Την κατοχύρωση του πρώτου εμβολίου για τον κορωνοϊό «Sputnik V» ανακοίνωσε ο Putin - Εμβολιάστηκε η κόρη του - Στην παραγωγή τον Σεπτέμβριο

Την κατοχύρωση του πρώτου εμβολίου για τον κορωνοϊό «Sputnik V» ανακοίνωσε ο Putin - Εμβολιάστηκε η κόρη του - Στην παραγωγή τον Σεπτέμβριο
Ήδη ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte δήλωσε εθελοντής για το νέο εμβόλιο
(upd) Η Ρωσία κατοχύρωσε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, όπως μεταδίδoυν τα διεθνή πρακτορεία, παρά τις ανησυχίες για ελλιπείς δοκιμές.
Η ονομασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957.
Η Μόσχα πανηγυρίζει για την ανάπτυξη του εμβολίου ως μεγάλη επιτυχία, αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα του το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σύντομα για το σύνολο του πληθυσμού.

Μάλιστα, ο Putin αποκάλυψε ότι εμβολιάστηκε μία από τις κόρες του και υποστήριξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργεί ανοσία.
«Πήρε μέρος στο πείραμα.
Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είχε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμών, ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στους 37, αυτό ήταν» περιέγραψε ο Putin σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.
Ο Ρώσος πρόεδρος προσθεσε ότι μετά τη δεύτερη έγχυση, τον δεύτερο εμβολιασμό, η θερμοκρασία της αυξήθηκε και πάλι λίγο και στη συνέχεια ήταν σε κανονικά επίπεδα.
«Αισθάνεται καλά και οι δείκτες  αντισωμάτων) είναι υψηλοί» τόνισε.
Ο Putin εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που όπως σημείωσε είναι «εξαιρετικά σημαντικό».
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya και το Υπουργείο Άμυνας.
Έχει δύο συστατικά που εγχύονται ξεχωριστά και μαζί χτίζουν μία μακρά ανοσία κατά του ιού.
Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και περιλάμβαναν 38 εθελοντές.
Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ανοσία.
Ήδη ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte δήλωσε εθελοντής για το νέο εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι η κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εταιρείες Moderna, Novavax και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών.
Ο Putin είχε προαναγγείλει την κατοχύρωση του εμβολίου με χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook.
«Το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού θα καταχωρηθεί στη Ρωσία σε λίγες ημέρες.
Ρώσοι επιστήμονες πέρασαν τα απαραίτητα στάδια δοκιμών και απέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Το φάρμακό μας έχει αντιμετωπίσει επαρκώς την επιδημία και τώρα δίνει ελπίδα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κάποτε ο Σοβιετικός δορυφόρος άνοιξε το δρόμο για την ανθρωπότητα στο διάστημα, τώρα το Ρωσικό εμβόλιο θα ανοίξει το δρόμο για το μέλλον χωρίς COVID-19, μάσκες και κοινωνική απομόνωση», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 4.945 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Παραγγελίες από 20 χώρες για 1 δισ. δόσεις

Ο Kirril Dimitriev,  πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Όπως διευκρίνισε, η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια, όπως σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.
Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS