Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

INTL: Ελάχιστη σημασία έχει το σχήμα της ανάκαμψης, οι επενδυτές να προσέχουν το P/E

INTL: Ελάχιστη σημασία έχει το σχήμα της ανάκαμψης, οι επενδυτές να προσέχουν το P/E
Ελάχιστη σημασία έχει το σχήμα της οικονομικής ανάκαμψης για τους επενδυτές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων INTL FCStone
Εντελώς μάταιη είναι κάθε προσπάθεια εκτίμησης του ύψους της οικονομικής ανάκαμψης που θα επιτευχθεί –εάν επιτευχθεί– το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων INTL FCStone
Οι εικασίες για τον τύπο της οικονομικής ανάκαμψης είναι ατελείωτες.
Θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V ή μια μεγάλη περίοδος μεταξύ πτώσης και επακόλουθης ανάκαμψης (σχήμα U);
Άλλα πιθανά σχήματα που παρουσιάστηκαν ήταν το W και το L.
Στην πραγματικότητα, όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία.
Σε ενημέρωσή τους προς επίδοξους επενδυτές, οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν ότι οποιαδήποτε οικονομική πρόβλεψη, ένα επικίνδυνο σπορ, είναι πιο μάταιη σήμερα από ποτέ:
Δεν έχουμε ιδέα αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων ή όχι, πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό, ύφεση ισολογισμού ή ιωβηλαίου χρέος κ.λπ.
Επομένως, οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι καθησυχαστικές.
Στη συνέχεια, η INTL FCStone υπέθεσε πως υπάρχει ένας διορατικός επενδυτής που θα προχωρά σε τοποθετήσεις κάθε φορά που προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ τετραμήνου είναι μεγαλύτερη από ό,τι του τριμήνου.
Εάν υπήρχε αυτός ο επενδυτής από το 1946 θα είχε κερδίσει λιγότερο από 1,68% σε ετήσια βάση στον δείκτη S&P 500 της Wall Street.
Αυτή θα ήταν μια ιδιαίτερα ισχνή επιβράβευση για έναν τέλειο εκτιμητή.
Σκεφτείτε τι σημαίνουν τα ευρήματα της INTL FCStone για την τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία δεν υπάρχει καμία γνώση για το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι το ΑΕΠ που καθορίζει την πορεία της οικονομίας, αλλά ο δείκτης P/E,
Η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορο ρυθμό, ωστόσο αν τα περιθώρια κέρδους συρρικνωθούν η ανάπτυξη δεν θα μετουσιωθεί σε απολαυές.
Και τα θεαματικά αναπτυσσόμενα δεν είναι εφικτό να ξεπεράσουν έναν συρρικνούμενο δείκτη P/E.
Η σημασία του P/E σχετίζεται με το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιούν οι επενδυτές κατά την αποτίμηση μελλοντικών κερδών.
Εάν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι υψηλό, υψηλά έσοδα στο μέλλον μικρή σημασία θα έχουν για μια εταιρεία.
Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ είναι άχρηστη για έναν επενδυτή.

Τι είναι το P/E

Δείκτης τιμής μιας μετοχής (Ρrice) προς κέρδη ανά μετοχή (Εarnings) είναι ο αριθμοδείκτης που ορίζεται διαιρώντας την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μιας μετοχής ως προς τα κέρδη ανά μετοχή της τελευταίας λογιστικής χρήσης.
Ο δείκτης αυτός υποδεικνύει το χρονικό διάστημα σε έτη, που χρειάζεται ένας επενδυτής για να ανακτήσει (χωρίς επανεπένδυση), το κεφάλαιο που δαπάνησε για την αγορά μίας μετοχής.
Εναλλακτικά, μέσω του δείκτη ένας επενδυτής αντιλαμβάνεται τι ποσό ανά μονάδα κερδών πρέπει να καταβάλει για να αποκτήσει τη μετοχή μιας συγκεκριμένης εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης