Μη πειστική τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +1,08% στις 631 μον. – Στο επίκεντρο ο όμιλος Viohalco +13%, Ελλάκτωρας +6% και ΚΑΙΡΟΜΕΖ -12%

Μη πειστική τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +1,08% στις 631 μον. – Στο επίκεντρο ο όμιλος Viohalco +13%, Ελλάκτωρας +6% και ΚΑΙΡΟΜΕΖ -12%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες χωρίς δυναμική και τζίρο, πλησίον στην κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων
(upd14) Μη πειστική τεχνική αντίδραση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 631 μονάδες, χωρίς δυναμική και τζίρο καθώς η αβεβαιότητα για τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, η πανδημία και οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτρέπουν τους επενδυτές για αυξημένο επενδυτικό ρίσκο.
Ο Γενικός Δείκτης χωρίς δυναμική και τζίρο έκλεισε στις 631 μονάδες πλησίον στην κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων.
Από την άλλη, συνεχίστηκε η προβληματική εικόνα στις τράπεζες, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει στις 301 μονάδες με απώλειες -0,54% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
 Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η
Alpha Bank στο -1,24% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησε η Eurobank -0,87% ενώ με οριακή άνοδο έκλεισαν Πειραιώς +0,28% και Εθνική +0,37% από υψηλό ημέρας +3,19%.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το book building για το «πράσινο ομόλογο» ύψους 500 εκατ. της Εθνικής Τράπεζας 6ετούς διάρκειας, με το αρχικό επιτόκιο να βρίσκεται στην περιοχή του 3,125%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισε ο Eλλάκτωρας στο +6,38% με υψηλό ημέρας +9,61% λόγω των πληροφοριών για ενίσχυση της θέσης τoυ ολλανδικού fund Reggeborgh Invest.
Παράλληλα, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες του ομίλου Viohalco, με Viohalco +12,8%, CENER +16,21%, ΕΛΧΑ +8,92% λόγω των καλών αποτελεσμάτων των Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αλλά και οι συνεχείς ανακοινώσεις της Cenergy για νέες συμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν τις προοπτικές του ομίλου.
Επιπλέον χθες πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρει το Worldenergynews.gr συνάντηση των επιχειρηματιών Παπαλεξόπουλου, Μυτιληναίου και Στασινόπουλου με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με κύριο αντικείμενο το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία.
Με υψηλή μεταβλητότητα κινήθηκε η MIG κλείνοντας στο -2,5% με υψηλό ημέρας +7,92% και χαμηλό -6,25% με την διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 να προχωρεί σε έλεγχο απομείωσης των επενδύσεων στις θυγατρικές επιχειρήσεις.
Εν τω μεταξύ, με short θέση στο mezzanine ομόλογο της Eurobank (CAIRO MEZZ) εμφανίζεται η Lansdowne σε ποσοστό 0,82% στις 29/9/2020 καθώς είχε ήδη short θέση στη μετοχη της Eurobank.
Υπενθυμίζεται πως έγινε πριν λίγες μέρες η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου σε είδος στους μετόχους της, των μετοχών που κατέχει στην «CAIRO MEZZ PLC», με αναλογία 1 μετοχή της CAIRO MEZZ PLC για κάθε 12 μετοχές της ΕUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
Σημειώνεται ότι το mezzanine ομόλογο ή τίτλος μεσαίας διαβάθμισης με βάση το ρίσκο, εκδόθηκε με στόχο να καλύψει την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων της Eurobank ή πρόγραμμα Cairo ενώ διαπραγματεύεται στην εναλλακτική αγορά κλείνοντας σήμερα 1/10 στα 0,0632 ευρώ με απώλειες -12,10%.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παραμένει μη επενδύσιμη  καθώς οι  επενδυτές δεν έχουν ορατότητα, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες  ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να ταλανίζουν με προβλήματα NPEs και με την έλλειψη κεφαλαίων.
Σε επιβεβαίωση των όσων έγραψε το BankingNews για τα stress tests των τραπεζών προβαίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), προσδιορίζοντας χρονικά την άσκηση προσομοίωσης για το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η άσκηση του 2021 θα ακολουθήσει μια παρόμοια δομή όσον αφορά τη μεθοδολογία, το δείγμα και το χρονοδιάγραμμα της σταθερής άσκησης 2020.
Η μεθοδολογία πιθανότατα θα παραμείνει η ίδια, εκτός από λίγες μόνο μεταβολές  θεμάτων τα οποία σχετίζονται με το συνάλλαγμα, τα μορατόρια και τις κρατικές εγγυήσεις καθώς και άλλες αλλαγές στον κανονισμό .
Στα ελληνοτουρκικά, αν και η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας έχει αποφασιστεί και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας, η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/2020) παραμένει κρίσιμη.
Το θρίλερ όσον αφορά τις κυρώσεις συνεχίζεται, με τις Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο να πιέζουν για ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, σε αντίθεση με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα που διστάζουν να ανοίξουν μέτωπο με την Άγκυρα ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, η Σύνοδος Κορυφής πιθανότατα θα περιοριστεί σε απειλές προς την Τουρκία για την επιβολή κυρώσεων στο... μέλλον.
Σημειώνεται ότι και ο  αμερικανικός παράγοντας θέλει να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη για το Ανατολικό Αιγαίο, τις ΑΟΖ και γενικώς τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες έως το α΄ τρίμηνο του 2021 μέσω διμερών συμφωνιών με εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή να μην χρειαστεί να προσφύγουν τα δύο μέρη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η  χειραγώγηση από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να κινείται σταθεροποιητικά στο +1,01% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,85% και με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,61% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,53%.
Λίγο μετά τις 13:00 με σημαντικές αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους μη τραπεκούς τίτλους του FTS E25, όπως Viohalco, Ελλάκτωρας αλλά και στην Εθνική, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,6% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,11%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,08% στις 631 μονάδες έχοντας υψηλό στις 634,72 μονάδες και χαμηλό 628,39 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,9 εκατ. ευρώ και όγκου 6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 58,2 χιλ. τεμάχια αξίας 720,6 χιλ. ευρώ,  ο ΟΠΑΠ διακίνησε 665 χιλ. τεμάχια αξίας 5,42 εκατ. ευρώ.
Tα ΕΛΠΕ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και η ΑΣΚΟ 117 χιλ. τεμάχια αξίας 233 χιλ. ευρώ ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες, πλησίον της κρίσιμης ζώνης των 625-630 μονάδων και ακολουθούν οι 640, οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 301 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 260 μονάδές.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες. 
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 260 μονάδες

Οι εξελίξεις στην MIG

Η Marfin Investment Group ή MIG η εταιρία συμμετοχών περνάει μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Στο α΄ 6μηνο του 2020 σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε ζημίες 97,76 εκατ ευρώ και τα κεφάλαια μειώθηκαν από 337 εκατ σε 219 εκατ ευρώ.
Σε επίπεδο μητρικής εμφάνισε ζημίες 194,361 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2020 και τα κεφάλαια από 380 εκατ μειώθηκαν στα 185 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 προχώρησε σε έλεγχο απομείωσης των επενδύσεων σε θυγατρικές επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο εταιρικών Οικονομικών Καταστάσεων το συνολικό ποσό απομείωσης ανήλθε σε 178,644 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά σε απομειώσεις επενδύσεων σε θυγατρικές και μη κυκλοφορούντα στοιχεία ενεργητικού και αναλύεται ως εξής
Η πώληση της Vivartia στην MIG έναντι 175 εκατ και επακόλουθη αύξηση 25 με 30 εκατ στην εστίαση σε συνδυασμό με την απομείωση 159 εκατ ευρώ από την Vivartia διαμορφώνει… μια προεξοφλημένη πορεία.
Η πώληση της Vivartia από την MIG στο αμερικανικό fund CVC θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την Marfin Investment Group.
Η πώληση της Vivartia δεν είναι καλή εξέλιξη για την MIG αλλά από την άλλη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.
Η MIG θα παραμείνει μόνο με την Attica Group την ακτοπλοϊκή εταιρία έως ότου πουληθεί και αυτή.
Με βάση λοιπόν τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες
-Η μετοχή της MIG θα βρεθεί στα 0,010 ευρώ από 0,024 ευρώ που βρίσκεται και 0,13 ευρώ που βρισκόταν τον Φεβρουάριο 2020.

Στο επενδυτικό επίκεντρο ο Ελλάκτωρας

Στο επενδυτικό επίκεντρο βρίσκεται η εταιρεία Ελλάκτωρας για τους εξής βασικούς λόγους :
1)Η έλευση του ολλανδικού family fund Reggeborgh Invest βασικού μετόχου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 31% περίπου και στον Ελλάκτωρα που δυνητικά θα φθάσει στο 20% με 30% σε βάθος χρόνου δημιουργεί νέα δεδομένα, αυξάνει την πιστοληπτική ικανότητα του Ελλάκτωρα.
2)Ο Ελλάκτωρας θα ακολουθήσει παραπλήσια πορεία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από πλευράς επιχειρηματικής πορείας αλλά και χρηματιστηριακής εικόνας.
3)Όταν το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest επένδυσε στρατηγικά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στον Γιώργο Περιστέρη πολλοί είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν ότι θα αλλάξει η διοίκηση.
Τότε υποστηρίζαμε ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, οι ολλανδοί θα επενδύσουν πάνω στον Περιστέρη.
Έτσι και έγινε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Περιστέρης διάγουν μια από τις καλύτερες περιόδους της.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τον Ελλάκτωρα.
Μπορεί διάφοροι από το παρελθόν να συκοφαντούν τον Ελλάκτωρα και Άκτωρα αλλά προβλέπουμε ότι
-Η Reggeborgh Invest θα συνδράμει θετικά στον όμιλο Ελλάκτωρα
-Θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα με τον Άκτωρα και εδώ οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες όχι να μεμψιμοιρούν και να ανακυκλώνουν αβάσιμες φήμες.
-Η διοίκηση Καλλιτσάντση θα ισχυροποιηθεί.
4)Ειδικά στο σκέλος του Άκτωρα φαίνεται ότι θα δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι άλλο Ελλάκτωρας που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και άλλο Άκτωρας που πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις.
Ένα θετικό πιστοποιητικό από την Alvarez και μια χρηματοδότηση 30-40 εκατ από τις τράπεζες θα δώσουν ισχυρό αέρα στον Άκτωρα….
Οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν θετικά και θα υπάρξουν οι όροι για να συμβεί αυτό προσεχώς.
5)Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η Reggeborgh Invest είδε τον Ελλάκτωρα ως επενδυτική ευκαιρία.
Επειδή το επιχειρηματικό σκέλος θα εξαρτηθεί από το νέο business plan το χρηματιστηριακό σκέλος εάν είναι αντιγραφή της Τέρνα Ενεργειακή θα μπορούσε η μετοχή του Ελλάκτωρα σε βάθος κάποιων μηνών να καταγράψει άνοδο 50% με 70%.

Η επικαιρότητα

Αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς καθημερινά αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα.
Σε κλοιό  είναι και οι ΗΠΑ, Ευρώπη, με τη Γερμανία να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον περασμένο Απρίλιο, με την Ισπανία να προσανατολίζεται σε αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις πληττόμενες συνοικίες της Μαδρίτης από την επιδημία και με την Ιταλία να ανακοινώνει πως εξετάζεται να παρατείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2021 την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει σε όλη την χώρα.
Την ίδια στιγμή, βρετανική έρευνα δείχνει πως ο ιός επιβραδύνεται στην Αγγλία, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται και εκεί έξαρση κρουσμάτων, ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Αυστραλία και Νότια Αφρική, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε πως από σήμερα 1/10 ανοίγει τα σύνορα της σε όλες τις αφρικανικές χώρες, διατηρώντας ωστόσο τις απαγορεύσεις σε τουρίστες από σχεδόν 50 κράτη με υψηλά ποσοστά μολύνσεων, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
.Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,014 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 34 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23,5 εκατομμύρια.
Μια ανάσα από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται η Αττική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με αμείωτη ένταση στο Λεκανοπέδιο.
Πράγματι η Αθήνα, όπως άλλωστε δείχνουν όλα τα στοιχεία, δεν τα πάει καλά και για αυτό εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα προστεθούν και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενδεχομένως και από τις 20:00 το βράδυ, η απαγόρευση των συναθροίσεων στις πλατείες, το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 22:00 το βράδυ καθώς η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, αν και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 392.

Κλειστές οι περισσότερες αγορές στην Ασία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα 1/10 οι περισσότερες αγορές στην Ασία, ειδικότερα σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα και Ταϊβάν λόγω αργίας ενώ το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είναι κλειστό λόγω τεχνικού προβλήματος.
Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε κέρδη +0,98% ενώ δείτης Nifty 50 στην Ινδία ενισχύεται κατά 1,4%.

Στάση αναμονής  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα 1/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις προσδοκίες για συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να στηρίζουν τις αγορές.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, θα συνεχιστούν και σήμερα.
Η κυβέρνηση Trump πρότεινε στο Κογκρέσο να καταρτιστεί πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ποσό 20 δισ. δολαρίων ειδικά για τον τομέα των αερομεταφορών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας Mark Meadows σε δημοσιογράφους χθες Τετάρτη.
Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ζητούν να διατεθεί πολύ υψηλότερο ποσό, ύψους 2,2 τρισεκ. δολαρίων, θεωρούν ανεπαρκή την κυβερνητική πρόταση.
Εν τω μεταξύ, πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 837 χιλ. από 873 χιλ. ενώ οι συνεχείς αιτήσεις υποχώρησαν κατά 980 χιλ. στα 11,8 εκατ.
Tα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, ωστόσο οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν πάνω από τα προ - κορωνοϊού επίπεδα, για 28η διαδοχική εβδομάδα.
Την ίδια ώρα επιμένει η ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης, καθώς επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τον πλανήτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,60% και ο Nasdaq στο +1,1% και το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,90% (20,16 δολ.)

Συνεχίστηκε η απαξίωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η απαξίωση στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  και τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει με αρνητικό πρόσημο στο -0,54% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,10840 ευρώ, με άνοδο +0,37% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 992 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5116 ευρώ, με πτώση -1,24%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 790 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0680 ευρώ, με άνοδο +0,28% με όγκο 241 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 466 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3740 ευρώ, με πτώση -0,87% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,46 ευρώ, με άνοδο +0,22% και με κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ, με άνοδο +1,08% και όγκο 65 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές  τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Viohalco και Ελλάκτωρας

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +12,80%, Ελλάκτωρας +6,38% και ακολούθησαν Sarantis +4,22% και Φουρλής +3,17% ..
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Aegean -4,35%.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,71 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,41 ευρώ, με άνοδο +0,81% και αποτίμηση 5,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,05 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 1,17 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,36 ευρώ, με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 548 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,1550 ευρώ, με άνοδο +0,68% και αποτίμηση 2,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,22 ευρώ, με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 925 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,6550 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,30 ευρώ, με άνοδο +2,49% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,32 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,82 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισεστα 3,90 ευρώ, με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0234 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,01%, με την Ιταλία στο 0,85%

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 1/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στην Ιταλία
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,01% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,85%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 1,00% με απόδοση αγοράς 1,01% και απόδοση πώλησης 1,03%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,85% 

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Οκτωβρίου 2020 στο 0,85%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/9/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,55%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS