Θεοχαρόπουλος: Πρόταση από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο η Αικ. Σακελλαροπούλου

Θεοχαρόπουλος: Πρόταση από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο η Αικ. Σακελλαροπούλου
Από τη στιγμή που θεωρούμε ότι είναι μία καλή πρόταση, ανακοινώσαμε άμεσα ότι θα την ψηφίσουμε, δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος
«Από τη στιγμή που θεωρούμε ότι είναι μία καλή πρόταση, ανακοινώσαμε άμεσα ότι θα την ψηφίσουμε», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Θεωρούμε ότι είναι μία υποψηφιότητα πολύ καλή και μάλιστα ουσιαστικά μία παραδοχή του κ. Μητσοτάκη -η κ. Σακελλαροπούλου είχε επιλεγεί για πρόεδρος του ΣτΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ως δικαστικός σε πολλές κρίσιμες αποφάσεις έχει πάρει μια θέση προοδευτική- των δικών μας θέσεων σε πάρα πολλά ζητήματα», εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε θεσμικά «με την έννοια ότι εμείς δε θα κάνουμε αυτά τα οποία έκανε η ΝΔ, η οποία έκανε μια τυφλή αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα».
«Το είπαμε καθαρά ότι από τη στιγμή που δεν ανανεώνονται τα καθήκοντα ενός προέδρου της Δημοκρατίας που, σύμφωνα με όλα τα κόμματα, έχει ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του και το κόμμα που κυβερνά αυτή τη στιγμή δεν ανανεώνει τη θητεία του χωρίς να εξηγήσει, υπάρχει ένα ζήτημα.
Από εκεί και μετά, από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανανέωσε τα καθήκοντά του, δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος, τονίζουμε το ίδιο ζήτημα και ταυτοχρόνως τοποθετούμαστε και στην πρότασή του, μια πρόταση η οποία θεωρούμε πως είναι από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στην οποία μάλλον πρόβλημα δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλημα θα έχει η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί αυτά που πρεσβεύει η κ. Σακελλαροπούλου είναι τα ακριβώς αντίθετα σε όλα τα θέματα, από την ιθαγένεια, τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και διάφορα ζητήματα από αυτά που πρεσβεύουν τα στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού να συστήσει υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έκανε γύρο την αρμοδιότητα για έξι μήνες, σε τέσσερις υπουργούς, για να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά από έξι μήνες, λέγοντας ότι έκανε λάθος και έχοντας μια κατάσταση στις προσφυγικές δομές, όπου έχουν εξαπλασιαστεί οι πρόσφυγες στη Μόρια και έχει δημιουργηθεί μια τραγική κατάσταση.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι αρνητικά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους πολίτες. Καμία κατανομή στη χώρα δεν έχει γίνει όπως είχε ανακοινωθεί, δεν έχει προχωρήσει τίποτε αυτή τη στιγμή και επανασυστήνει κάτι το οποίο μάλιστα για να δημιουργηθούν οι δομές στο κράτος και να βγουν τα ΦΕΚ θα χρειαστεί χρόνος».
«Ο κ. Μητσοτάκης και στο προσφυγικό σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απών», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος», προσθέτοντας ότι «τους πρώτους έξι μήνες στα εθνικά θέματα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο προσφυγικό όχι μόνο είναι κατώτερος των περιστάσεων, αλλά νομίζω δημιουργεί προβλήματα στη χώρα».
Σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ο κ. Θεοχαρόπουλος παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι απούσα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ από μια κρίσιμη διάσκεψη, μετά μάλιστα την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης». «Δεν προετοιμάστηκε καταλλήλως, δεν έκανε εκείνες τις συμμαχίες που να είναι δεδομένο ότι θα έχει προσκληθεί σε αυτή τη διάσκεψη, δεν μπορεί να συζητείται το θέμα της Λιβύης, ενώ έχει υπάρξει αυτό το σύμφωνο το οποίο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς την παρουσία της χώρας μας», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας «αστείο και μόνο το επιχείρημα πως για το ότι δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παλαιότερα συμμετείχε σε όλες αυτές τις διαδικασίες», καθώς «ο κ. Τσίπρας είχε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική σε όλα τα ζητήματα και ήταν παρών παντού σε όλα αυτά τα θέματα και μάλιστα χωρίς να έχει προκύψει τότε ζήτημα συμφώνου Τουρκίας- Λιβύης».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική άσκησης βέτο από την Ελλάδα σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία ο κ. Θεοχαρόπουλος σχολίασε: «Θέλω να ελπίζω ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης για να μη φτάσει η κατάσταση εκεί, να μην πάμε σε Συμβούλιο της ΕΕ όπου δε θα έχει λυθεί το θέμα και δε θα έχει καταδικαστεί απολύτως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης [...] Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μείνουμε μόνοι μας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μην έχει κάνει ούτε μία συμμαχία ο κ. Μητσοτάκης και να μείνει μόνη η χώρα μας στο τέλος, απομονωμένη να θέτει βέτο. Θα είναι διπλωματική απομόνωση αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS