Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάρτιο 2020 - Στις 44,5 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάρτιο 2020 - Στις 44,5 μονάδες ο δείκτης PMI
Τα τελικά στοιχεία της Markit για τον μεταποιητικό κλάδο αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (1/4) η Markit, καθώς η αναστολή λειτουργίας στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου προκάλεσε αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,5 μονάδες, έναντι 49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα τόσο σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, στις 44,8 μονάδες, όσο και σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών, στις 44,6 μονάδες.
Σύμφωνα με τη Markit, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησαν σε πτώση των νεών παραγγελιών και της παραγωγής, ενώ παράλληλα καταγράφηκε σημαντική πτώση και στις παραδόσεις των προμηθευτών.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, και συγκεκριμένα στις 40,3 μονάδες, έναντι 48,7 μονάδων προηγουμένως.
Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά την Ισπανία υποχώρησε στις 45,7 μονάδες, έναντι 50,4 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ σε χαμηλά επτά ετών διαμορφώθηκε ο δείκτης στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στις 43,2 μονάδες.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι εξακολουθούμε να απέχουμε από την κορύφωση της πτώσης στον μεταποιητικό κλάδο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Εκτός από το πλήγμα στην παραγωγή, τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να σημειωθεί και μία πτώση στις επιχειρηματικές και τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς τα μέτρα περιορισμού το κορωνοϊού έχουν ως αποτέλεσμα των περιορισμό των παραγγελιών στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμα», πρόσθεσε ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης