Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των «εκλογών» στα Κατεχόμενα - Κρίσιμη μάχη Akinci και Tatar για την ηγεσία και την επίλυση του Κυπριακού

tags :
Κύπρος: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των «εκλογών» στα Κατεχόμενα -  Κρίσιμη μάχη Akinci και Tatar για την ηγεσία και την επίλυση του Κυπριακού
Ο Akinci τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού μέσω μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Tatar προτιμάει τη λύση των δύο κρατών
(upd) Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών «εκλογών» στα Κατεχόμενα, με τους Mustafa Akinci και Ersin Tatar να διεκδικούν την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, την ώρα που η Τουρκία προκαλεί ανοικτά και επαναλαμβανόμενα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 για την 12ωρη εκλογική διαδικασία ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00.

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» μέχρι τις 17:00 η προσέλευση έφτασε στο 61.03% με τη Λευκωσία να έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής με 61.57% και την Αμμόχωστο να ακολουθεί με 59%.
Την ίδια ώρα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kıbrıs Postası μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Ersin Tatar, κάλεσε τους ψηφοφόρους στα κατεχόμενα να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας πως οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές και εξ αυτού είναι σημαντική και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην «εκλογική διαδικασία».
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε στον κόσμο ένα μήνυμα που να αντικατοπτρίζει την θέληση μας.
Μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η σωστή απόφαση.
Πρέπει να εκλέξουμε ένα πρόσωπο που να είναι πρόεδρος για όλους, ένα πρόσωπο που να είναι ενωτικό και συναινετικό», είπε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Tatar υπενθύμισε ότι υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 58% στον πρώτο γύρο των «εκλογών» και σημείωσε ότι το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλό.
Στον Ά γύρο των εκλογών, ο Ersin Tatar, εκλεκτός του Tayyip Erdogan, είχε λάβει 32,35%, με τον Mustafa Akinci να ακολουθεί με 29,84%.
Από την πλευρά τους, ο Tufan Erhiourman είχε συγκεντρώσει 21,68%, ο Kountret Ozercai 5,74%, ο Erhan Arikli 5,36% και ο Sendar Denktac 4,20%.
Μάλιστα, τα ποσοστά των τελευταίων, οι οποίοι έμειναν εκτός του β' γύρου των εκλογών, αναμένεται να καθορίσουν και το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, ανάλογα με την προτίμηση των ψηφοφόρων τους.
Ο Erhiouman, εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στον νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Akinciί, ενώ οι υπόλοιποι κάλεσαν τους πολίτες να λειτουργήσουν κατά συνείδηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Akinci τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού μέσω μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Tatar προτιμάει τη λύση των δύο κρατών.

Υπεροχή Akinci

Φαινομενικά ο Akinci έχοντας  λάβει τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στα κατεχόμενα και ρυθμιστή των «εκλογών», ξεκινά με μαθηματική υπεροχή, αφού αντλεί δύναμη από τη μεγάλη δεξαμενή του κόμματος της Αριστεράς, οι ψηφοφόροι του οποίου μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σε σχέση με το Κυπριακό, την ίδια θέληση για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και έχουν παρόμοια κοινωνικοϊδεολογική προσέγγιση.
Ο Tufan Erhiourman  στον α’ γύρο συγκέντρωσε ποσοστό γύρω στο 21%.
Πάντως υπάρχει ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε πλειοψηφικό ρεύμα οι ψηφοφόροι του, δεδομένου ότι ένα ποσοστό της τάξης του 7-8% που έλαβε ο Erhiourman στον α’ γύρο προέρχεται από τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά.
Ενδέχεται αρκετοί από αυτούς που δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είτε να επιλέξουν Tatar, είτε να απέχουν.

Νέες αιχμές για την Τουρκία

Νέες αιχμές για την τουρκική ηγεσία άφησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα Mustafa Akinci.
Αφού ευχήθηκε η 18η Οκτωβρίου 2020 να είναι μέρα περηφάνιας για την τουρκοκυπριακή «δημοκρατία», έκανε λόγο για γεγονότα που δεν έπρεπε να συμβούν.
«Ξέρουμε ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία έγιναν γεγονότα τα οποία δεν έπρεπε να συμβούν και στα οποία αναφέρθηκα πολλές φορές αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα.
Ξέρουμε ότι συνέβησαν γεγονότα που δεν έπρεπε να γίνουν, που δεν έπρεπε να συμβούν.
Εύχομαι να μην ξανασυμβούν αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν ως Τουρκοκύπριοι μια μέρα γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε την 18η Οκτωβρίου 2020 εύχομαι να την θυμούνται ως μέρα περηφάνιας της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας και βούλησης.
Εύχομαι να είναι για το καλό τα εκλογικά αποτελέσματα για την κοινότητά μας, το νησί μας και την περιοχή μας», πρόσθεσε ο Akinci.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης