Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διφορούμενα τα μηνύματα για τα ελληνικά ομόλογα - Αγοραστής η Carmignac, πωλητής η Bluebay – Κάτω του 1% βλέπει το 10ετές η Commerzbank

Διφορούμενα τα μηνύματα για τα ελληνικά ομόλογα - Αγοραστής η Carmignac, πωλητής η Bluebay – Κάτω του 1% βλέπει το 10ετές η Commerzbank
Άνοδο 26% για τα ελληνικά ομόλογα από τα μέσα Μαρτίου 2020
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιστρέφουν στο προσκήνιο, έχοντας καταγράψει ένα μίνι ράλι ανόδου της τάξεως του 26% από τα μέσα Μαρτίου, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ελληνικό χρέος για πρώτη φορά.
Μετά την τριπλή διάσωση της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, οι αγορές της ΕΚΤ έδωσαν ώθηση στο ελληνικό χρέος, το οποίο, ενισχυμένο από την οικονομική ανάκαμψη, ήταν ήδη δημοφιλές στους επενδυτές που αναζητούσαν αποδόσεις, αναφέρει το Reuters.
Η ΕΚΤ είχε ήδη αγοράσει τουλάχιστον το 6% της ελληνικής αγοράς ομολόγων, κατέχοντας 4,7 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία στα τέλη Μαΐου στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο αυτήν την εβδομάδα, λίγο πάνω από το 1%, από 4% που ήταν στα υψηλά του Μαρτίου.
Το κόστος δανεισμού είναι τόσο χαμηλό που τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν έως και 60 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ιταλικά, παρά την μη επενδυτικού βαθμού αξιολόγησή τους.
"Μόλις συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE, επιβεβαιώνοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν κάνει διακρίσεις εναντίον της, θα γίνει μια φυσιολογική χώρα της ευρωζώνης", αναφέρει η Carmignac, η οποία είναι μακροπρόθεσμος κάτοχος ελληνικών ομολόγων.
Το ελληνικό χρέος είναι έτοιμο για περισσότερα κέρδη καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τουλάχιστον άλλα 18 δισ. ευρώ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναμένεται επιπλέον έκδοση 2 δισ. ευρώ φέτος.
"Πρέπει να υπάρχει επαρκές περιθώριο για την ΕΚΤ για να ξεπεράσει την ιδιωτική ζήτηση", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Rainer Guntermann.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι αποδόσεις των 10ετών πιθανόν θα υποχωρήσουν κάτω από το 1%.
Και η ΕΚΤ δεν είναι ο μόνος υποστηρικτικός παράγοντας για την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.
Η χώρα θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας ότι τα 27 μέλη του μπλοκ θα το εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η  Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει καθαρό όφελος ύψους 22% του ΑΕΠ.
Βέβαια, η επιφυλακτικότητα στην αγορά δεν λείπει.
Για παράδειγμα, ο Mark Dowding, διευθύνων σύμβουλος της Bluebay Asset Management, πούλησε πρόσφατα τη συμμετοχή του στα ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ - περίπου το 3% της εκκρεμούσας αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης