Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενόχληση στην ΕΕ για Oruc Reis: Δίνεται η εντύπωση ότι η Τουρκία εμπαίζει τις Βρυξέλλες - Η πολιτική καρότο και μαστίγιο απέτυχε

tags :
Ενόχληση στην ΕΕ για Oruc Reis: Δίνεται η εντύπωση ότι η Τουρκία εμπαίζει τις Βρυξέλλες - Η πολιτική καρότο και μαστίγιο απέτυχε
Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία απέφυγε να δώσει αποφασιστική απάντηση στην Τουρκία
Στην άποψη ότι τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα… σημάδια από τη στάση που τήρησε η ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οπότε και δίστασε να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία, συγκλίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
«Η τελευταία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη των εντάσεων με την Τουρκία καταρρέει, δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσαν διπλωμάτες, αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη νέων εργασιών.
«Η Τουρκία είχε αποσύρει το πλοίο τον περασμένο μήνα, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητήθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις, μόνο και μόνο για να το ξαναβγάλει τη Δευτέρα.
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αυτό έδωσε την εντύπωση ότι η Άγκυρα εμπαίζει τις Βρυξέλλες» αναφέρει το Reuters.
Οι ηγέτες της ΕΕ εκτέθηκαν καθώς δεν κατάφεραν να δώσουν μια λύση στη διαφωνία Ελλάδας και Τουρκίας.
Αντιθέτως πρότειναν μια προσέγγιση τύπου «καρότο και μαστίγιο» -που προσφέρει πολλαπλά οφέλη ενώ απειλεί για κυρώσεις.
Αυτή η στρατηγική απέτυχε, επισημαίνουν οι διπλωμάτες κι ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Οι ηγέτες της ΕΕ πέταξαν το μπαλάκι, λέγοντας ότι θα επανέλθουν στο θέμα τον Δεκέμβριο.
Τώρα επιστρέφει για εκδίκηση» είπε ένας διπλωμάτης, αναφερόμενος σε πληροφορίες για ελληνικές και τουρκικές ναυτικές ασκήσεις για τέλη Οκτωβρίου.
Image
Πάντως, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι σύντομη στη Σύνοδο Κορυφής, από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.
«Επί του παρόντος δεν μπορώ να πω, πως θα κινηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε αυτό το θέμα» δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης