Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στις ελληνικές επιχειρήσεις - Λουκέτα και μείωση τζίρου μεταξύ 60% με 70%

Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στις ελληνικές επιχειρήσεις - Λουκέτα και μείωση τζίρου μεταξύ 60% με 70%
Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί δεκάδες κλάδοι της ελληνικής οικονομίας με τις βιομηχανίες η μία μετά την άλλη να κατεβάζουν ρολά,
Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί δεκάδες κλάδοι της ελληνικής οικονομίας με τις βιομηχανίες η μία μετά την άλλη να κατεβάζουν ρολά, τις κλωστοϋφαντουργίες να περιρίζουν την παραγωγή τους, τα ξενοδοχεία να βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που βρίσκονται εν λειτουργία να καταγράφει πτώση από 40% μέχρι και 90% στον τζίρο τους.

Σβήνουν τα φουγάρα στην βιομηχανία

Μία ακόμη μεγάλη βιομηχανική μονάδα στην περιοχή του Βόλου κατεβάζει ρολά από σήμερα και θέτει το προσωπικό της σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον ένα μήνα.
Η "Χαλυβουργία Ελλάδος" ενημέρωσε τους 300 περίπου εργαζόμενους της εταιρείας ότι από σήμερα αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης των παραγγελιών.
Τα 300 άτομα που εργάζονται στην "Χαλυβουργία Ελλάδος", τόσο στην μονάδα στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, όσο και στο εργοστάσιο-υψικάμινο στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου εντάσσονται στα μέτρα ενίσχυσης της Κυβέρνησης.
Η εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Μάνεση, ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, τα χρήματα που αναλογούν στο δώρο του Πάσχα, αλλά και διατακτική 200 ευρώ.
Η "Χαλυβουργία Ελλάδος", είναι η δεύτερη μεγάλη Χαλυβουργία στην περιοχή του Βόλου, που μετά την "SOVEL", μηδενίζει την παραγωγική της διαδικασία και θέτει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της.
Σημειώνεται πως όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Viohalco όλες οι θυγατρικές του ομίλου έχουν προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας για ένα μήνα (από τις 2 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου).
Πρόκειται για τις εταιρείες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε., οι εργαζόμενοι των οποίων τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.  

Προσωρινό λουκέτο σε 4 κλωστοϋφαντουργίες

Σε προσωρινό λουκέτο έχουν προχωρήσει τέσσερις κλωστούφαντουργικές εποχειρήσεις στην χώρα.
Πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου η οποία ανακοίνωσε πως "ενεργώντας προληπτικά για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και την ασφάλεια των εργαζομένων της αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της παραγωγικής της δραστηριότητας και έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους του προσωπικού της (πλην προσωπικού ασφαλείας) από την 01/04/2020 έως αρχές Μαΐου 2020".
Το ίδιο έπραξε η Επίλεκτος και η Βαρβαρέσος, ενώ την ένταξη της πλειονότητας του προσωπικού της στο πρόγραμμα αναστολής σύμβασης εργασίας από την 1η Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου 2020 ανακοίνωσε και η κλωστοϋφαντουργία Fieratex.

Πάνω από 6.000 ξενοδοχειακές μονάδες απειλούν να βάλουν λουκέτο

Πάνω από 6.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να χρεοκοπήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ),  η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις για τα εποχικής.
Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις.
«Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. 
Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. 
Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί  με το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό στην εκπόνηση του οποίου το ΞΕΕ θα  συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις. 
Μέχρι τότε όμως πρέπει  το ξενοδοχείο να στηριχτεί σήμερα, για να παραμείνει όρθιο αύριο. Με άμεσα μέτρα  που θα καταστήσουν εφικτή  την επανεκκίνησή τους,  και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής συνέντευξης τύπου.
Τα ελληνικά ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης στήριξης. Έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Στο ναδίρ οι εξαγωγές μαρμάρου

Iσχυρό πλήγμα έχει δεχτεί ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος, περί το 60% των εξαγωγών προορίζεται για την κινέζικη αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ακατέργαστο μάρμαρο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με τους τελευταίους δύο του προηγούμενου έτους, τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς την ποσότητα των εισαγωγών.
Το επεξεργασμένο μάρμαρο, από την άλλη πλευρά, σημείωσε τεράστια αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο Φεβρουάριο του 2020 οι εξαγωγές του ακατέργαστου μαρμάρου σημείωσαν πτώση 37,40% στην αξία και πτώση 39,07% στον όγκο, σε σχέση με το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019.
Όσον αφορά την αξία των εξαγωγών του ακατέργαστου μαρμάρου το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 σημείωσαν πτώση 3,23%% στην αξία και πτώση 44,56% στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.
Σημαντική είναι η πτώση και του επεξεργασμένου μαρμάρου το οποίο σημείωσε πτώση 66,89% ως προς την αξία και πτώση 64,47% ως προς τον όγκο στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.

Στο κόκκινο οι αεροπορικές

Στο κόκκινο έχουν βρεθεί οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες λόγω κορωνοϊού, μετρούν ζημιές εκατοντάσων εκατομμυρίων ευρώ και ζητούν κρατική στήριξη, καθώς πλέον η ρευστότητας τους εξαντλείται.
Έτσι, κρατική στήριξη από 10 εκατ. ευρώ έκαστη ξητούν έξι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες.
Πρόκεται για τις εταιρείες Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings, και Orange2Fl, οι οποίες σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η «ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών έχει πλέον εξαντληθεί.
Οι στόλοι τους έχουν καθηλωθεί, έχουν ακυρωθεί το σύνολο των κρατήσεων και των συμβολαίων τους, η επιβατική κίνηση έχει μηδενιστεί, τα έσοδα έχουν εντελώς εξανεμιστεί, ενώ τα έξοδα ενοικίασης αεροσκαφών, ασφάλιστρα, έξοδα συντήρησης αεροσκαφών, μισθοδοσίες, τέλη στάθμευσης και πολλά άλλα παραμένουν, με αποτέλεσμα εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, να αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικές καταρρεύσεις των Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών.

Καταρρέουν οι πωλήσεις κρασιού

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας και στον τομέα του κρασιού.
Η πτώση σύμφωνα με τα στοιχεία αγγίζει το 90% με αντίστοιχη πτώση εσόδων για τους οινοπαραγωγούς. Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση, πέραν του άρθρου 216  του κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013 με τίτλο Εθνικές ενισχύσεις για την απόσταξη οίνου σε περιπτώσεις κρίσης και την ενεργοποίηση του άρθρου 219 που αφορά την λήψη επειγόντων μέτρων κατά της διατάραξης της αγοράς,καθώς οι προβλέψεις του συγκεκριμένου άρθρου, αναφέρονται απόλυτα στις σημερινές δραματικές συνθήκες, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και κυρίως των Αγροτικών Οινοποιητικών Συνεταιρισμών, αρκετοί εκ των οποίων αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Πτώση άνω του 40% για τις εξαγωγές ψαριών

Μεγάλο χτύπημα έχει δεχθεί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω κορωνοϊού με τον τζίρο να καταγράφει μέχρι σήμερα πτώση πάνω από 40% και τη ζήτηση από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία που αποτελούν και τους κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς της χώρας, να έχει υποχωρήσει σε δραματικά επίπεδα.
Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα που επικρατεί και στην εσωτερική αγορά καθώς από την αρχή της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, οι πωλήσεις ψαριών εμφανίζονται μειωμένες κατά 40% ως προς την ποσότητα και κατά 60% μειωμένες ως προς την τιμή.
Ειδικότερα, η Ιταλία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας καθώς εκεί κατευθύνεται το 45% του συνολικού αριθμού των εξαγωγών τσιπούρας-λαβρακιού, καταγράφει λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, πτώση άνω του 60%.
Εξίσου σημαντική είναι η μείωση (της τάξης του 40% με 50%) που καταγράφεται και στις δύο μεγάλες αγορές που κατευθύνονται τα ελληνικά ψάρια ιχθυοξαλλιέργειας, την Ισπανία και Γαλλία. Η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 15,5% των συνολικών εξαγωγών ελληνικής τσιπούρας και λαβρακίου, ενώ η Γαλλία το 11,83% των συνολικών εξαγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης