Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Bloomberg: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος προκαλώντας ένταση με την Ελλάδα

Bloomberg: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος προκαλώντας ένταση με την Ελλάδα
Η Τουρκία χαρακτήρισε την συμφωνία Ελλάδος - Αιγύπτου ως "άκυρη" ωστόσο οι ισχυρισμοί της Τουρκίας αμφισβητούνται σχεδόν από κάθε μεσογειακή χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος προκαλώντας ένταση με την Ελλάδα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται για άλλη μια φορά σε κατάσταση επαγρύπνησης με όλα τα στρατεύματα σε ετοιμότητα ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες.
 Όχι μόνο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έχει σταλεί στη Μεσόγειο, αλλά το Bloomberg αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει ναυτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή.
Η Τουρκία ξεκίνησε ναυτικές ασκήσεις μεταξύ δύο ελληνικών νησιών και επίσης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών στην ίδια περιοχή, αυξάνοντας την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ναυτικές ασκήσεις εστιάζουν ανατολικά και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, τα οποία είναι τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας και απέχουν ελάχιστα της Τουρκίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας αναφέρει ότι είναι διατεθειμένο να «αντιμετωπίσει» οποιουσδήποτε τουρκικούς στρατιωτικούς ελιγμούς σε μια επιδεινούμενη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σύγκρουση, καθώς και τα σχέδια εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας αποτελούν πηγή έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι τα χωρικά της ύδατα ξεκινούν αμέσως νότια του Καστελόριζου.
Η Τουρκική πλευρά τονίζει ότι δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία ή κίνηση που θα περιόριζε τα δικά της θαλάσσια συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Αν και πριν από μια εβδομάδα φαίνεται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η Τουρκία διέκοψε απότομα το moratorium μετά την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου που ανακήρυξαν ΑΟΖ
Η Τουρκία χαρακτήρισε την συμφωνία ως "άκυρη" – ωστόσο οι ισχυρισμοί της Τουρκίας αμφισβητούνται σχεδόν από κάθε μεσογειακή χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
Εξαίρεση φυσικά, είναι η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, η οποία πρόσφατα υπέγραψε τη δική της συμφωνία με την Τουρκία, για ΑΟΖ.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η χαρακτηριζόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου, η οποία παραμένει μη αναγνωρισμένη διεθνώς, της παρέχει δικαιώματα που καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Η ΕΕ, αλλά και ο Macron της Γαλλίας έχουν καταδικάσει τις παραβιάσεις της Τουρκίας στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των κρατών μελών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης