ΕΕ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες, ανησυχητικές οι ναυτικές κινήσεις στη Μεσόγειο – Παίζει με τη φωτιά ο Erdogan

ΕΕ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες, ανησυχητικές οι ναυτικές κινήσεις στη Μεσόγειο – Παίζει με τη φωτιά ο Erdogan
Ανησυχία για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες - Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τις κινήσεις Erdogan
Στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και όχι των απειλών καλεί η ΕΕ την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, πηγή της ΕΕ τόνισε ότι «αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος.
Πρέπει να συμπεριφέρεται σαν εταίρος  «ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών», δήλωσε η πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Νωρίτερα, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.
Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία.
Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.
Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Josep Borrell.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.
Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης.
Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας.
Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο ίδιος.

O Erdogan παίζει με τη φωτιά

Σε δύσκολη φάση είναι πιθανόν να εισέλθουν εκ νέου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αντιδρά με οξύ τρόπο στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Ήδη η Άγκυρα τορπίλισε – τουλάχιστον επί του παρόντος – τις διερευνητικές επαφές και προαναγγέλλει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα από την πλευρά της επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.
Κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις θα αποτελέσει το εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει ένα «Oruc Reis 2» δηλαδή προγραμματισμό ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως γράφει η «Καθημερινή».
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε μία τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει το πρόσφατο «πρωτόκολλο» με ανάπτυξη του στόλου, καθώς καθίσταται σαφές ότι, δεν θα επιτραπούν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πάντως είναι γεγονός, πως η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, που επιτεύχθηκε έπειτα από έντονο παρασκήνιο ισχυροποιεί τη θέση της Αθήνας και διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή.
Επί της ουσίας τρία είναι τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων:
Η Τουρκία να επιλέξει την προσωρινή και μόνο αναστολή των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να μην εμφανιστεί ότι προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου αμέσως μετά από μία διπλωματική ήττα, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η Άγκυρα να αξιοποιήσει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, ώστε να τορπιλίσει μία διαδικασία που προήλθε ως προϊόν πιέσεων προς την ίδια από το Βερολίνο αλλά χωρίς να προβεί σε ακραίες κινήσεις που θα δυναμίτιζαν το κλίμα.
Ο Erdogan να αντιδράσει ακραία, οδηγώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «κόκκινο».       
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των προσφυγικών ορών από τα τουρκικά παράλια ενώ με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία με τη μεγάλη πτώση της λίρας και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της γειτονικής χώρας.
Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο Erdogan να επιχειρήσει να «εξαγάγει» την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Πάντως υπάρχει και το εναλλακτικό και σαφώς ευνοϊκότερο σενάριο μέσω των συνομιλιών με την Αθήνα σε μεταγενέστερο χρόνο, η Άγκυρα να επιδιώξει ουσιαστικότερη στήριξη από την ΕΕ και ειδικότερα από το Βερολίνο και την καγκελάριο Angela Merkel.   
36
 
Ο αιφνιδιασμός Erdogan

Έντονο εκνευρισμό προκάλεσε στην Άγκυρα η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ, που όπως όλα δείχνουν είχε λάβει το υπερατλαντικό πράσινο φως.
Η αιφνιδιαστική εξέλιξη στο Κάιρο την Πέμπτη (6/8/2020), αδειάζει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δημιουργώντας νέα δεδομένα και ισορροπίες και θέτοντας την Αθήνα σε θέση ισχύος έναντι των τουρκικών αξιώσεων.
Το γεγονός φαίνεται από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης Erdogan, με τον Τούρκο πρόεδρο να μοιράζει απειλές για επάνοδο των τουρκικών γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση αναστολής των γεωτρήσεων.
«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτό έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη όπου πήγε την Παρασκευή (7/8) για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.
Ο Tayyip Erdogan δήλωσε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Δήλωσε ακόμα πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που συνήψε με τη Λιβύη.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS