιολόγηση σε ένα έτος.
Η σημαντικότερη παρατήρηση της ΕΚΤ έγγειται στο ζήτημα των εγγυήσεων του Δημοσίου, καθώς όπως αναφέρει θα αξιολογηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μια συστημική συλλογική λύση που αναμένεται να μειώσει τα NPEs των ελληνικών τραπεζών κατά 33 δισεκ. με αρνητική επίδραση στα κεφάλαια περίπου 5 δισεκ.
Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί το πρώτο μεγάλο κύμα εξυγίανσης αλλά το δεύτερο που υποχρεωτικά θα ακολουθήσει μετά από 12 μήνες θα είναι πιο επώδυνο στα κεφάλαια καθώς θα απαιτηθούν επιπρόσθετα 5 με 6 δισεκ. ευρώ να δαπανηθούν.
Αυξημένη ήταν και η συναλλακτική δραστηριότητα λόγω και των εισροών ορισμένων ξένων χαρτοφυλακίων ωστόσο η άνοδος είχε κατά βάση τεχνικά χαρακτηριστικά με κινήσεις ωραιοποίησης καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς.
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +5,59% και ακολούθησαν Eurobank +4,56%, Πειραιώς +4,52% και Εθνική +2,91%
Επίσης, με κέρδη έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE ενώ ξεχώρισαν  Ελλάκτωρας +5,91%, ΔΕΗ +5,59%, Jumbo +4,19%, ΟΠΑΠ +3,89%......
Σήμερα 11/12 ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda.
Η περίοδος εξάσκησης είναι μέχρι και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Η χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν σε υπερπουλημένα επίπεδα το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις γεωπολιτικές ανησυχίες λόγω της τουρκικής επιθετικότητας οπότε εύλογη ήταν η σημερινή τεχνική αντίδραση….
Επίσης, τα εύσημα του στην Ελλάδα απέδωσε ο Wilbur L. Ross, Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κατά το 21ο  Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Από την άλλη αναμένουμε τις αποφάσεις της FED σήμερα 11/12 αλλά και της ΕΚΤ αύριο 12/12 όπως και τις εκλογές στην Μ. Βρετανία.
Στο εμπορικό μέτωπο προς αναβολή των δασμών που έχουν προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου 2019, προσανατολίζονται οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές ομόλογο στο 1,36% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,30%.
Η βελτίωση αποδίδεται γενικώς στην ανάκαμψη των τιμών στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 140 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βελτιώνεται βρίσκεται στις 5.966 μονάδες βάσης από 6.015 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,14% και τον Γενικό Δείκτη +0,36%.
Λίγο πριν τις 15:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,61%.
Στις δημοπρασίες, με τα κέρδη των τραπεζών σε συνδυασμό με την άνοδο του συνόλου των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρας, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,60%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 865,30 μονάδες με άνοδο +4,53%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,59% στις 883 μονάδες έχοντας υψηλό στις 884,08 μονάδες και χαμηλό στις 864,81 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 34,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,7 εκατ. ευρώ και όγκου 6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η ΕΤΕ διακίνησε 1,25 εκατ. τεμάχια αξίας 3,62 εκατ. ευρώ, η Eurobank 3,45 εκατ. τεμάχια αξίας 3,05 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 800 χιλ. τεμάχια αξίας 1,49 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 788 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ  152 χιλ. τεμάχια αξίας 1,99 εκατ.ευρώ.
Η Lamda 80 χιλ. τεμάχια αξίας 589 χιλ. ευρώ, η Jumbo 117 χιλ. τεμάχια αξίας 2,06 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 54 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 883 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 865 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και οι 825 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 865 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες


Τραπεζικά νέα

Το 2020 η Εθνική τράπεζα θα βρεθεί με τα λιγότερα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα είναι η πρώτη τράπεζα με μόλις 3,4 δισεκ. ευρώ που θα αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου από 34,2% της τρέχουσας περιόδου.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Π. Μυλωνά ως διευθύνων σύμβουλος καταφέρνει με μια κίνηση που συνδυάζεται με τον νόμο για τον Ηρακλή να πιάσει τον ανταγωνισμό.
Σχεδιάζει τιτλοποίηση 8 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 5 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά και 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνοντας τα προβληματικά ανοίγματα από 11,4 δισεκ. σε 3,4 δισεκ. ευρώ ή σε ποσοστό από 34,2% σε 10%.
Για την κίνηση αυτή η Εθνική θα χρειαστεί να δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια ουσιαστικά θα δαπανηθεί όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης κίνησης θα διαθέτει tangible book κεφάλαια 4,8 δισεκ. όσο είναι και το DTA δηλαδή θα χρειαστεί πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα έκδοση tier 2 με επιτόκιο πλέον κάτω από 5% ενώ όπως έχει τονιστεί όλες οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και οι αυξήσεις κεφαλαίου θα απαιτηθούν.

Η επικαιρότητα

Διπλωματική… επίθεση σε όλα τα μέτωπα πραγματοποιεί με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο η ελληνική απαντώντας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία φαινομενικά, τουλάχιστον, μοιάζει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, μετά τη δήθεν συμφωνία της με τη Λιβύη.
Πέραν της πλήρους ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για το θέμα ενημερώθηκε διεξοδικά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο οποίος είχε χθες 10/12 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα καθίσταται εμφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι απόλυτα ενωμένες, αφήνοντας πίσω τις όποιες διαφορές τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Πάντως την ίδια ώρα η Τουρκία τόσο μέσω του προέδρου της, Recep Tayyip Erdogan όσο και μέσω άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δεν διστάζει να συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει στρατό στη Λιβύη για να υπερασπιστεί «τη νόμιμη κυβέρνησή της».
Τον πρώτο προϋπολογισμό της ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη - η συζήτηση του οποίου ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο στην ολομέλεια της Βουλής - θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε στο μέλλον.
Ο προϋπολογισμός του 2020 όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν και είναι ο πρώτος, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει   πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.
Νικητή των αυριανών εκλογών στη Μ. Βρετανία θέλουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους Συντηρητικούς του Boris Johnson, οι οποίοι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν και την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές, η οποία πάντως είναι αρκετά χαμηλότερη με προηγούμενες προβλέψεις που έδιναν στους Συντηρητικούς μια πλειοψηφία της τάξης των 68 εδρών.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη ημέρα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας όσο και τη συνεδρίαση της Federal Reserve
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,14%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,24% στις 2924,42 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,79% στις 26645 μονάδες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις αυριανές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας καθώς και στις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, μήνυμα σταθερότητας των επιτοκίων το 2020 αναμένεται να στείλει η Federal Reserve, η οποία θα ανακοινώσει απόψε στις 21:00 το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης και τις οικονομικές της προβλέψεις.
Σύμφωνα με το Reuters, oι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της θα είναι το 2020 το μισό σε σχέση με αυτό που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Powell.
Η Fed αναμένεται να διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 1,5% -1,75% και να επαναλάβει ότι πιθανόν να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους, αν όχι στο σύνολο του 2020 που είναι έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% ενώ  ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,06%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ κέρδη +2,41% καταγράφει το ETF GREC (9,77 δολ.)

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank  

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank η οποία έκλεισε μαζί με την Πειραιώς στα υψηλά της ημέρας, στις δημοπρασίες.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9330 ευρώ με άνοδο +2,91%  με όγκο 4,27 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8690 ευρώ με άνοδο +5,59% με όγκο 4,55 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0520 ευρώ με άνοδο +4,52% με όγκο 723 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8950 ευρώ, με άνοδο +4,56% με όγκο 11,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,28 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3825 ευρώ, με άνοδο +0,66% και όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 176 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ 

Με κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική  συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας , ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,56 με άνοδο +0,58% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με άνοδο +1,60% και αποτίμηση 6,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,49 ευρώ με άνοδο +5,89% και αποτίμηση 810 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,15 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,48 ευρώ με άνοδο +3,89% και αποτίμηση 3,69 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ, με άνοδο +3,22% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,28 ευρώ με άνοδο +1,10% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,72 ευρώ με άνοδο +3,60% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,79 ευρώ με άνοδο +2,51% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,39 ευρώ με άνοδο +4,19% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,35 ευρώ, με άνοδο +0,94% και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0878 ευρώ, με άνοδο +3,78% και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,36%, με την Ιταλία 1,30%

Οριακή ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της βελτίωσης που σημειώνεται συνολικά στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,36% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,30%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,82% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,26% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,67 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,21  μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,23%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,89  μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 170 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.966 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,40% ή 140 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 11 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,30%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/12/2019 στο -0,31% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,005% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,30% και με ιστορικό χαμηλό 0,7530% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS