Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις διεθνείς αγορές - Στο +0,3% ο DAX , ο FTSE MIB +1% - Έως +0,3% τα futures της Wall

Ήπια άνοδος στις διεθνείς αγορές - Στο +0,3% ο DAX , ο FTSE MIB +1% - Έως +0,3% τα futures της Wall
Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων
(upd) Ήπια άνοδος καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.
Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίες.
Τα futures της Wall Street ενισχύονται έως +0,3%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 28,3 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,45% στις 10.872 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,92% στις 5.993 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,25% στις 4.479 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο ενισχύεται 1% στις 17.571 μονάδες.
Στις 6.748 μονάδες με άνοδο 1,14% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τις μετοχές των εταιριών τηλεπικοινωνιών, υγείας και κοινής ωφέλειας - κλάδων στους οποίους στρέφονται οι επενδυτές σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας- να ηγούνται της ανόδου.
Στο μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Vodafone σημειώνει άλμα 5,8%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του πλανήτη, ανακοίνωσε αύξηση 2,6% στα ετήσια κέρδη.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Allianz υποχωρεί 2,7%.
Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, με τις εκροές από την Pimco να ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ περίπου.
«Βουτιά» 10% καταγράφει η μετοχή της Thyssenkrupp, καθώς ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι ζημιές στο β΄τρίμηνο του 2020 θα ανέλθουν στα 948 εκατ. ευρώ, λόγω της πανδημίας.

ΗΠΑ: Στο -0,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020 - Η μεγαλύτερη πτώση από το 2008

Πτώση 0,8% σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο 2020 σε μηνιαία βάση, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.
Η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι περιορίστηκε η ζήτηση για καύσιμα και για υπηρεσίες, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, αφού οι άνθρωποι παρέμειναν στα σπίτια τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,8% τον περασμένο μήνα ύστερα από υποχώρηση κατά 0,4% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2008.
Για το 12μηνο έως τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% ύστερα από αύξηση κατά 1,5% τον Μάρτιο.

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εν μέσω νέων ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -0,12% ο Nikkei, ο Kospi -0,68%

Πτώση κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (12/5) οι περισσότερες αγορές τξς Ασίας, καθώς οι αναφορές νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και την Κίνα μετρίασαν την αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 20.366,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος υποχώρησε κατά -1,07% στις 5.403 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,68% στις 1.922,17 μονάδες, την ίδια στιγμή που η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία διαμορφώνεται στο -1,55% και τις 4.567,19 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,47% στις 24.240 μονάδες, ενώ η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο -1,21% και τις 10.879,47 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στις 2.891,56 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,41% στις 11.013,86 μονάδες.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε περισσότερα από 100 νέα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, 64 εκ των οποίων αφορούν τη Σεούλ, προκαλώντας νέες ανησυχίες στους επενδυτές αναφορικά με το ενεδεχόμενο νέων κρουσμάτων στην Ανατολική Ασία.
Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε μόλις ένα νέο κρούσμα το τελευταίο 24ωρο, ενώ τις προηγούμενες δύο ημέρες ανακοινώθηκαν 30 νέα κρούσματα, 6 εκ των οποίων αφορούν την πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
«Η στροφή προς το ρίσκο έχει μειωθεί σήμερα», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Hayaki Narita, διευκρινίζοντας ότι «αυτό αποτελεί μία απλή αναγνώριση ότι το άνοιγμα των οικονομιών είναι γεμάτο κινδύνους».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής συναλλαγών και έρευνας της Harvest Volatility Managemen, Mike Zigmont, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι κοιτάζουν μπροστά και λένε ότι η πανδημία συνέβη και η ζημία έχει περάσει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις μας, ενώ τώρα σχεδιάζουμε την ανάπτυξη μετά το μακελειό».
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι οι επενδυτές «αποτιμούν τις μετοχές σαν να πρόκειται να επιστρέψουμε σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι «δεν ξέρω γιατί οι επενδυτές αισθάνονται τόσο άνετα με αυτές τις προσδοκίες».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της μετρίασης που σημειώθηκε στις τιμές τροφίμων και μη εδώδιμων προϊόντων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι ετήσιας ανόδου 4,3% τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 3,7%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 18,3% του Μαρτίου, ενώ οι τιμές μη εδώδιμων προϊόντων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 0,4% έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τις τιμές του χοιρινού κρέατος, η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 96,9% τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας επίσης επιβράδυνση σε σχέση με το 116,4% του προηγούμενου μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,9% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης -1,2% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία για τον ίδιο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -3,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -1,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,5%.
Τόσο οι τιμές εμπορευμάτων όσο και οι τιμές βιομηχανικών προϊόντων υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο απότομος πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την κερδοφορία των κινεζικών εργοστασίων, η οποία υποχώρησε κατά -36,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Αργότερα εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις της χώρας, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης