Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο κίνδυνος λειψυδρίας και πλημμυρών στα κριτήρια για την αξιολόγηση των κρατών – Εκτεθειμένη η Μεσόγειος

tags :
Fitch: Ο κίνδυνος λειψυδρίας και πλημμυρών στα κριτήρια για την αξιολόγηση των κρατών – Εκτεθειμένη η Μεσόγειος
Η Fitch Ratings θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τον κίνδυνο λειψυδρίας στις αξιολογήσεις
Ο κίνδυνος λειψυδρίας και πλημμυρών θα έχει από και στο εξής μεγαλύτερη βαρύτητα στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, σε μία εποχή που η έλλειψη νερού και η κλιματική αλλαγή απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο εκτίθενται ιδιαίτερα σε ξηρασίες, ενώ αρκετές χώρες της Νότιας Ασίας και της Αφρικής εκτίθενται σε κινδύνους πλημμύρας.
Η ευπάθεια κάθε χώρας στους κινδύνους για τα ύδατα θα εξαρτηθεί τελικά από την ικανότητά της να σχεδιάζει και να εφαρμόζει σχετικές πολιτικές αντιμετώπισης.
Η αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για νερό και της επιδεινούμενης διαθεσιμότητας αξιόπιστης προσφοράς, έχει ήδη θέσει μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως σε αναδυόμενες χώρες της αγοράς, σε μια κατάσταση πίεσης.
Αυτό είναι πιθανό να ενταθεί στις πληγείσες περιοχές και να επεκταθεί σε άλλες, καθώς η οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη συνεχίζει να αυξάνει τη ζήτηση, ενώ η κλιματική αλλαγή ασκεί περαιτέρω πίεση στην προσφορά, επιδεινώνοντας την άνιση παγκόσμια κατανομή των υδάτινων πόρων.
Ο οίκος αναφέρει ότι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία εκτίθενται ιδιαίτερα σε κινδύνους ξηρασίας.
Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερη συχνότητα καταστροφικών ξηρασιών και πλημμυρών.
Η έκθεση σε κινδύνους πλημμύρας είναι υψηλή για χώρες της Ασίας, όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, καθώς και οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων του Μπενίν, της Μοζαμβίκης και της Ρουάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης