Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 10 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές - Ο DAX +0,8%, τα futures της Wall +0,6%

Σε υψηλά 10 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές - Ο DAX +0,8%, τα futures της Wall +0,6%
Σε ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της Fed
(upd) Σε υψηλά 10 μηνών παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, να στηρίζουν τις αγορές.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται 0,8% στις 13.683 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 6.591 μονάδες.
Στις 5.571 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,4%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,4% στις 22.069 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει oριακή μεταβολή -0,01% στις 8.137 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,6%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,9 μονάδες.

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας - 885.000 άτομα υπέβαλαν αίτημα (17/12)

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε σε 885.000, γεγονός που ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό Αμερικανών που ζητούν επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά, από τον Σεπτέμβριο του 2020
Τα εν λόγω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν υπό πίεση καθώς οι περιπτώσεις κορωνοϊών αυξάνονται και ο κρύος καιρός αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους.
Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι οι αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν από 862.000 την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση δηλαδή κατά 23.000 αιτήσεις.
Οι εν λόγω αριθμοί, εκτιμούν οι αναλυτές, πρόκειται να επιδεινωθούν δραματικά λόγω της επέκτασης των lockodown που επιβάλλονται στους Αμερικανούς αυτή την περίοδο των διακοπών.
Επιπλέον, η πανδημία απειλεί να επιταχύνει το ρυθμό των απολύσεων καθώς περισσότερα κράτη και περιοχές περιορίζουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και εξουσιοδοτούν λιγότερες ώρες, ελαστικό ωράριο και μικρότερες δυνατότητες λειτουργίας για εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις.
Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κυβερνήσεις, πολλοί Αμερικανοί είναι πιθανό να μείνουν στο σπίτι - και μακριά από τις τοπικές επιχειρήσεις - μέχρι να αισθανθούν ξανά ασφαλείς.

BoΕ: Αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκια - Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μειώσει τους πτωτικούς κινδύνους

Αμετάβλητη άφησε η Bank of England τη νομισματική της πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, τα επιτόκια παραμένουν στο 0,1%, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε δύο μειώσεις (από το 0,75%) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο.
Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα 20 δισ. στερλίνες, με τον στόχο αγοράς assets να παραμένουν στα 895 δισ. στερλίνες.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μειώσει τους πτωτικούς κινδύνους για το οικονομικό outlook.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως, και ορισμένες έρευνες επιχειρήσεων και καταναλωτών, αντέδρασαν θετικά σε αυτές τις εξελίξεις, που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τη μελλοντική βρετανική και παγκόσμια δραστηριότητα», σημειώνει η ΒοΕ.

Ευρωζώνη: Σταθερός στο -0,3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2020

Σταθερός στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο πληθωρισμός ήταν στο 1%.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), με την πανδημία να ασκεί καθοδική πίεση.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,3% τον Οκτώβριο και 1,3% τον Οκτώβριο του 2019.

ΕΕ: Πτώση 13,5% στις ταξινομήσεις  νέων οχημάτων τον Νοέμβριο 2020

Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Νοέμβριο 2020.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων υποχώρησαν κατά 13,5% στα 1,05 εκατ. οχήματα στην ΕΕ, τη Βρετανία και άλλες χώρες της EFTA, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Οχημάτων (ACEA).
Και οι πέντε μεγάλες αγορές της Ευρώπης σημείωσαν αρνητικά αποτελέσματα.
Οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία υποχώρησαν 27%, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία σημείωσαν πτώση 18,7% και 8,3% αντίστοιχα.
Στη Γερμανία καταγράφηκε πτώση 3%.
Οι πωλήσεις των Volkswagen και Renault υποχώρησαν 14%, ενώ της PSA σημείωσαν πτώση 12%.

Σε ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της Fed - Ο Shanghai Composite στο +1,1%

Σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, μετά τη δέσμευση της Fed για στήριξη της αγοράς.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.  
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,7% στις 3.751 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 26.806 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 0,4% στις 26.579 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1,13% στις 3.404 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,4% στις 46.846 μονάδες.
Aμετάβλητη άφησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την πολιτική της, κατά την τελευταία συνεδρίαση για το 2020, δεσμευόμενη, για άλλη μία φορά, ότι θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.
Eιδικότερα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% - 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έως ότου «σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στην οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως τους τους τελευταίους μήνες η Fed έχει αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ και ενυπόθηκους τίτλους, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.
Οι αποφάσεις της Fed για το 2020 σηματοδοτoύν πως υπάρχει η βούληση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ να δοθεί όποια βοήθεια χρειαστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 απειλήσει τον ρυθμό ανάκαμψης.
Κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, σε υψηλά εννέα μηνών, μετά την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η ΕΙΑ.
Η πτώση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική άνοδο τις τιμές.
Η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 48,5 δολ. το βαρέλι.
Η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο 1,3 στα 51,7 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης