Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Σε ιστορικά υψηλά Dow Jones, S&P και Nasdaq, o DAX +0,75%

Θετικό κλίμα στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Σε ιστορικά υψηλά Dow Jones, S&P και Nasdaq, o DAX +0,75%
Θετικό κλίμα στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 17/12 τα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο των αποφάσεων της Fed, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, να στηρίζουν τις αγορές και να ωθούν τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά προς μια συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 900 δισ. δολαρίων.
Η πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει επιταγές και επιδόματα ανεργίας 600-700 δολαρίων.
Το πακέτο δεν θα περιλαμβάνει διατάξεις ασυλίας για τις επιχειρήσεις, ούτε βοήθεια προς τις τοπικές κυβερνήσεις πολιτειών και κομητειών της χώρας, όπως ζητούσαν αντίστοιχα Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, με αμφότερους να υποχωρούν από τα δύο αιτήματα, αίροντας ένα μεγάλο εμπόδιο για μια συμφωνία.
«Είμαστε κοντά και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell.
Αμετάβλητη άφησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την πολιτική της, κατά την τελευταία συνεδρίαση για το 2020, δεσμευόμενη, για άλλη μία φορά, ότι θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% - 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έως ότου «σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στην οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες η Fed έχει αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ και ενυπόθηκους τίτλους, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.
Οι αποφάσεις της Fed για το 2020 σηματοδοτούν πως υπάρχει η βούληση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ να δοθεί όποια βοήθεια χρειαστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 απειλήσει τον ρυθμό ανάκαμψης.
Στο μέτοπω της πανδημίας με την Ευρώπη να είναι έτοιμη να προχωρήσει στους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από τις 27/12 και με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση και το εμβόλιο της Moderna, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δοκιμάζεται σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Στην Ευρώπη, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τις 27/12, Γερμανία και Ολλανδία έχουν προχωρήσει σε καθολικό lockdown, αντίστοιχες φωνές ακούγονται και στην Ιταλία, στη Γαλλία τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 7/1 τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τις γιορτές.
Αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα 14/12 και θα αυξηθούν σημαντικά από την ερχόμενη εβδομάδα και με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί αύριο 18/12 από την FDA, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων (πάνω από 3.700) και κρουσμάτων (σχεδόν 250.000), με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid να σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς έχουν ξεπεράσει τους 113.000.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την αμερικανική ήπειρο έχουν ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια, με τη Βραζιλία και την Κολομβία να είναι και πάλι στο κόκκινο, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στο Τόκιο της Ιαπωνίας όπου το σύστημα υγείας δέχεται έντονες πιέσεις από τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,49% στις 30.302 μονάδες, που αποτελούν νέα ισοτρικά υψηλά
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,58% στις 3.722 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,84% στις 12.764 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 21,74 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύθηκε +0,75% στις 13.667 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε σε 885.000, γεγονός που ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό Αμερικανών που ζητούν επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά, από τον Σεπτέμβριο του 2020
Τα εν λόγω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν υπό πίεση καθώς οι περιπτώσεις κορωνοϊών αυξάνονται και ο κρύος καιρός αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους.
Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι οι αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν από 862.000 την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση δηλαδή κατά 23.000 αιτήσεις.
Οι εν λόγω αριθμοί, εκτιμούν οι αναλυτές, πρόκειται να επιδεινωθούν δραματικά λόγω της επέκτασης των lockodown που επιβάλλονται στους Αμερικανούς αυτή την περίοδο των διακοπών.
Επιπλέον, η πανδημία απειλεί να επιταχύνει το ρυθμό των απολύσεων καθώς περισσότερα κράτη και περιοχές περιορίζουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και εξουσιοδοτούν λιγότερες ώρες, ελαστικό ωράριο και μικρότερες δυνατότητες λειτουργίας για εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις.
Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κυβερνήσεις, πολλοί Αμερικανοί είναι πιθανό να μείνουν στο σπίτι - και μακριά από τις τοπικές επιχειρήσεις - μέχρι να αισθανθούν ξανά ασφαλείς.
H κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο του 202, καθώς η αγορά συνεχίζει να βρίσκει στήριξη από την ισχυρή ζήτηση εν μέσω ιστορικά χαμηλά επιτοκίων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο 1,2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,547 εκατ.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Βloomberg προέβλεπαν οριακή άνοδο στο 1,535 εκατ.
Eν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν στο 1,639 εκατ., το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Φιλαδέλφεια επιβράδυνε τον ρυθμό επέκτασης της τον Δεκέμβριο του 2020 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia.
Ο δείκτης που καταγράφει τη γενική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 11,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 26,3 μονάδες τον Νοέμβριο.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 20 μονάδες.
Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν ότι η συνολική μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούνιο που αποδίδεται στην εκ νέου έναρξη των δραστηριοτήτων που επιβραδύνθηκαν τους επόμένους μήνες.
«Η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη ήταν λιγότερο ισχυρή», ανέφερε η Philly Fed.
Τον Δεκέμβριο, το 29% των επιχειρήσεων ανακοίνωσε αυξήσεις στη δραστηριότητα, ενώ το 18% πτώση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες μειώθηκαν σχεδόν 36 μονάδες στις 2,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης τρεχουσών αποστολών μειώθηκε 11 μονάδες στις 14,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης για την απασχόληση παρέμεινε θετικός για έκτο συνεχόμενο μήνα, αλλά υποχώρησε κατά 19 μονάδες στις 8,5 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμβόλιο

Σε υψηλά 10 μηνών παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, να στηρίζουν τις αγορές.
Image
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ότι οι εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, αλλά προειδοποίησε ότι «τα τελευταία εμπόδια παραμένουν», σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.
«Θα υπογράψουμε μόνο μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα και τις αρχές της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο Barnier την ώρα που οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών ετοιμάζονται για την τελική μάχη επί των αλιευτικών δικαιωμάτων, με τους αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι για μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
Αμετάβλητη άφησε η Bank of England τη νομισματική της πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, τα επιτόκια παραμένουν στο 0,1%, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε δύο μειώσεις (από το 0,75%) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο.
Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα 20 δισ. στερλίνες, με τον στόχο αγοράς assets να παραμένουν στα 895 δισ. στερλίνες.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μειώσει τους πτωτικούς κινδύνους για το οικονομικό outlook.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως, και ορισμένες έρευνες επιχειρήσεων και καταναλωτών, αντέδρασαν θετικά σε αυτές τις εξελίξεις, που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τη μελλοντική βρετανική και παγκόσμια δραστηριότητα», σημειώνει η ΒοΕ.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σταθερός στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο πληθωρισμός ήταν στο 1%.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), με την πανδημία να ασκεί καθοδική πίεση.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,3% τον Οκτώβριο και 1,3% τον Οκτώβριο του 2019.
Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Νοέμβριο 2020.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων υποχώρησαν κατά 13,5% στα 1,05 εκατ. οχήματα στην ΕΕ, τη Βρετανία και άλλες χώρες της EFTA, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Οχημάτων (ACEA).
Και οι πέντε μεγάλες αγορές της Ευρώπης σημείωσαν αρνητικά αποτελέσματα.
Οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία υποχώρησαν 27%, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία σημείωσαν πτώση 18,7% και 8,3% αντίστοιχα.
Στη Γερμανία καταγράφηκε πτώση 3%.
Οι πωλήσεις των Volkswagen και Renault υποχώρησαν 14%, ενώ της PSA σημείωσαν πτώση 12%.

Σε ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της Fed - Ο Shanghai Composite στο +1,1%

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά τη δέσμευση της Fed για στήριξη της αγοράς.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.  
Ο Asia Dow ενισχύθηκε  +0,7% στις 3.751 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 26.806 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,4% στις 26.579 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1,13% στις 3.404 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,4% στις 46.846 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης