Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θέμα χρόνου ο διορισμός διοίκησης στην Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

tags :
Θέμα χρόνου ο διορισμός διοίκησης στην Folli Follie από την Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς
Που οφείλεται η εμφάνιση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου
Οι αργόσυρτες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Folli Follie και σε συνδυασμό  με την πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσου για την αλλαγή της διοίκησης που να σημειωθεί είχε διορίσει ο ίδιος στο παρελθόν, προκαλεί πονοκέφαλο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία καλείται να ισορροπήσει σε νομικά τεντωμένο σχοινί, με σκοπό να τερματίσει τις πρωτοβουλίες του βασικού υπόπτου  και υπόδικου Δημήτρη Κοτσολιούτσου ,για το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια.  
Το φορτίο της προστασίας της αγοράς πέφτει στους ώμους της προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου με πλούσια νομική εμπειρία σε χρηματοοικονομικά θέματα.
Ωστόσο το νομικό «οπλοστάσιο» παρότι ενισχύθηκε  με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, δίνοντας το δικαίωμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αλλάζει τα μέλη διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών ακόμη και ολόκληρο το ΔΣ, δεν ήταν αρκετό να… περιορίσει τον κ Δ. Κουτσολιούτσο.   
Και αυτό διότι η νομοθετική παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει τα δικαιώματα του βασικού  μετόχου από απορρέουν από τη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιρειών, με συνέπεια ο βασικός μέτοχος και ιδρυτής της Folli  Follie να έχει την πλήρη ελευθερία  των κινήσεων παρότι κατηγορείται για  κακουργηματικές πράξεις από τον Εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση με τη σχετική υπόθεση της δικαστικής ολοκλήρωσης και των   απαγγελιών των  κατηγοριών  να  αναμένονται από στην 35η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση.
 Στις αρχές Μαΐου του 2020 συμπληρώνονται δύο χρόνια από το  ξέσπασμα του σκανδάλου, το  οποίο έφερε στην επιφάνεια τους κατασκευασμένους ισολογισμούς αφού παρουσίαζαν μια πλασματική  εικόνα ως προς τα μεγέθη  της.
Οι αργοί χρόνοι απονομής της Δικαιοσύνης, επιτρέπουν στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο  να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αξιοποιώντας στο έπακρο το τεκμήριο της αθωότητας,όσο η υπόθεση δεν φτάνει στο ακροατήριο.
Το κενό των δικαστικών Αρχών καλείται να καλύψει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία πρέπει να κινείται σεβόμενη το τεκμήριο της αθωότητας του ή των κατηγορουμένων και την ίδια στιγμή να προστατεύει το κύρος της αγορά και  την επενδυτική κοινότητα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών θεωρεί  ότι έκλεισε ο κύκλο της νομοθετικής παρέμβασης για τη Folli  - Follie η οποία είναι ικανή να σταματήσει  τα σχέδια του βασικού μετόχου να ορίζει διοικήσεις της αρεσκείας του.
 Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προτίθεται να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια  και αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα για την αντικατάσταση μελών του ΔΣ, για να σφραγίσει τις εξελίξεις πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Πρόκειται για τα μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο όλων των εποχών, το οποίο ακόμη και σήμερα εκθέτει τις επίσημες Αρχές και εν αναμονή της απονομής δικαιοσύνης, ο υπόδικος  Δημήτρης  Κουτσολιούτσο, επιθυμεί  να ελέγχει  την εταιρεία.
 Η παρέμβαση του οφείλεται  στην επιδίωξη του να  ενθυλακώσει τα οικονομικά οφέλη από την  πώληση των 804.000 μετοχών της πολυεθνικής Dufry AG με την αξία  των μετοχών  να αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται  στα 86 ελβετικά φράγκα.
Τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφασή της να διορίσει νέα διοίκηση  στην εταιρεία με τη συνδρομή τη Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες.
Τη ίδια στιγμή κυκλοφορούν φήμες για την υποβολή παραίτησης μελών του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες φέρνουν και τον πρόεδρο κ. Αβραάμ Γούναρης να εξετάζει αυτό ο ενδεχόμενο.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης