Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ στηρίζει τον Guaido - Επικίνδυνη η επιστροφή του ηγέτη της αντιπολιτευσης στη Βενεζουέλα

tags :
Η ΕΕ στηρίζει τον Guaido -  Επικίνδυνη η επιστροφή του ηγέτη της αντιπολιτευσης στη Βενεζουέλα
Η ΕΕ επιβεβαιώνει την στήριξή της στον Guaido
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχτηκε θερμά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης J. Guaido σήμερα 22/1 στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία στη χώρα του.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Z. Borell τον υποδέχτηκε και εξέφρασε την "ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην Εθνοσυνέλευση, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο στη Βενεζουέλα, και στον J. Guaido, τον νόμιμο πρόεδρό του", διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.
Ο Borell επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί για μια λύση που θα βασίζεται σε "αξιόπιστες και διαφανείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές" στη Βενεζουέλα.
"Και οι δύο υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής προσέγγισης, τόσο μεταξύ των παραγόντων στη Βενεζουέλα όσο και στη διεθνή κοινότητα, η οποία να οδηγήσει σε μια σημαντική πολιτική διαδικασία", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Borell.   
Παρότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αποδοκίμασε τον αποκλεισμό στη Βενεζουέλα, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους της ΕΕ ώστε να εξαναγκαστεί ο Maduro να δεχτεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Guaido κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Maduro μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων, συγκρίνοντας τη κακή κατάσταση στη χώρα του με τη Συρία και την Υεμένη.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προσπάθησε τον Ιανουάριο να εμποδίσει την επανεκλογή του Guaido στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξαναγκάστηκε να παραβιάσει το πέρασμα που είχαν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης μπροστά από το κτίριο για να ορκιστεί.
Ο Guaido καταγγέλλει την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2018 και διεκδικεί εδώ και έναν χρόνο τη μεταβατική προεδρία της χώρας. 
Παραβίασε την απαγόρευση να φύγει από τη χώρα του ώστε να αρχίσει εκ νέου τη διπλωματική του επίθεση.
Ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ψάχνει "υποστηρικτές για να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και για να καταπολεμήσει τη δικτατορία".  
Παρότι παραβίασε την ταξιδιωτική απαγόρευση, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει στο Καράκας αλλά η επιστροφή του θα είναι επικίνδυνη.
"Ναι πήρα το ρίσκο να φύγω, η επιστροφή μου θα είναι επικίνδυνη", είπε κατηγορώντας τον Maduro για "σαδιστικές" ενέργειες κατά των αντιπάλων του.
Οι Βρυξέλλες είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του, η οποία τον οδήγησε ήδη στην Κολομβία και τη Βρετανία.
Ο Guaido θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στην Ελβετία στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και στη συνέχεια στην Ισπανία.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης