Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ): Προβλέπω τη διατήρηση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων έως το τέλος του 2022

Gentiloni (Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ): Προβλέπω τη διατήρηση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων έως το τέλος του 2022

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Paolo Gentiloni, θεωρεί ψευδαίσθηση την πρόβλεψη για ανάκαμψη τύπου V στην Ευρώπη
Καθώς οι Βρυξέλλες αναμένουν βαθύτερη ύφεση για το 2020 και μικρότερη ανάκαμψη για το 2021 εκ των πραγμάτων μπαίνει στο τραπέζι η αναστολής ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και για το 2022.
Οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία συνεχίζουν να πλήττουν τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου μετά τα μερικά ή ολικά lockdowns που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.
«Η Ε.Ε. ενδεχομένως θα χρειαστεί να επεκτείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Paolo Gentiloni, μιλώντας στους Financial Times.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα μιας ανάκαμψης τύπου V -δηλαδή μιας άμεσης και ισχυρής ανάκαμψης, μετά τη βαθιά ύφεση του β’ τριμήνου- ήταν εξ αρχής μια ψευδαίσθηση.
«Ποτέ δεν πίστεψα σ’ αυτό» σχολίασε, με νόημα.
Διαπίστωσε, δε, ότι η πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει ήδη ανακοπεί. Προειδοποιώντας για την αναιμική ανάκαμψη εκτίμησε ότι το 2021 θα «βρει» την Ευρωπαϊκή Ένωση με «πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της σημαντικής συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών ΑΕΠ και των μεγάλων δημοσιονομικών αναγκών των κρατών-μελών, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αναστείλει την ισχύ των δημοσιονομικών κανόνων (σ.σ. έλλειμμα έως 3% και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ) για το 2020 και για το 2021.
Έτσι, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε όσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις επιθυμούν, προκειμένου να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες και να αποτρέψουν μια ολική κατάρρευση, υπό το βάρος των διαδοχικών lockdowns.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Eurogroup

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Gentiloni κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Die Welt.
«Θα επανεργοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν έρθει η ώρα.
Δεν θέλω να δεσμευτώ για τη χρονική στιγμή.
Η χρονική στιγμή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην δημιουργήσουμε νέους οικονομικούς κινδύνους» εξήγησε, μεταξύ άλλων.
Και πρόσθεσε:
«Το πότε ακριβώς θα έρθει η ώρα εξαρτάται και από το πότε θα είναι διαθέσιμος ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε επαρκείς δόσεις».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BN (11 Νοεμβρίου), στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η θέση της επιτροπής της ομάδας των Γερμανών εμπειρογνωμόνων:

Στην ετήσια μελέτη που εξέδωσαν με τον τίτλο «Οvercoming the coronavirus crisis together; strengthening resilience and growth» στις 11 Νοεμβρίου επισημαίνονται μεταξύ άλλων η αναγκαιότητα ενίσχυσης των οικονομικών δομών των κρατών μελών της Ευρωζώνης μέσω αναδιάρθρωσης της παραγωγικής του ικανότητας ενώ την ίδια ώρα μηχανισμοί όπως τα Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι προσωρινοί καθώς διαφορετικά θα απαιτείται η απώλεια της κυριαρχίας επί των δημοσιονομικών.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

Για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η σημερινή συγκυρία είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη της διεθνούς συνεργασίας και της χρήσης των ωφελειών από τη συμμετοχή τους στη ενιαία αγορά.
Επισημαίνεται ότι στόχος είναι όλα τα κράτη μέλη να εξέλθουν από την κρίση ισχυρότερα από πριν με άξονα τη βελτίωση της παραγωγικότητας των οικονομιών τους και την ανάπτυξη και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των οικονομικών τους δομών όσον αφορά μελλοντικές κρίσεις.
Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, το αποτελεσματικό δημοσιονομικό πλαίσιο και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια Ευρώπη που θα αντέχει τις μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις.
Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστούν τα πεδία αρμοδιότητας άσκησης πολιτικών που θα μπορούσαν να ασκηθούν με βέλτιστο τρόπο είτε εάν αυτές θα παραμείνουν σε εθνικό επίπεδο με βάση την αρχή της επικουρικότητας.
Για παράδειγμα, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα, τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου, την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιστημονική έρευνα.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΕΕ - σημειώνεται - ανταποκρίθηκε στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του covid-19 διαμορφώνοντας το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών και παρέχει κεφαλαιακή επάρκεια σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει στα μέλη της ΕΕ την ευκαιρία να υπερβούν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης από κοινού και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους.
Ωστόσο, όπως τα άλλα προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, η λειτουργία του δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα χωρίς τη διαφανή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ και τη συναίνεση των κρατών-μελών αντιστοίχως να παραιτηθούν από την κυριαρχία του στο οικονομικό πεδίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης