Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν ενέκρινε την καταβολή των τόκων σε μετρητά του CoCos της Πειραιώς ο SSM

Δεν ενέκρινε την καταβολή των τόκων σε μετρητά του CoCos της Πειραιώς ο SSM
Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, ούτε η μη πληρωμή των τόκων (που είναι προαιρετική) ούτε και η επακόλουθη μετατροπή του CoCo αποτελούν αθέτηση υποχρέωσης πληρωμής
Να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για πληρωμή σε μετρητά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των τόκων του Μετατρέψιμου Ομολόγου (Contingent Convertible Security - CoCo) ύψους €165 εκατ, το οποίο είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο προκαταρκτικής απόφασης από το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έλαβε η Τρ. Πειριαώς.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα τις επόμενες ημέρες.
Σε περίπτωση που η τελική απόφαση της ΕΚΤ αποκλείσει την πληρωμή των τόκων του CoCo με μετρητά και η μη πληρωμή των τόκων προκαλέσει μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές, τότε η εξέλιξη του κεφαλαίου της Τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι:
(α) θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και
(β) από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, ούτε η μη πληρωμή των τόκων (που είναι προαιρετική) ούτε και η επακόλουθη μετατροπή του CoCo αποτελούν αθέτηση υποχρέωσης πληρωμής και κατά συνέπεια δεν θα ενεργοποιήσουν όρους αθέτησης πληρωμής σε σχέση με άλλες συμβάσεις.
Η ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας αναμένεται να διευκολύνει τη στρατηγική για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά την προσεχή περίοδο.
Η πρόοδος της λειτουργικής απόδοσης της Τράπεζας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, παράλληλα με την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και του πλάνου μετασχηματισμού. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ανέρχεται στο 16,1% με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  CET1 στο 14,1%.

Δείτε εδώ τι έγραφε το www.bankingnews.gr στις 29 Οκτωβρίου 2020

Οριστικό - Ο SSM στις 12-13/11 θα ζητήσει την μετατροπή του Cocos 2,040 δισ της Πειραιώς σε μετοχές στα 6 ευρώ - Το ΤΧΣ από 26,4% σε 61% με 5 μέλη στο ΔΣ

Η απόφαση είναι οριστική ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020 στην διήμερη συνεδρίαση του, μεταξύ άλλων δεν θα εγκρίνει την καταβολή των τόκων 163 εκατ της τράπεζας Πειραιώς, στο μετατρέψιμο ομόλογο Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην μετατροπή του Cocos σε μετοχές Πειραιώς με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
H Πειραιώς από 436 εκατ θα διαθέτει 803 εκατ μετοχές περίπου με τις 367 εκατ μετοχές να έχουν μεατραπεί σε τιμή 6 ευρώ.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews που έχει αναφερθεί πολύ διεξοδικά και αποκαλύψει το θέμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2020.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει υποστηρίξει την πλήρη μετατροπή του Cocos σε μετοχές, δεν προστίθενται νέα κεφάλαια αλλά αναβαθμίζονται ποιοτικά τα υφιστάμενα κεφάλαια καθώς ένα ομόλογο μετατρέπεται σε ενσώματα ίδια κεφάλαια, tangible book.
Πάντως σε έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου με συμμετοχή και της ΤτΕ συμφωνήθηκε ότι η άτυπη κρατικοποίηση της Πειραιώς θα πρέπει να είναι μεταβατική, καθώς στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της.
Με βάση τις ίδιες πηγές θα υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα Πειραιώς που θα αφορούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και με βάση πληροφορίες 4 τουλάχιστον μέλη θα αποχωρήσουν.
Πρωτίστως να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει εξέλιξη θετική καθώς έχει την αποδοχή όλων των βασικών μετόχων της τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 26,4% και μετά την μετατροπή του Cocos θα φθάσει στο 61,3%.
Ωστόσο αλλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως ο David Hexter, ο αντιπρόεδρος Boeck και άλλοι θα αποχωρήσουν και θα αντικατασταθούν από 4 μέλη που θα ορίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο – δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει με ένα μόνο μέλος σε σύνολο 13 μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Το ΤΧΣ θα διαθέτει 5 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, εξέλιξη άκρως θετική καθώς η παρουσία και συνεισφορά ορισμένων ξένων ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια...


Τι έγραφε το bankingnews.gr στις 25 Αυγούστου 2020

Γιατί συμφέρει την τράπεζα Πειραιώς η μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου Cocos των 2 δισ. σε μετοχές στα 6 ευρώ;

Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει σημαντικό έργο εάν ληφθεί υπόψη ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σε κεφάλαια και NPEs με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραδοχές η Πειραιώς καταφέρνει και τα 164 εκατ τόκους από το μετατρέψιμο ομόλογο Cocos των 2 δισεκ. να πληρώνει και να τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια.
Η Πειραιώς κατά το πιθανότερο σενάριο θα ζητήσει και θα λάβει παράταση στο cocos των 2 δισεκ. που καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2015 με την υποχρέωση η τράπεζα να πληρώνει τόκο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς μια φορά δεν έχει πληρώσει τον τόκο και αυτό σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει την ελαστικότητα του νόμου που περιβάλλει το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos.
To μετατρέψιμο ομόλογο λήγει τέλος 2022 εκδόθηκε στο τέλος του 2015 και πληρώθηκε πρώτη φορά τόκος τέλος του 2016.
Η DGComp η επιτροπή ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως της παράτασης αν και το θέμα δεν είναι ακόμη της παρούσης ακόμη απαιτούνται δύο χρόνια.

Δείτε εδώ τη συνέχεια...


Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 13 Νοεμβρίου 2020

Ενώ έχει προεξοφληθεί η μετατροπή των Cocos 2,040 δισ. σε μετοχές της Πειραιώς, τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε με μετρητά; - Θα ήταν μεγάλο λάθος

Η επενδυτική κοινότητα, το τραπεζικό σύστημα, η ίδια η τράπεζα έμμεσα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 26,4% έχουν προεξοφλήσει ότι το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ θα μετατραπεί σε μετοχές.
Ο SSM απέρριψε το αίτημα να πληρωθούν οι τόκοι του Cocos τα 165 εκατ ευρώ σε μετρητά και η απόφαση αυτή ήταν σωστή και πλήρως προεξοφλημένη. 
Το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 165 εκατ που προέρχονται από το 8% ετήσιο επιτόκιο, με μετρητά υποβλήθηκε και ο SSM το εξέτασε στις 12 Νοεμβρίου 2020 και το απέρριψε και πλέον εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – SSM το οποίο θα συνεδριάσει στις 25 ή 26 Νοεμβρίου 2020 να μην πληρωθούν οι τόκοι του Cocos.
Η ημερομηνία καταβολής των τόκων είχε οριστεί η 2 Δεκεμβρίου 2020.
Να αποσαφηνιστεί ότι έχει πλήρως προεξοφληθεί η μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26,4% σε 61,3%.
Το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων όπως Paulson π.χ. από 6,64% θα μειωθεί στο 3,5% και του επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής Mistakidis από 5,14% σε 2,5% περίπου.
Όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί, έχουν αποτιμηθεί και όλα αυτά στηρίζονται στην απλή αλλά ξεκάθαρη παραδοχή ότι λόγω της συγκυρίας με τον κορωνοιό, της ύφεσης και της οδηγίας του SSM της εποπτικής αρχής των τραπεζών για μη διανομή μερισμάτων και κεφαλαίων, οι τράπεζες δεν πρέπει να δαπανούν τα κεφάλαια τους.
Ξεκινάμε την παραδοχή ότι το Cocos θα μετατραπεί σε μετοχές, αυτό δηλαδή που έχει προεξοφλήσει η τραπεζική αγορά.

Τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε τους τόκους με μετρητά η Πειραιώς;

Θα αναλύσουμε τι θα συνέβαινε εάν η Πειραιώς έπαιρνε το πράσινο φως να πληρώσει τους τόκους σε μετρητά δηλαδή να αφαιρέσει τα 165 εκατ από τα κεφάλαια μειώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 16,1% σε 15,7%.
Πρωτίστως η Πειραιώς έχει τα 165 εκατ ευρώ;
Ναι η απάντηση είναι ξεκάθαρη, προφανώς και τα έχει.
Το ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε τους τόκους σε μετρητά.

1)Θα ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την τράπεζα όχι μόνο με όρους κεφαλαιακούς, καθώς τα κεφάλαια θα μειώνονταν.
Θα ήταν απόφαση που θα αύξανε το ρίσκο στην Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 2,040 δισεκ. Cocos μετατρέψιμο ομόλογο.
Με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 13,7% που θα υποχωρούσε στο 13,3%.
Πλην Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,1%
Ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας SREP μπορεί να έχει μειωθεί στο 11,25% αλλά στην πράξη για την Πειραιώς στην φάση της κανονικότητας στην οικονομία ισχύει το 14,25%

2)Η Πειραιώς για τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει 7 δισεκ. θα δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει σημαντική περαιτέρω μείωση κεφαλαίων όταν τα NPEs συνολικά είναι 23 δισεκ. χωρίς τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν.
Συν τοις άλλοις το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται στο 45% όταν άλλες τράπεζες βρίσκονται στο 60%.
Θα απαιτηθούν περισσότερες προβλέψεις κατά την φάση της εξυγίανσης, οπότε πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια.

3)Το Cocos το αργότερο τέλη Δεκεμβρίου 2022 πρέπει υποχρεωτικά να αποπληρωθεί, ειδάλλως θα μετατραπεί τότε σε μετοχές.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς πληρώνει τους τόκους των 165 εκατ του 2020, του 2021 και 2022.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πληρώσει σε τόκους 495 εκατ σχεδόν 500 εκατ ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει και τα 2,040 δισεκ. του ομολόγου δηλαδή 2,535 δισεκ. ευρώ.
Δεν θα είχε κανένα νόημα για την τράπεζα ειδικά όταν πρέπει να πληρώσει 2,040 δισεκ. για το Cocos.

4)Εάν πλήρωνε τους τόκους σε μετρητά θα επιβράδυνε τον ευρύτερο σχεδιασμό για την τράπεζα Πειραιώς, τις μελλοντικές εξελίξεις και βεβαίως τις μελλοντικές κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση.

5)Η μετατροπή του Cocos έχει το πλεονέκτημα ότι ένα μελλοντικό και υπαρκτό πρόβλημα θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα για τους μετόχους, θα υποστούν dilution κατά την μετατροπή αλλά δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους μελλοντικούς κινδύνους, πλην της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η πληρωμή των τόκων σε μετρητά θα ήταν αρνητική είδηση

6)Χρηματιστηριακά η πληρωμή των τόκων σε μετρητά είναι πιο αρνητικό νέο, ποιο κακή είδηση από το να μετατραπεί το Cocos σε μετοχές.
Σημειώνεται δε… ότι η μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ δεν είναι προς όφελος του βασικού μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με 6 ευρώ τα 2,040 δισεκ. αυξάνουν το ποσοστό του δημοσίου – ΤΧΣ από 26,4% σε 61,3% δηλαδή αύξηση 34,9%.
Εάν η τιμή μετατροπής ήταν η τρέχουσα το 26,4% θα εκτινασσόταν το ποσοστό του ΤΧΣ στο 94%.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν λάθος η καταβολή των τόκων του Cocos σε μετρητά, θα ήταν μια αρνητική είδηση για την μετοχή και τις προοπτικές της τράπεζας.
Άλλοτε θα ήταν καλό νέο, την τρέχουσα περίοδο θα είναι αρνητικό νέο.

Το συμπέρασμα είναι ότι ορθώς ο SSM δεν επέτρεψε την πληρωμή των τόκων σε μετρητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης