Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις διεθνείς αγορές, σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ η πανδημία - O DAX στο -0,7%, τα futures της Wall -0,,3%

Πτώση στις διεθνείς αγορές, σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ η πανδημία - O DAX στο -0,7%, τα futures της Wall -0,,3%
Αβεβαιότητα στις αγορές, παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων
(upd) Αρνητικό είναι το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με φόντο τα εμπόδια από Ουγγαρία και Πολωνία.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,6% στις 13.119 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,6% στις 6.344 μονάδες.
Στις 5.478 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,6%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,2% στις 21.578 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 0,6% στις 7.931 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,2%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 24,13 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Thyssenkrupp υποχωρεί 6,6%, καθώς ανακοίνωσε την περικοπή επιπλέον 5.000 θέσεων εργασίας και διεύρυνση των λειτουργικών ζημιών στο γ΄τρίμηνο του 2020.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, μετά τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία όπως ανακοινώθηκε είναι κατά 95% αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα συνεχίζονται, καθώς και η AstraZeneca έκανε γνωστό πως το εμβόλιο της είναι ασφαλές και αποτελεσματικό καθώς παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης.
Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα προκύπτουν από κλινικό δείγμα 560 υγιών εθελοντών, περιλαμβανομένων και 240 ατόμων άνω των 70 ετών.
Από την αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτει λοιπόν ότι το ΑZD1222 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και παράγει όμοια ανοσοαπόκριση σε άτομα άνω των 56 ετών και εκείνων μεταξύ 18-55 ετών.

ΗΠΑ - Επιδόματα ανεργίας: Η πρώτη αύξηση στις αιτήσεις εδώ και 5 εβδομάδες, στις 742 χιλ.

Την πρώτη αύξηση εδώ και πέντε εβδομάδες κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει για πρώτη φορά τη ζημιά στην οικονομία από το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 31 χιλ. στις 742 χιλ.
Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στη Λουιζιάνα και η μεγαλύτερη πτώση σε Ιλινόις και Φλόριντα.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις σημείωσαν πτώση για 8η διαδοχική εβδομάδα, στα 6,372 εκατ. από 6,801 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, παραμένει πάνω από 20 εκατ.

Ανεξέλεγκτος ο ιός σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Υπό έλεγχο στην Κίνα

Και ενώ τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι ολοένα και πιο αισιόδοξα για τη μάχη κατά της επιδημίας, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν το όριο των 250.000 νεκρών, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων με τις περισσότερες Πολιτείες να λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν τον ιό, τη στιγμή που τα νοσοκομεία αγωνίζονται για να σταθούν όρθια και να περιθάλψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς ανέρχονται σε περισσότερους από 79.000.
Εξαιρετικά δύσκολη όμως παραμένει και η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία μετρά σχεδόν 15 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 336.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, αν και η επιβολή των lockdown φέρεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει καθώς καταγράφεται μείωση κατά 10% στα νέα κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.
Έξαρση μολύνσεων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στην Ινδία, με το επίκεντρο πάντως της επιδημίας να βρίσκεται στο Νέο Δελχί, τη στιγμή που η περιοχή της νότιας Ασίας ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού τέθηκε η Ιαπωνία.
Αντιθέτως υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η επιδημία στην Κίνα, η οποία αναφέρει σχεδόν τα ίδια επιβεβαιωμένα κρούσματα με αυτά της Ελλάδας.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - O Nikkei 225 στο -0,36%, ο Shanghai στο +0,5%
 
Αρνητικό είναι το κλίμα στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιαπωνία αντιστάθμισαν το κλίμα αισιοδοξίας των προηγούμενων ημερών χάρη στα υποψήφια εμβόλια.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,1%, στις 25.728 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,81% στις 1.720,65 μονάδες.
Στις 26.410 μονάδες διαπραγματεύεται ο Hang Seng με πτώση 0,5%.
Ο Shanghai Composite Index ενισχύεται 0,47% στις 3.363 μονάδες.
Ο Sensex σημειώνει απώλειες 0,16% στις 44.126 μονάδες.
Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,1% στα 41,97 δολ. το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει άνοδο 0,27% στα 44,47 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης