Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στη δίνη της κρίσης του κορωνοϊού η Τουρκία, με τη λίρα να καταρρέει, σε κίνδυνο η οικονομία

Scope: Στη δίνη της κρίσης του κορωνοϊού η Τουρκία, με τη λίρα να καταρρέει, σε κίνδυνο η οικονομία
Ο κορωνοϊός και η υποτίμηση της λίρας στραγγαλίζουν οικονομικά την Τουρκία, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, με τη λίρα να υποτιμάται συνεχώς και την πανδημία του κορωνοϊού να μαίνεται, είναι προ των πυλών, υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Η πτώση στις εξαγωγές, η υποτίμηση της λίρας σε επίπεδα ρεκόρ και οι εγχώριες μακροοικονομικές ανισορροπίες θέτουν εν αμφιβόλω την ανθεκτικότητά της, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Τουρκία (BB-/Negative) αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Η χώρα εισέρχεται για δεύτερη φορά σε ύφεση από το 2018, με την τρέχουσα να κρίνεται πολύ πιο σοβαρή από την προηγούμενη.
Αυτή η κατάσταση τη συμπεριλαμβάνει μεταξύ των πλέον ευπαθών οικονομιών, αφού είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους.
Η μεγάλη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα ανεπαρκή αποθέματα της χώρας σε δολάριο την καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτη.
Ο κίνδυνος μεγαλύτερων εκροών κεφαλαίων και η παγκόσμια κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία βυθίζουν την τουρκική οικονομία.
Οι εγγενείς ευπάθειες, οι σοβαρές μακροοικονομικές ισορροπίες, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αυξανόμενη ανεργία αποτελούν προκλήσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν – ειδικά από τη στιγμή που αυτή η κρίση αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές.
Σε σύνολο 63 χωρών που αξιολογήθηκαν, η Τουρκία, σύμφωνα με τη Scope Ratings, καταλαμβάνει την έκτη θέση από το τέλος.
Η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 28% έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο (7:1).
Κάθε νέα υποτίμηση αντικατοπτρίζει την ανησυχία που υπάρχει για την τουρκική οικονομία, δεδομένου ότι το 53% του χρέους είναι σε ξένο νόμισμα.
Η αδύναμη λίρα επιβαρύνει, εκτός των άλλων, και την οικονομική δραστηριότητα.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου, σε σύγκριση με το ανώτατο όριο των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013.
Ως εκ τούτου, μετά τις απαιτούμενες προσαρμογές, εξάγεται το συμπέρασμα πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας καλύπτουν μόλις το 70% του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού της χρέους.
Σε περίπτωση κινδύνου αθέτησης πληρωμών, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μπορεί να στραφεί στο Κατάρ ή στην Κίνα, δεδομένης της αποστροφής του για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι εξωτερικοί κίνδυνοι επιδεινώνονται από μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Η κεντρική τράπεζα περιέκοψε την Τρίτη 22 Απριλίου το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,75% - κάτι που θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Δεδομένης δε της οικονομικής συρρίκνωσης, επιπρόσθετη μείωση των επιτοκίων είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Από την άλλη, τα ευνοϊκά επιτόκια έχουν αυξήσει τα δάνεια στο εσωτερικό.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω στοιχείων, οι επενδυτές αποσύρονται.
Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν στο 0,7% του ΑΕΠ τον Φεβρουάριο του 2020, από 1,4% ένα χρόνο πριν.
Σε κάθε περίπτωση, για να ανακάμψει η χώρα, χρειάζονται επενδύσεις και μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν σε καλύτερες αξιολογήσεις, καταλήγει η Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης